8 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (8.08.2020) janë testuar 45 381 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

6275raste konfirmuara
193pacientë kanë ndërruar jetë  
3268pacientë shëruar
2814numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 8.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1572

1503

94

Shkodër

238

321

32

Durrësi

354

545

28

Fieri

105

181

10

Korça

84

94

5

Elbasani

64

93

7

Kukës

96

123

5

Lezhë

91

179

5

Vlora

102

117

4

Gjirokastër

30

35

0

Diber

34

29

2

Berat

44

48

1

TOTAL

2814

3268

193

 

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Gjatë 24 orëve fundit vendin tonë janë kryer 500 testimepër dyshuar prekur nga Covid 19, ku 124 persona janëkonfirmuar prekur nga virusi Covid 19.

Shpërndarja gjeografike e rasteve pozitive ditore është si vijon: 33 raste Tiranë, 19 Elbasan, 9 Mirditë, 8 Lushnje, nga 7 raste Fier, Krujë, 6 Korçë, nga 4 raste Shkodër, Durrës, Vlorë, Divjakë, 3 Tropojë, nga 2 raste Kurbin, Lezhë, Pukë, nga 1 rast Kavajë, Kamëz, Pogradec, Tepelenë, Fushë-Arrëz, Dibër, Malësi e Madhe, Vorë, Maliq, Patos.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 41 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 3268, nga fillimi i epidemisë.

Ndërkohë rreth 1600 mjekë familjeje gjithë vendin pondjekin personat aktivë me Covid19, janë banesë.

Aktualisht ne spitalin Infektiv dheShefqet Ndroqipo trajtohen116 pacientë konfirmuar pozitivë me Covid19, 19 pacientëjanë terapi intensive, 4 prej cilëve intubuar.

Ndërkohë dy spitalet Covid, përveç pacientëve konfirmuar pozitivë me Covid19, po vijojnë marrin trajtimedhe pacientë dyshuar, cilët po trajtohen sipas protokollevepërkatëse.

Fatkeqësisht, edhe pas përpjekjeve mëdha ekipevemjekësore, dy spitalet Covid, nuk e kanë fituar dot betejënme sëmundjen një 76 vjeçare nga Shkodra, dhe 3 qytetarë ngaTirana; një 50 vjeçar; një 75 vjeçar dhe një 76 vjeçar.

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apel drejtuarqytetarëve:

Ministria e Shëndetësisë ju drejtohet gjithë qytetarëve zbatojnë vendimin e qeverisë për mbajtjen e detyrueshme maskës ambientet e mbyllura dhe kudo nuk është e mundur ruhet distanca fizike.

U bëjmë thirrje gjithë qytetarëve shmangin grumbullimetmasive, ceremonitë e çdo lloji, pasi janë burim i përhapjes infeksionit.

Bashkëpunimi juaj është jetik për frenuar përhapjen e Covid19.

rast se keni shenja sëmundjes, izolohuni dhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare, 127.

Telefononi linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillimpsikologjik apo çdo informacion për Covid19.

Ndërkohë u rikujtojmë qytetarëve konfirmuar pozitivë me Covid19 zbatojnë rregullin e karantinimit detyruar dhe kontaktojnë vazhdimisht me mjekun e tyre familjes. Thyerja e këtij rregulli përbën shkelje ligjore dhe rrezik jetën e tjerëve.

 

Task Forca antiCOVIDKontrollet dhe monitorimet terren 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 1441 inspektime dhe monitorim 24 orëte fundit.  Janë marrë 2 Masa Administrative me gjobë:

Task Forca anti-COVID total ka kryer  mbi 141 mijëkontrolle dhe monitorimet terren gjatë epidemisë dhe janëvvendosur mbi 560 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime për mbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dheçdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipasECDC- është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 19 357 085 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë721 174
Azi:  4 797 650 raste konfimuara

105 373 vdekje

Afrikë1 022 401 raste konfirmuara

22 501 vdekje

Amerikë: 10 468 123 raste konfirmuara

386 124 vdekje 

Oqeania : 22 250 raste konfirmuara

 299 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

 

 

 

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 8 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (8 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 797 650

India

2088611

Iran

322567

Arabia Saudite

285793

Pakistan

283487

Bangladesh

252502

Turqia

238450

Irak

144064

Filipine

122754

Indonesia

121226

Katar

112383

Kazakhstan

97829

Kina

88580

Oman

81067

Izrael

80991

Kuvait

70727

Emiratet e Bashkuara

62061

Singapore

54797

Japonia

45439

Bahrain

43307

Kyrgyzstan

39587

Afghanistan

37015

Uzbekistan

29459

Nepal

22214

Palestine

17948

Korea e jugut

14562

Malajsia

9063

Taxhikistan

7706

Liban

5951

Maldives

4769

Thailand

3348

Sri_Lanka

2839

Jemen

1796

Jordania

1237

Siria

1060

Vietnam

789

Taivan

479

Mianmar

359

Mongolia

293

Kamboxha

246

Brunei_Darussalam

142

Bhutan

108

Timor_Leste

25

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

10 468 123

USA

4941796

Brazil

2962442

Mexico

469407

Peru

463875

Chile

368825

Kolumbia

367196

Argentina

228182

Canada

118970

Ekuador

91969

Bolivia

87891

Republika Domenikane

77709

Panama

72560

Guatemala

55270

Honduras

46365

Venezuela

24166

Kosta_Rika

22081

Puerto_Rico

20686

El_Salvador

19544

Haiti

7599

Paraguai

6508

Nikaragua

3902

Kuba

2829

Suriname

2203

Uruguai

1325

Xhamaika

987

Bahamas

830

Guyana​​

538

Ishujt Virgin

528

Aruba

396

Trinidad dhe Tobago

225

Ishujt Kajman

203

Sint_Maarten

Ishujt Turks_and_Caicos

177

Bermuda

170

Belize

157

Barbados

146

Antigua _and_Barbuda

138

Saint_Vincent_&_Grenadines

92

Curaçao

56

Saint_Lucia

31

Grenada

25

Dominica

24

Saint_Kits dhe Nevis

18

Greenland

17

Bonaire

14

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

British_Virgin_Islands

13

Anguilla

9

Oqeania

22 250

Australia

20 272

Zelanda e re

1219

Polinezia Franceze

62

Guam

412

Kaledonia e re

23

Fixhi

27

Ishujt Mariana

47

Papa new Guinea

188

Afrika

1 022 401

Afrika e jugut

545476

Egjypt

95147

Nigeria

45687

Gana

40097

Algeria

34155

Maroku

30662

Kenia

25138

Etiopia

21452

Kameron

17718

Cote_dIvoire

16524

Madagaskar

12708

Sudan

11850

Senegal

10887

Republika e Kongos​​

9354

Gabon

7923

Guinea

7777

Zambia

7486

Mauritania

6382

Xhibuti

5338

Libia

5079

Guinea Ekuadoriale

4821

Republika e Afrikes qendrore

4641

Malawi

4575

Zimbabwe

4451

Kongo

3637

Somalia

3227

Eswatini

3036

Namibia

2802

Cape _Verde

2780

Mali

2561

Sudani jugor

2463

Mozambique

2213

Ruanda

2128

Guinea_Bissau

2032

Benin

1936

Sierra_Leone

1887

Tunizia

1656

Angola

1483

Uganda

1254

Liberia

1230

Burkina_Faso

1175

Niger

1153

Gambia

1090

Togo

1028

Chad

942

Botswana

909

Sao_Tome _and_Principe

878

Saharaja perendimore

766

Lezoto

742

Republika e Tanzanise

509

Burundi

405

Komorros

396

Mauritius

344

Eritrea

285

Seychelles

126

Total

16 311 120

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 3 045 965 raste konfirmuara
206 870 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 8 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (8 gusht 2020)

Europa

3 045 965

Russia

877135

Spanja

314362

United_Kingdom

309005

Itali

249756

Gjermani

215336

France

197921

Suedia

82323

Ukraine

78261

Belgjika

72691

Bjellorusia

68614

Rumania

59273

Hollanda

57501

Portugalia

52351

Polonia

50324

Armenia

39885

Zvicra

36180

Azerbaijan

33376

Serbia

27608

Moldavia

26990

Irlanda

26470

Austria

21819

Çekia

18060

Danimarka

14442

Bosnia_dhe_Herzegovina

13687

Bullgaria

13014

Macedonia e veriut

11571

Kosova

9869

Norvegjia

9468

Finlanda

7554

Luxembourg

7113

Shqiperia

6275

Kroacia

5466

Greqia

5270

Hungaria

4621

Mali I zi

3549

Sllovakia

2523

Sllovenia​​

2233

Lithuania

2194

Estonia

2133

Islanda

1952

Letonia

1281

Gjeorgjia

1213

Qipro

1208

Andorra

955

Malta

895

San_ Marino

717

Jersey

345

Isle_of_ Man

336

Faroe_Islands

291

Guernsey

252

Gjibraltar

190

Monako

130

Liechtenstein

89

Vatikani

12