Author Archives: admin

11 Mar
0

A mund të infektohen njerëzit me Koronavirusin e ri, nga kafshët?

KORONAVIRUSI DHE KAFSHËT   A mund të infektohen njerëzit me Koronavirusin e ri, nga kafshët? Hetimet e hollësishme kanë zbuluar se, në Kinë në 2002, SARS-CoV u transmetua nga macet te njerëzit dhe, në vitin 2012 në Arabinë Saudite, MERS-CoV ...

Më shumë
11 Mar
0

Simptomat e COVID-19

SIMPTOMAT   Cilat janë simptomat e një personi të infektuar me Koronavirus? Simptomat varen nga virusi, por shenjat e zakonshme përfshijnë simptomat e aparatit të frymëmarrjes: ethe, kollë, marje fryme dhe vështirësi në frymëmarrje. Në raste më të rënda, infeksioni ...

Më shumë
11 Mar
0

Diagnostikimi i COVID-19

DIAGNOSTIKIMI   Kur një rast quhet i konfimuar me Koronavirus të ri? Kur ai rezulton pozitiv gjatë testimit me metoda molekulare për 2019-nCoV   Çfarë duhet bërë kur dyshohet për një rast me Koronavirusin e ri? Në kontekstin e shfaqjes ...

Më shumë
11 Mar
0

Si mund të mbrohemi nga Koronavirusi i ri?

PARANDALIMI   Koronavirusi shkakton simptoma tipike respiratore. Më poshtë paraqiten rekomandimet kryesore:   Lani shpesh duart me ujë dhe sapun ose pastrojini ato duke i fërkuar me pastrues me bazë alkooli; Kur kolliteni apo teshtini, mbuloni gojën dhe hundën me ...

Më shumë
11 Mar
0

Si duhet ta vesh dhe heq maskën?

Si duhet ta vesh dhe heq maskën? Ja se si duhet të veproni: përpara se të vendosni maskën, lani duart tuaja me sapun dhe ujë ose me një solucion me bazë alkooli. mbuloni gojën dhe hundën me maskë, duke u ...

Më shumë
11 Mar
0

A duhet të mbajë maskë për tu mbrojtur?

A duhet të mbajë maskë për tu mbrojtur? Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandon të mbani një maskë vetëm nëse dyshoni se mund të jeni infektuar me Koronavirusin e ri dhe keni simptomave të tilla si kollë, teshtitje ose nëse jeni ...

Më shumë
11 Mar
0

A kanë gratë shtatzëna ndonjë rrezik më të lartë për të zhvilluar forma të rënda të COVID-19?

A kanë gratë shtatzëna ndonjë rrezik më të lartë për të zhvilluar forma të rënda të COVID-19? Nuk ka të dhëna shkencore mbi ndjeshmërinë e grave shtatzëna ndaj virusit. Shtatzënia përfshin ndryshime në sistemin imunitar që mund të rrisin rrezikun ...

Më shumë
10 Mar
0

10 Mars 2020/  Informacion i përditësuar për Koronavirusin COVID_19

 10 Mars 2020/  Informacion i përditësuar për Koronavirusin COVID_19 Në Shqipëri deri tani janë konfirmuar 10 raste me COVID-19. Në Laboratorin e Virologjisë pranë ISHP në total janë testuar 114 raste të dyshuara nga të cilat 10 kanë rezultuar pozitive ...

Më shumë
10 Mar
0

Koronavirusi (COVID-19): Si të bisedoni me fëmijët?

Koronavirusi (COVID-19): Si të bisedoni me fëmijët?   Fëmijët tuaj po dëgjojnë vazhdimisht për koronavirusin (COVID-19). Çdo prind dëshiron të sigurohet që fëmijët marrin informacion të besueshëm, por edhe shqetësohet për mënyrën se si të flasin me ta në këtë ...

Më shumë
10 Mar
0

Pyetjet më të shpeshta rreth COVID-19

Në posterat mëposhtë gjeni pyetjet më të shpeshta rreth COVID-19 Klikoni për të parë posterin e zmadhuar  

Më shumë