6 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (6.08.2020) janë testuar 44 295 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

6016raste konfirmuara
188pacientë kanë ndërruar jetë  
3155pacientë shëruar
2673numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 6.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1477

1449

90

Shkodër

232

319

31

Durrësi

344

523

28

Fieri

99

167

10

Korça

85

85

5

Elbasani

53

85

7

Kukës

90

122

5

Lezhë

86

171

5

Vlora

97

117

4

Gjirokastër

32

32

0

Diber

34

28

2

Berat

44

48

1

TOTAL

2673

3155

188

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon përsituatën epidemiologjike Covid19

Gjatë 24 orëve fundit vendin tonë janë kryer 531 testimepër dyshuar prekur nga Covid 19, ku 127 persona janëkonfirmuar prekur nga virusi Covid 19.

Shpërndarja gjeografike e rasteve pozitive ditore është si vijon: 36 raste Tiranë, 28 Krujë, 15 Durrës, 8 Has, 5 Kukës, 4 Fier, nga 3 raste Shkodër, Korçë, Elbasan, Vlorë, Gjirokastër, nga 2 raste Lezhë, Përmet, Klos, Shijak, Finiq, nga 1 rast Kurbin, Lushnje, Berat, Tepelenë, Kolonjë, Malësie Madhe.

Megjithë rastet ditore identifikuara, gjatë 24 orëve funditjanë shëruar 32 qytetarë, duke e çuar numrin e shëruarve 3155, nga fillimi i epidemisë.

Ndërsa shumë se 1 mijë raste aktive prekura nga Covid19 po ndiqen dinamikë nga mjeket e familjes sipas protokolleve përcaktuara.

Aktualisht ne spitalin Infektiv dheShefqet Ndroqipo trajtohen119 pacientë konfirmuar pozitivë me Covid19, 22 pacientëjanë terapi intensive, 4 prej cilëve intubuar.

Po ashtu dy spitalet, Covid 1 dhe Covid 2, përveç pacientëve konfirmuar pozitivë me Covid19, po vijojnë marrin trajtimedhe pacientë dyshuar, cilët po trajtohen sipas protokollevepërkatëse.

Edhe pas përpjekjeve mëdha ekipeve mjekësore, fatkeqësisht nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen dyspitalet Covid, 3 qytetarë nga Durrësi, një 64 vjeçar, një 65 vjeçar dhe një 69 vjeçar, me sëmundje bashkëshoqërues. Nuk e kanë fituar betejën me Covid 19 edhe një 72 vjeçare nga Fier, një 73 vjeçare nga Korça dhe një 78 vjeçare nga Tirana.

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apel drejtuarqytetarëve:

Ministria e Shëndetësisë ju drejtohet gjithë qytetarëve zbatojnë vendimin e qeverisë për mbajtjen e detyrueshme maskës ambientet e mbyllura dhe kudo nuk është e mundur ruhet distanca fizike.

U bëjmë thirrje gjithë qytetarëve shmangin grumbullimetmasive, ceremonitë e çdo lloji, pasi janë burim i përhapjes infeksionit.

Bashkëpunimi juaj është jetik për frenuar përhapjen e Covid19.

rast se keni shenja sëmundjes, izolohuni dhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare, 127.

Telefononi linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillimpsikologjik apo çdo informacion për Covid19.

Ndërkohë u rikujtojmë qytetarëve konfirmuar pozitivë me Covid19 zbatojnë rregullin e karantinimit detyruar dhe kontaktojnë vazhdimisht me mjekun e tyre familjes. Thyerja e këtij rregulli përbën shkelje ligjore dhe rrezik jetën e tjerëve.

 

Task Forca antiCOVIDKontrollet dhe monitorimet terren 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 1481 inspektime dhe monitorim 24 orëte fundit.  Janë marë   total 12 Masa Administrative me gjobë:3 masa administrative me gjobë subjektet cilat janë gjetur shkelje, duke mos marrë masat mbrojtëse, mos respektuardistancimin social dhe duke mos zbatuar protokollet e miratuara. 2 masa administrative me gjobë bar/kafe/fast Food; 1 MasëAdministrative me gjobë Supermarket. 9 Masa Administrative me gjobë ndaj Individëve për mosmbajtje maskës ambiente publike mbyllura.

Task Forca anti-COVID total ka kryer  mbi 138 mijëkontrolle dhe monitorimet terren gjatë epidemisë dhe janëvendosur 547 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime për mbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dheçdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipasECDC- është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 18 793 522 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë707 715
Azi:  4 620 539 raste konfimuara

102 577 vdekje

Afrikë994 405 raste konfirmuara

21 089 vdekje

Amerikë: 10 156 238 raste konfirmuara

377 090 vdekje 

Oqeania : 21 370 raste konfirmuara

 279 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 6 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (6 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 620 539

India

1964536

Iran

317483

Arabia Saudite

282824

Pakistan

281863

Bangladesh

246674

Turqia

236112

Irak

137556

Indonesia

116871

Filipine

115980

Katar

111805

Kazakhstan

95942

Kina

88328

Oman

80286

Izrael

78324

Kuvait

69425

Emiratet e Bashkuara

61860

Singapore

54254

Bahrain

42514

Japonia

42263

Kyrgyzstan

38659

Afghanistan

36896

Uzbekistan

28069

Nepal

21390

Palestine

16981

Korea e jugut

14499

Malajsia

9023

Taxhikistan

7625

Liban

5417

Maldives

4594

Thailand

3330

Sri_Lanka

2839

Jemen

1764

Jordania

1231

Siria

944

Vietnam

717

Taivan

477

Mianmar

357

Mongolia

293

Kamboxha

243

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

105

Timor_Leste

25

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

10 156 238

USA

4823891

Brazil

2859073

Mexico

456100

Peru

447624

Chile

364723

Kolumbia

345714

Argentina

213522

Canada

118172

Ekuador

88866

Bolivia

85141

Republika Domenikane

75660

Panama

70231

Guatemala

53509

Honduras

45098

Venezuela

22299

Kosta_Rika

20417

Puerto_Rico

19651

El_Salvador

18701

Haiti

7544

Paraguai

6060

Nikaragua

3902

Kuba

2726

Suriname

2050

Uruguai

1309

Xhamaika

928

Bahamas

751

Guyana​​

509

Ishujt Virgin

501

Ishujt Kajman

203

Trinidad dhe Tobago

199

Aruba

171

Sint_Maarten

160

Bermuda

157

Barbados

133

Ishujt Turks_and_Caicos

129

Antigua_and_Barbuda

92

Belize

86

Saint_Vincent_&_Grenadines

56

Curaçao

31

Saint_Lucia

25

Grenada

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Bonaire

13

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

British_Virgin_Islands

9

Anguilla

3

Oqeania

21 370

Australia

19 444

Zelanda e re

1219

Polinezia Franceze

62

Guam

397

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

46

Papa new Guinea

153

Afrika

994 405

Afrika e jugut

529877

Egjypt

94875

Nigeria

44890

Gana

39075

Algeria

33055

Maroku

28500

Kenia

23873

Etiopia

20336

Kameron

17718

Cote_dIvoire

16349

Madagaskar

12222

Sudan

11780

Senegal

10538

Republika e Kongos​​

9252

Gabon

7787

Guinea

7575

Zambia

7022

Mauritania

6382

Xhibuti

5330

Guinea Ekuadoriale

4821

Republika e Afrikes qendrore

4618

Malawi

4426

Zimbabwe

4339

Libia

4224

Kongo

3546

Somalia

3221

Eswatini

2909

Cape _Verde

2689

Mali

2546

Namibia

2540

Sudani jugor

2450

Ruanda

2104

Guinea_Bissau

2079

Mozambique

2032

Benin

1914

Sierra_Leone

1860

Tunizia

1601

Liberia

1344

Uganda

1221

Angola

1213

Burkina_Faso

1158

Niger

1152

Togo

1001

Chad

939

Sao_Tome _and_Principe

878

Botswana

804

Gambia

799

Saharaja perendimore

766

Lezoto

726

Republika e Tanzanise

509

Burundi

400

Komorros

388

Mauritius

344

Eritrea

282

Seychelles

126

Total

15 793 248

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

 

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 3 000 274 raste konfirmuara
206 131 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 6 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (6 gusht 2020)

Europa

3 000 274

Russia

867343

United_Kingdom

307184

Spanja

305767

Itali

248803

Gjermani

213067

France

194029

Suedia

81540

Ukraine

75490

Belgjika

71065

Bjellorusia

68376

Rumania

56550

Hollanda

56381

Portugalia

51848

Polonia

48789

Armenia

39586

Zvicra

35838

Azerbaijan

33103

Serbia

27033

Irlanda

26303

Moldavia

26222

Austria

21575

Çekia

17529

Danimarka

14185

Bosnia_dhe_Herzegovina

13146

Bullgaria

12414

Macedonia e veriut

11201

Norvegjia

9362

Kosova

9274

Finlanda

7512

Luxembourg

7007

Shqiperia

5889

Kroacia

5376

Greqia

4973

Hungaria

4564

Mali I zi

3411

Sllovakia

2417

Sllovenia​​

2208

Lithuania

2147

Estonia

2113

Islanda

1926

Letonia

1257

Gjeorgjia

1206

Qipro

1180

Andorra

939

Malta

842

San_ Marino

716

Jersey

344

Isle_of_ Man

336

Guernsey

252

Faroe_Islands

241

Gjibraltar

189

Monako

125

Liechtenstein

89

Vatikani

12