15 SHTATOR

DITA BOTËRORE E NDËRGJEGJËSIMIT PËR LIMFOMËN

Të fokusohemi tek ndjenjat tona!

Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Limfomën mbahet çdo vit në 15 shtator. Ajo i dedikohet rritjes së ndërgjegjësimit të popullatës për nëntipet e limfomës në drejtim: të njohjes së simptomave, diagnozës së hershme dhe trajtimit,- si një formë gjithnjë e më e zakonshme e kancerit.

Motoja për vitin 2023 është: Të fokusohemi tek ndjenjat tona!

Çfarë është Limfoma?

Limfoma është kanceri më i zakonshëm i gjakut dhe i treti më i zakonshëm tek fëmijët. Një milion njerëz në mbarë botën jetojnë me limfomë sot. Shumë prej tyre ende nuk janë të vetëdijshëm që është një formë kanceri kërcënuese për jetën.

Limfoma

Limfoma është kanceri i limfociteve (janë qelizat e bardha të gjakut) që ndihmojnë në luftimin e infeksionit. Limfocitet gjenden në një lëng të quajtur limfë i cili qarkullon në të gjithë trupin tonë në sistemin limfatik.

Sistemi limfatik është një seri tubash, nyjesh dhe organesh si: shpretka dhe timusi, që janë pjesë e sistemit tonë imunitar. Limfocitet shpesh mblidhen në nyjet limfatike – më së shpeshti në sqetull, qafë ose ijë – për të luftuar infeksionin, por gjithashtu mund të gjenden në pothuajse çdo pjesë të trupit.

Limfoma ndodh, kur limfocitet anormale rriten jashtë kontrollit dhe mblidhen në nyjet limfatike ose pjesë të tjera të trupit.

Llojet e limfociteve

Ekzistojnë dy lloje kryesore të limfociteve që mund të zhvillohen në limfoma: limfocitet B (qelizat B) dhe limfocitet T (qelizat T):

• Qelizat B janë përgjegjëse për krijimin e antitrupave ose imunoglobulinave që luftojnë infeksionet.

• Qelizat T shkatërrojnë qelizat kancerogjene dhe qelizat e tjera të infektuara virale ose bakteriale duke vepruar në vetë qelizat, ose duke koordinuar një përgjigje imune.

Limfomat e qelizave B janë shumë më të zakonshme, se limfomat e qelizave T dhe përbëjnë mbi 90% të të gjitha limfomave.

Për më tepër, limfomat janë:

• Nota e ulët (e referuar edhe si indolente ose kronike), sepse qelizat anormale janë në rritje të ngadaltë; ose

• Nota e lartë (e njohur edhe si agresive ose akute).

Llojet e Limfomës

Limfomat përgjithësisht janë kategorizuar ose në limfomë Hodgkin, jo-Hodgkin. Ky kategorizim bazohet në emrin e mjekut, Dr. Thomas Hodgkin, i cili përshkroi për herë të parë atë që më pas etiketohej Sëmundja e Hodgkin-it në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë.