Informacion Paraprak

 Raste me Antraks kutan në rrethin Tepelenë

Më datë 02.03.2014 Shërbimi Epidemiologjik i rrethit Tepelenë ka njoftuar në Institutin e Shëndetit Publik lidhur me 4 raste Antraks kutan të paraqitura në spitalin e Tepelenës.

Personat janë infektuar nga manipulimi me mishin e një lope të therur sforcimisht (e sëmurë) me datë 22.03.2014.

Zona e prekur i përket fshatit Arrëz e Madhe, Komuna Luftinjë, vatër  kjo e njohur Antraksi, ku në vitin 2003 kanë ngordhur disa bagëti të prekura nga Antraksi.

Personat e prekur po trajtohen në spitalin e Tepelenës dhe janë në gjendje të mirë shëndetësore, situata është në kontroll. Vazhdon hetimi epidemiologjik në vatër  për marrjen e masave përkatëse dhe në ditet në vazhdim do të ketë informacion të përditësuar.

Artikullin mund ta shkarkoni në formatin .pdf: këtu

ISHP organizon aktivitet sensibilizues për Ditën Botërore të Veshkave

‘Fillojeni ditën me një gotë ujë’

ISHP organizon aktivitet sensibilizues për Ditën Botërore të Veshkave

”Fillojeni ditën me një gotë ujë”. Ishte ky mesazhi i përcjellë më 13 mars, Ditën Botërore të Veshkave, në aktivitetet e shumta sensibilizuese e ndërgjegjësuese të organizuara në Tiranë.

Këto aktivitete u organizuan nga Departamenti i Promocionit Shëndetësor në Institutin e Shëndetit Publik, në bashkëpunim me shoqatën dhe klinikën e nefrollogjisë në QSUT, dhe ASHR-në e Tiranës. Gjithashtu në aktivitet morën pjesë nxënës vullnetarë të kryqit të kuq dhe studentë të Fakultetit të Mjekësisë. Aktiviteti u mundësua nga uji Qafshtama.

Aktivitetet sensibilizuese ishin të përqendruara në katër pika të ndryshme të Kryeqytetit, ku ishin të pranishëm specialistët e Departamentit të Promocionit në ISHP të cilët drejtonin aktivitetin.

U vu re një interesim shumë i madh i qytetarëve të Tiranës, të cilët kërkonin të dinin më shumë informacion mbi sëmundjet e veshkave, cili duhet të jetë kujdesi që duhet të tregojnë si dhe analizat që duhet të kryejnë.

Aktiviteti u shoqërua gjithashtu nga një interesim i madh i mediave të pranishme. Gazetarët u interesuan rreth gjithë informacionit të domosdoshëm për opinionin publik, informacion të cilin e morën nga mjekët e pranishëm, si Dr. Nestor Thereska, Alketa Kororshi, Myftar barbullushi,Arjana Strakosha,etj

Ndërkohë që nga ana e saj Dr. Jeta Lakrori,specialishte e departamentit të promocionit, iu përgjigj pyetjeve për mënyrën e jetesës për të pasur veshka sa më të shëndetshme. Ajo këshilloi qytetarët shqiptarë që të konsumojnë sa më shumë ujë, të kenë një ushqyerje të shëndetshme, të zhvillojnë sa më shumë aktivitet fizik dhe të kenë kujdes nga përdorimi pa kriter i disa ilaçeve. Të gjithë qytetarëve, që ishin të pranishëm, iu shpërnda nga një shishe uji dhe një fletë volante me disa të dhënat për sëmundjet e veshkave dhe rregullat e arta që duhet të kihen parasysh për të parandaluar këto sëmundje.

International Public Health Conference

The upcoming international Public Health Conference is themed Public health surveillance and monitoring systemsand will be held on the 24th April 2014 in Tirana, Albania.

This Public Health Conference will address surveillance and monitoring systems of selected major public health topics including non-communicable diseases, youth health and mother and child health.

Conference venue:

Tirana International Hotel & Conference Centre

Skanderbeg Square 8, Tirana, Albania

Organization

The national Public Health Conference is organized by the Institute of Public Health under the auspices of the Albanian Ministry of Health.

Full text .pdfHere

Formatting model .pdf : Here

Dita Botërore e Sensibilizimit Kundër HIV/AIDS

1 Dhjetor 2013

Me rastin e Ditës Botërore të Luftës Kundër HIV/AIDS, në mjediset e Hotel Tirana, u zhvillua një konferencë për shtyp me pjesëmarrjen e Ministrit të Shëndetësisë z. Ilir Beqaj, përfaqësueses të Kombeve të Bashkuara zj. Zineb Touimi-Benjelloun si dhe  drejtorit të Institutit të Shëndetit Publik  z. Arjan Bregu.

Në fjalën e tij, Ministri i Shëndetësisë duke paraqitur panoramën dhe problematikat  e situatës së infeksionit HIV në Shqipëri,  theksoi angazhimin e strukturave shtetërore në  luftën kundër HIV/AIDS në përputhje me  moton  e fushatës ndërgjegjësuese të këtij viti:

Le të shkojmë drejt Zeros!

Zero infeksione të reja me HIV!

Zero vdekje nga SIDA!

Zero Diskriminimit!

Aktiviteti shënoi dhe përmbylljen e një seri aktivitesh ndërgjegjësuese të organizuara në mbarë vendin, në bashkëpunim me strukturat shëndetësore dhe të arsimit  në rrethe, si dhe me Organizatat  Jofitimprurëse aktive, në luftën kundër HIV/AIDS.

Nga data 22 -29 Nëntor  edhe Shqipëria iu bashkua  Javës Evropiane të Testimit për HIV. Qëllimi i saj është ndërgjegjësimi i  sa më shumë njerëzve, për të njohur statusin e tyre për  infeksionin HIV dhe reduktuar diagnozën e vonshme, nëpërmjet komunikimit të përfitimeve të testimit për HIV.

Në kuadër të kësaj jave Instituti i Shëndetit Publik, Programi Kombëtar HIV/AIDS në bashkëpunim me Qendrat e Këshillimit dhe Testimit Vullnetar dhe Konfidencial në rrethe, me Mnistrinë e Arsimit  dhe mbështetjen e Agjensive të Kombeve të Bashkuara organizoi një sër aktivitesh informuese dhe ndërgjegjësuese.

Në menyrë të veçantë në qendrat universitare të 4 rretheve, Tiranë (Qyteti Studenti), Vlorë, Korçë dhe Shkodër, krahas promovimit të testimit për HIV, u bë i mundur dhe ofrimi i testimit për HIV. Testimi u ofrua dhe u krye në mjedise të përshtatshme brenda universiteteve, dhe në përputhje me standartet e këshillimit dhe testimit.

Dita Botërore e Kujtesës së Viktimave të Trafikut Rrugor

17 Nëntor 2013

Në kuadër të Ditës Botërore të Kujtesës së Viktimave të Trafikut Rrugor në 17 nëntor 2013, ora 10oo në Parkun Rinia, Departamenti i Promocionit dhe Edukimit të Shëndetit  në bashkëpunim me Degën e Promocionit të DSHP Tiranë organizuan aktivitetin me temë:

‘’Lëvizja me rregulla, shpëton jetën’’

Qëllimi i këtij Aktiviteti ishte sensibilizimi i komunitetit për rritjen e shkallës së informimit dhe ndërgjegjësimit mbi rëndësinë dhe domosdoshmërinë e zbatimit  korrekt të rregullave të qarkullimit rrugor, për të patur sa më pak jetë të humbura dhe qytetarë të gjymtuar nga aksidentet rrugore.

Në këtë Ditë Kujtese, nxënësit pjesëmarrës dhanë mesazhin se sot duhet të ndalojmë jo vetëm për të kujtuar jetët e njerëzve që kemi humbur në aksidente rrugore, por dhe për të sensibilizuar opinionin publik se jeta na jepet vetëm një herë dhe, për të siguruar atë duhet të punojmë çdo ditë.

Në mjedisin e Parkut u ngritën çadra, u ekspozuan postera dhe banderola me tematikën e Ditës, si dhe piktura të krijuara nga nxënësit. Nxënësit pjesëmarrës të veshur me bluza me logon kushtuar kësaj dite  “JO MË VIKTIMA NË RRUGË’’ dhanë mesazhe për kujdesin që duhet treguar gjatë lëvizjeve në trafik, demonstruan në grupe momente të lëvizjes në rrugë duke zbatuar rregullat e qarkullimit rrugor, si dhe improvizuan momente  të një aksidenti dhe dhënien e ndihmës së parë të ndihmuar nga vullnetarët e Kryqit të Kuq.

Pjesëmarrës ishin rreth njëqind nxënës të shkollave nëntëvjeçare dhe pesëdhjetë vullnetarë të Kryqit të Kuq Shqiptar, personeli i shërbimit shëndetësor në shkolla, instruktorë të ndihmës së parë, specialist të Departamentit, gazetarë etj.

Aktiviteti u pasqyrua nga shumë televizione publike e private.

Dita Botërore e Diabetit 14 Nëntor 2013

Diabeti, edukim dhe parandalim

Tiranë 14 Nëntor 2013 –  Drejtori i ISHP, Z. Arjan Bregu mori pjesë sot në konferencën e shtypit, në ditën botërore të diabetit, të organizuar nga Shoqata e Diabetit në Shqipëri, Ministria e Shëndetësisë, Instituti i Shëndetit Publik, etj. Konferenca u zhvillua pranë Muzeut Historik Kombëtar ku merrnin pjesë përfaqësues të  Ministrisë së Shëndetësisë, IKSSH, OBSH,Shoqatës së Diabetit,etj.

Drejtori i ISHP, Z. Arjan Bregu, e vuri theksin te diabeti si një sëmundje kronike me kosto të lartë sociale, shëndetësore dhe ekonomike. Diabeti ka kosto të lartë sociale pasi ai ndikon jo vetëm jetën e personit që vuan, por të gjithë familjes apo shoqërisë.

Gjithashtu theksoi se, diabeti  ka kosto të lartë shëndetësore, pasi është një sëmundje që po nuk u zbulua  dhe u mjekua në kohë  dhe në mënyrë të rregullt, ai shkakton ndërlikime serioze si,  sëmundje kardiovaskulare, verbim, sëmundje të veshkave, amputime  të këmbëve, etj. Por, diabeti ka edhe kosto ekonomike sepse diabetiku ka nevojë për medikamente, trajtime dhe ekzaminime që shpesh janë të kushtueshme. Mosha më e prekur nga diabeti është grupmosha 40-65 vjec që përbën gati 40% të rasteve, por diabeti tip 2 po haset gjithnjë e më shpesh edhe në moshat 30-40 vjeç, të cilat janë mosha aktive për punë. Këmbanat po bien sepse forma  e diabetit 2 po takohet edhe tek fëmijët.

Diabeti e rrit koston e jetës së diabetikut me të paktën 25%. Tek personat me diabet, rreziku për sëmundje kardiovaskulare është 2-4 herë më i lartë se tek personat pa diabet, ose amputimet e këmbës janë 10 herë më të shpeshta se tek personat pa diabet.

Ndaj ISHP, ka filluar trajnimet për ngritjen e kapaciteteve të mjekut të familjes lidhur me parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, nëpërmjet depistimit të faktorëve të rrezikut ku edhe diabeti është një nga këta faktorë.

Më pas u bënë matje falas të glicemisë, konsulta me mjekë specialistë dhe leksione të hapura si për personelin shëndetësor edhe për popullsinë,materiale informative,etj.

“Metodat analitike të izolimit të Salmonella spp në ushqime dhe testit të ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve”

INFORMACION

Trajnim dy ditor mbi:

Metodat analitike të izolimit të Salmonella spp në ushqime dhe testit të ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve”

Në kuadrin e një vëzhgimi për antibiotiko-rezistencën (AR) në ushqime, të mbështetur nga OBSH, u zhvillua në Tiranë, në datat 4 dhe 5 Nëntor 2013, në ambjentet e Hotel “Viktoria” një seminar trajnues mbi “Metodat analitike të izolimit të Salmonella spp në ushqime dhe testit të ndjeshmërisë ndaj antibiotikëve”. Ky seminar u organizua nga specialistja e Sigurisë Ushqimore, të Departamentit Shëndeti dhe Mjedisi, Prof. Asoc. Lindita Molla. Në seminar ishin të ftuar eksperti i EFSA-s , PhD. Luca Busani nga ISS Itali, z. Vaso Miho nga zyra e OBSH në Tiranë, Dr. Arjan Bregu , drejtor i ISHP,  Dr. Ardian Xinxo, zv/drejtor i ISUV Tiranë. Në këtë trajnim morrën pjesë kryesisht  mikrobiologë nga ISHP dhe DSHP të rretheve Tiranë, Durrës, Shkodër, Korçë, Elbasan, Lezhë dhe Fier. Temat kryesore të referuara në këtë event ishin kryesisht për ndotjen mikrobiologjike të ushqimeve veçanërisht nga Salmonella spp dhe antibiotiko rezistencën. Më  konkretisht temat e referuara ishin: “Trajtimi i AR nga një këndvështrim i sigurisë ushqimore në Europe” nga A. Xinxo; “Salmonëllozat në Itali dhe në Europë” nga L.Busani; “Faktorët dëmtues të ushqimeve dhe trendi i Salmonellës në Shqipëri” nga L.Molla; “Metodat specifike për dedektimin e Salmonellës spp. EN ISO 6579:2002/A1: 2007” nga L.Busani; “Terrenet e përdorura, metodat për identifikimin dhe izolimin e Salmonellës spp. në ushqime me origjinë shtazore (pula , mish viçi, produkte me përmbajtje veze)” nga L. Busani; “Aplikimi i diskut antimikrobial, matja e zonës së ndjeshmërisë dhe interpretimi i saj” nga L. Busani; “Kontrolli i Cilësisë për dedektimin e rezistencës bakteriale” nga L.Busani; “Protokolli mbi testin e ndjeshmërisë së antibiotikëve, përgatitja e inokulimit. Inokulimi (mbjellja në pjatat agar). Procedurat e menaxhimit të cilësisë mbi testin e ndjeshmërisë së antibiotikëve” nga L.Busani. Gjatë trajnimit pjesëmarrësit bënë shumë pyetje dhe diskutuan gjerësisht për mënyrën e implementimit në praktikë.

Për herë të parë u diskutua për protokollet dhe procedurat e menaxhimit të cilësisë në metodikat mikrobiologjike, në veçanti për Salmonellën.

“Krah për Krah” për të Mbështetur Parandalimin e Kancerit të Qafës së Mitrës

Njoftim për Media

 6 Nëntor 2013, Hotel Rogner Tirana

Takim Kombëtar

“Krah per Krah” për të Mbështetur Parandalimin e Kancerit të Qafës së Mitrës

FAKT

Në Shqipëri, Kanceri i Qafës së Mitrës zë vendin e dytë ndër kancerat që ndeshen me shpesh tek gratë e moshave 18 – 45 vjeç. Të dhënat e fundit tregojnë se çdo muaj 10 gra diagnostikohen me kancerin e qafës së mitrës dhe çdo javë një grua vdes nga kjo sëmundje, pavarësisht faktit se pothuajse çdo rast mund të parandalohet nëpërmjet një program kontrolli dhe parandalimi, vaksinimi dhe trajtimi per infeksionet nga virusi i papilomes humane,HPV.

Në kuadër të nismës së ndërmarrë nga një grup grash dhe vajzash me mbështetjen e Qendrës së Evropës Juglindore për Survejancën dhe Parandalimin e Sëmundjeve Infektive (SECID), Institutit të Shëndetit Publik (ISHP) dhe Fondit të Kombeve të Bashkuara për Popullsinë (UNFPA), për parandalimin e kancerit të qafës së mitrës, zhvillohet takimi kombëtar: Krah per krah kunder kancerit te qafes se mitres

Ky takim synon të bashkojë palët e interesit në nivele të larta përfaqësimi dhe vendimmarrjeje si dhe profesionistet në luftën kundër kancerit të qafës së mitrës. Takimi do të finalizohet me nënshkrimin e Deklaratës se Mençurisë.

Deklarata e perbere nga pese rezoluta per te cilat kane rane dakort te gjithe pjesemarresit ne takim kerkon të:

  • Ndertohet nje koalicion kombetar i cili do te beje avokacine e ruajtjes të shëndetit të grave duke parandaluar kancerin e qafës së mitrës nëpërmjet metodave te reja dhe te mbeshtetura ne fakte,
  • Njihet dhe të pranohet se kanceri i qafës së mitrës është një problem në Shqipëri dhe per kete ka nevoje per nje nderhyrje te menjëhershme te koordinuar kombetare duke ndertuar programin kombetar te parandalimit te kancerit te qafes se mitres,
  • Rritet shkalla e ndërgjegjësimit dhe të ndërmarren hapa konkrete që do të zvogëlojnë kërcënimin e sëmundjes së kancerit të qafës, duke siguruar mundësi të njejta shërbimesh cilesore për të gjitha gratë dhe vajzat,
  • Nxise Qeverinë Shqiptare si dhe partnerë të tjerë ndërkombëtarë që të sigurojnë një angazhim politik dhe financiar për të hartuar dhe zbatuar një program efektiv dhe të perballueshem për vaksinimin ndaj infeksionit nga HPV për vajzat shqiptare, dhe të
  • Zvogëlohet në mënyrë drastike numri i vdekjeve nga kanceri i qafës së mitrës brenda 5 viteve te ardhshme.

PERFUNDIME

Pjesëmarrësit në këtë takim kombëtar kanë rënë unanimisht dakord se vënia në jetë e kësaj deklarate kërkon një plan veprimi të përbashkët, të menjëhershëm dhe të detajuar. Për rrjedhojë ata do të angazhohen të kontribojnë në përgatitjen e këtij plani dhe të komunikojmë në vijimësi në lidhje me zhvillimet e reja të procesit si dhe të mblidhen çdo vit për të rishikuar veprimet e ndërmarra në zbatimin e kësaj deklarate.

Takimi me ish-Ministër e Mirëqenies në Hungari

Sot, me datë 30.10.2013 u zhvillua një takim në Institutin e Shëndetit Publik (ISHP) me pjesëmarrjen e  Drejtorit, Shefave të Departamenteve dhe Dr. Mihály Kökény, ish-Ministër i Mirëqenies në Hungari dhe aktualisht këshilltar i Organizatës Botërore të Shëndetësisë.Në takim ishin të pranishëm gjithashtu edhe kolegë të nderuar nga Kosova si Dr. Haxhi Kamberi (Drejtor i spitalit “Isa Grezda” në Gjakovë) dhe Dr. Naim Jerliu (specialist i Institutit të Shëndetit Publik në Prishtinë).Në këtë takim, Drejtori i ISHP-së, Dr. Arjan Bregu, paraqiti strategjinë dhe objektivat e institucionit për vitet në vazhdim, me fokus të vecantë mbi prioritetet e përcaktuara edhe nga Qeveria Shqiptare. Nga ky këndvështrim, si prioritet i dorës së parë për ISHP-në është ofrimi i informacionit dhe fakteve shkencore për Ministrinë e Shëndetësisë në mënyrë që të hartohen strategji, politika dhe programe racionale dhe të bazuara në evidencë. Prandaj, ngritja dhe funksionimi i një sistemi unik të informacionit shëndetësor mbetet një sfidë dhe prioritet madhor për të ardhmen e afërt, sipas këndvështrimit të Dr. Arjan Bregut.Një sfidë tjetër e rëndësishme që u diskuua në këtë takim nga Drejtori i ISHP-së është edhe kontrolli dhe parandalimi i sëmundjeve jo të transmetueshme të cilat kanë njohur një rritje graduale në vendin tonë gjatë dy dekadave të fundit. Pjesëmarrësit në takim diskutuan edhe për një sërë problemesh dhe sfidash të tjera madhore të cilat kërkojnë zgjidhje graduale nga ISHP-ja si dhe institutcione të tjera shëndetësore në vendin tonë. Dr. Mihály Kökény do të vazhdojë agendën e takimeve të tij në Shqipëri me përfaqësues të Ministrisë së Shëndetësisë dhe disa institutcioneve të tjera shëndetësore.