9 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusinCOVID-19

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (9.08.2020) janë testuar 45 942 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

6411raste konfirmuara
199pacientë kanë ndërruar jetë  
3342pacientë shëruar
2870numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 9.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1589

1558

97

Shkodër

249

321

33

Durrësi

361

551

29

Fieri

116

183

10

Korça

82

95

6

Elbasani

66

95

7

Kukës

94

124

5

Lezhë

92

179

5

Vlora

110

118

4

Gjirokastër

31

36

0

Diber

35

29

2

Berat

45

53

1

TOTAL

2870

3342

199

 

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Gjatë 24 orëve fundit vendin tonë janë kryer 561 testimepër dyshuar prekur nga Covid 19, ku 136 persona janëkonfirmuar prekur nga virusi Covid 19.

Shpërndarja gjeografike e rasteve pozitive ditore është si vijon: 66 raste Tiranë, 13 Krujë, 11 Shkodër, 8 Patos, 7 Vlorë, 6 Kavajë, nga 4 raste Kuçovë, Fier, nga 2 raste Berat, Librazhd, Kamëz, Gjirokastër, Sarandë, nga 1 rast Durrës, Mirditë, Mat, Roskovec, Malësi e Madhe, Peqin, Gramsh.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 74 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 3342, nga fillimi i epidemisë.

Mjekët e familjes gjithë vendin po monitorojnë çdo ditëmbi 1 mijë persona aktivë me Covid19, janë banesë.

Aktualisht ne spitalin Infektiv dheShefqet Ndroqipo trajtohen112 pacientë konfirmuar pozitivë me Covid19, 18 pacientëjanë terapi intensive, 3 prej cilëve intubuar.

dy spitalet Covid, përveç pacientëve konfirmuarpozitivë me Covid19, po vijojnë marrin trajtim edhe pacientë dyshuar, cilët po trajtohen sipas protokolleve përkatëse.

Fatkeqësisht, edhe pas përpjekjeve mëdha ekipevemjekësore, ka ndërruar jetë artisti 53 vjeçar nga Tirana. Gjithashtu dy spitalet Covid, nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen, një 61 vjeçar nga Tirana, një 62 vjeçar nga Durrësi, një 76 vjeçar nga Tirana, një 77 vjeçar nga Pogradeci, një 87 vjeçare nga Shkodra.

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apel drejtuarqytetarëve:

Ministria e Shëndetësisë ju drejtohet gjithë qytetarëve zbatojnë vendimin e qeverisë për mbajtjen e detyrueshme maskës ambientet e mbyllura dhe kudo nuk është e mundur ruhet distanca fizike.

U bëjmë thirrje gjithë qytetarëve shmangin grumbullimetmasive, ceremonitë e çdo lloji, pasi janë burim i përhapjes infeksionit.

Bashkëpunimi juaj është jetik për frenuar përhapjen e Covi6d19.

rast se keni shenja sëmundjes, izolohuni dhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare, 127.

Telefononi linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillimpsikologjik apo çdo informacion për Covid19.

Ndërkohë u rikujtojmë qytetarëve konfirmuar pozitivë me Covid19 zbatojnë rregullin e karantinimit detyruar dhe kontaktojnë vazhdimisht me mjekun e tyre familjes. Thyerja e këtij rregulli përbën shkelje ligjore dhe rrezik jetën e tjerëve.

 

Task Forca antiCOVIDKontrollet dhe monitorimet terren 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 991 inspektime dhe monitorim 24 orëte fundit.

Task Forca anti-COVID total ka kryer  mbi 142 mijëkontrolle dhe monitorimet terren gjatë epidemisë dhe janëvvendosur mbi 560 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime për mbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dheçdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 19 624 044 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 726953
Azi:  4 886 417 raste konfimuara

106 711 vdekje

Afrikë1 037 135 raste konfirmuara

22 916 vdekje

Amerikë: 10 615 855 raste konfirmuara

389 793 vdekje 

Oqeania : 22 677 raste konfirmuara

 311 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 9 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (9 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 886 417

India

2153010

Iran

324692

Arabia Saudite

287262

Pakistan

284121

Bangladesh

255113

Turqia

239622

Irak

147389

Filipine

126885

Indonesia

123503

Katar

112650

Kazakhstan

98701

Kina

88672

Izrael

82465

Oman

81357

Kuvait

71199

Emiratet e Bashkuara

62300

Singapore

54929

Japonia

45439

Bahrain

43629

Kyrgyzstan

39919

Afghanistan

37054

Uzbekistan

30197

Nepal

22592

Palestine

18374

Korea e jugut

14598

Malajsia

9070

Taxhikistan

7706

Liban

6223

Maldives

4898

Thailand

3351

Sri_Lanka

2841

Jemen

1800

Jordania

1246

Siria

1125

Vietnam

812

Taivan

480

Mianmar

359

Mongolia

293

Kamboxha

246

Brunei_Darussalam

142

Bhutan

108

Timor_Leste

25

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

10 615 855

USA

4998017

Brazil

3012412

Mexico

475902

Peru

471012

Kolumbia

376870

Chile

371023

Argentina

235664

Canada

119206

Ekuador

93572

Bolivia

89055

Republika Domenikane

78778

Panama

73651

Guatemala

56189

Honduras

46976

Venezuela

24166

Kosta_Rika

22082

Puerto_Rico

21424

El_Salvador

19978

Haiti

7611

Paraguai

6705

Nikaragua

3902

Kuba

2888

Suriname

2306

Uruguai

1335

Xhamaika

1003

Bahamas

878

Guyana​​

554

Ishujt Virgin

547

Aruba

509

Trinidad dhe Tobago

275

Ishujt Kajman

203

Ishujt Turks_and_Caicos

Sint_Maarten

197

Bermuda

189

Belize

157

Barbados

153

Antigua _and_Barbuda

138

Saint_Vincent_&_Grenadines

92

Curaçao

56

Saint_Lucia

31

Grenada

25

Dominica

24

Saint_Kits dhe Nevis

18

Greenland

17

Bonaire

14

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

British_Virgin_Islands

13

Anguilla

3

Oqeania

22 677

Australia

20 698

Zelanda e re

1219

Polinezia Franceze

62

Guam

412

Kaledonia e re

23

Fixhi

27

Ishujt Mariana

48

Papa new Guinea

188

Afrika

1 037 135

Afrika e jugut

553188

Egjypt

95314

Nigeria

46140

Gana

40533

Algeria

34693

Maroku

32007

Kenia

25837

Etiopia

22253

Kameron

18586

Cote_dIvoire

16620

Madagaskar

12922

Sudan

11894

Senegal

11033

Republika e Kongos​​

9453

Gabon

7923

Zambia

7903

Guinea

7875

Mauritania

6498

Xhibuti

5338

Libia

5079

Guinea Ekuadoriale

4821

Republika e Afrikes qendrore

4641

Malawi

4624

Zimbabwe

4575

Kongo

3664

Somalia

3227

Eswatini

3128

Cape _Verde

2835

Namibia

2802

Mali

2565

Sudani jugor

2463

Mozambique

2241

Ruanda

2134

Guinea_Bissau

2052

Benin

1936

Sierra_Leone

1895

Tunizia

1678

Angola

1483

Uganda

1267

Liberia

1234

Burkina_Faso

1180

Niger

1157

Gambia

1090

Togo

1046

Chad

942

Botswana

909

Sao_Tome _and_Principe

878

Saharaja perendimore

766

Lezoto

742

Republika e Tanzanise

509

Burundi

408

Komorros

399

Mauritius

344

Eritrea

285

Seychelles

126

Total

16 562 780

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 3 061 264 raste konfirmuara
207 215 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 9 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (9 gusht 2020)

Europa

3 061 264

Russia

882347

Spanja

314362

United_Kingdom

309763

Itali

250103

Gjermani

215891

France

197921

Suedia

82323

Ukraine

79750

Belgjika

73308

Bjellorusia

68738

Rumania

60623

Hollanda

57987

Portugalia

52537

Polonia

51167

Armenia

40185

Zvicra

36362

Azerbaijan

33481

Serbia

27863

Moldavia

27443

Irlanda

26644

Austria

21935

Çekia

18235

Danimarka

14442

Bosnia_dhe_Herzegovina

14089

Bullgaria

13343

Macedonia e veriut

11771

Kosova

9869

Norvegjia

9468

Finlanda

7568

Luxembourg

7113

Shqiperia

6411

Kroacia

5543

Greqia

5421

Hungaria

4653

Mali I zi

3588

Sllovakia

2566

Sllovenia​​

2247

Lithuania

2231

Estonia

2147

Islanda

1955

Letonia

1288

Qipro

1233

Gjeorgjia

1225

Andorra

956

Malta

935

San_ Marino

717

Jersey

345

Isle_of_ Man

336

Faroe_Islands

291

Guernsey

252

Gjibraltar

197

Monako

131

Liechtenstein

89

Vatikani

12