5 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (5.08.2020) janë testuar 43 764 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5889raste konfirmuara
182pacientë kanë ndërruar jetë  
3123pacientë shëruar
2589numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 5.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1451

1440

89

Shkodër

230

317

31

Durrësi

302

532

25

Fieri

103

159

9

Korça

82

85

4

Elbasani

55

80

7

Kukës

80

119

5

Lezhë

86

168

5

Vlora

94

115

4

Gjirokastër

26

32

0

Diber

32

28

2

Berat

43

48

1

TOTAL

2589

3123

182

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon përsituatën epidemiologjike COVID-19:

Gjatë 24 orëve fundit vendin tonë janë kryer 561 testimepër dyshuar prekur nga Covid 19, ku 139 persona janëkonfirmuar prekur nga virusi Covid 19.

Shpërndarja gjeografike e rasteve pozitive ditore është si vijon: 81 raste Tiranë, 10 Berat, 8 Durrës, 7 Tropojë, 6 Elbasan, nga 3 raste Shkodër, Kukës, Lezhë, Kavajë, Pogradec, nga 2 raste Korçë, Divjakë, Shijak, nga 1 rast Lushnje, Mirditë, Tepelenë, Vau i Dejës, Malësi e Madhe, Bulqizë,

Megjithë rastet ditore identifikuara pozitive, gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 69 qytetarë, duke e çuar numrin e shëruarve 3123, nga fillimi i epidemisë.

Ndërsa rastet aktive prekura nga koronavirusi po ndiqen dinamikë nga mjeket e familjes sipas protokolleve përcaktuara.

Aktualisht ne spitalin Infektiv dheShefqet Ndroqipo trajtohen110 pacientë te konfirmuar pozitiv ku 21 paciente janë terapiintensive, 6 prej cilëve pacientë intubuar.

Po ashtu dy spitalet, Covid 1 dhe Covid 2, përveç pacientëve konfirmuar pozitivë me Covid19, po vijojnë marrin trajtimedhe pacientë dyshuar, cilët po trajtohen sipas protokollevepërkatëse.

Edhe pas përpjekjeve mëdha ekipeve mjekësore, fatkeqësisht nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen dyspitalet Covid, një 58 vjeçar nga Durrësi, një 70 vjeçar ngaKruja, dhe një 82 vjeçare nga Shijaku. Nuk e kanë fituar betejën, një 63 vjeçar nga Kukësi, një 64 vjeçar nga Shkodra, një 69 vjeçar nga Elbasani.

 

MSHMS apel drejtuar qytetarëve

rast se dyshoni se jeni prekur nga COVID19 dhe kenishenja sëmundjes, telefononi menjëherë UrgjencënKombëtare numrin 127 për kërkuar ndihmën mjekësore.

Telefononi linjën e gjelbër falas 0800 40 40 për t’u lidhur me mjekun tuaj familjes apo për informacione tjera rrethinfeksionit koronavirusit.

Një thirrje për gjithë qytetarët: Shmangni grumbullimetmasive lokale, bare, dhe çdo lloj ceremonie shkaktonrrezik për shëndetin dhe bëhet burim i shpërndarjes infeksionit duke rrezikuar shëndetin tuaj, prindërve dhe afërmve tuaj.

Sistemi shëndetësor është gatishmëri plotë; epidemiologët terren po vijojnë punën për testimin dhe gjurmimin e personave dyshuar me COVID19, me qëllim ndërprerjen e zinxhirit infeksionit. Mjekët e familjes gjithë vendinmonitorojnë vijimësi personat e prekur nga COVID19 janë izoluar shtëpi dhe rastet e dyshuara. dy spitalet potrajtohen pacientët e prekur apo dyshuar me infeksionin Sars-Cov 2 po punohet pa reshtur shërbim çdo pacienti, përkushtim e profesionalizëm.

ky përkushtim i ekipeve sistemit shëndësor vlejë, duhet, gjithë bashkëpunojmë duke respektuar masat e vendosura; mbani maskën detyrimisht gjitha ambientet e mbyllura, ruani higjenën personale dhe distancimin fizik. përmbrojtjen nga infeksioni dhe për kufizimin e përhapjes tij.

 

Task Forca antiCOVIDKontrollet dhe monitorimet terren 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 1500 inspektime dhe monitorim 24 orëte fundit. Nga inspektimet janë vendosur 4 masa administrative për subjekte dhe individë gjetur shkelje protokolleve dhemasave për mbrojtjen nga COVID-19:  3 masa administrative me gjobë ndaj individëve për mosmbajtje maskës ambientepublike mbyllura dhe 1 vendim për pezullim aktiviteti institucion publike. Masat administrative janë vendosur ngadegët rajonale Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor qarqetElbasan, Durrës, Shkodër.

Task Forca anti-COVID total ka kryer  mbi 137 mijëkontrolle dhe monitorimet terren gjatë epidemisë dhe janëvendosur 535 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime për mbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipasECDC- është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 18 519 579 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë700 539
Azi:  4 536 904 raste konfimuara

101 110 vdekje

Afrikë978 744 raste konfirmuara

21 089 vdekje

Amerikë: 10 003 225 raste konfirmuara

372 388 vdekje 

Oqeania : 20 608 raste konfirmuara

 264 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 5 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (5 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 536 904

India

1908254

Iran

314786

Arabia Saudite

281435

Pakistan

281136

Bangladesh

244020

Turqia

234934

Irak

134722

Indonesia

115056

Filipine

112593

Katar

111538

Kazakhstan

94882

Kina

88206

Oman

79159

Izrael

76642

Kuvait

68774

Emiratet e Bashkuara

61352

Singapore

53346

Bahrain

42132

Japonia

41129

Kyrgyzstan

38110

Afghanistan

36829

Uzbekistan

27314

Nepal

21009

Palestine

16628

Korea e jugut

14456

Malajsia

9002

Taxhikistan

7583

Liban

5062

Maldives

4446

Thailand

3328

Sri_Lanka

2834

Jemen

1760

Jordania

1224

Siria

892

Vietnam

672

Taivan

476

Mianmar

356

Mongolia

293

Kamboxha

243

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

105

Timor_Leste

25

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

10 003 225

USA

4771087

Brazil

2801921

Mexico

449961

Peru

439890

Chile

362962

Kolumbia

334979

Argentina

206730

Canada

117777

Ekuador

87963

Bolivia

83361

Republika Domenikane

74295

Panama

69424

Guatemala

52365

Honduras

44299

Venezuela

21438

Kosta_Rika

19837

Puerto_Rico

19324

El_Salvador

18262

Haiti

7532

Paraguai

5852

Nikaragua

3902

Kuba

2701

Suriname

1981

Uruguai

1300

Xhamaika

920

Bahamas

715

Guyana​​

497

Ishujt Virgin

463

Ishujt Kajman

203

Trinidad dhe Tobago

194

Bermuda

157

Sint_Maarten

156

Aruba

132

Barbados

132

Ishujt Turks_and_Caicos

116

Antigua_and_Barbuda

92

Belize

72

Saint_Vincent_&_Grenadines

55

Curaçao

29

Saint_Lucia

25

Grenada

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Bonaire

13

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

British_Virgin_Islands

9

Anguilla

3

Oqeania

20 608

Australia

18 729

Zelanda e re

1219

Polinezia Franceze

62

Guam

389

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

46

Papa new Guinea

114

Afrika

978 744

Afrika e jugut

521318

Egjypt

94752

Nigeria

44433

Gana

37812

Algeria

32504

Maroku

27217

Kenia

23202

Etiopia

19877

Kameron

17718

Cote_dIvoire

16293

Madagaskar

11895

Sudan

11780

Senegal

10432

Republika e Kongos​​

9177

Gabon

7646

Guinea

7489

Zambia

6580

Mauritania

6382

Xhibuti

5248

Guinea Ekuadoriale

4821

Republika e Afrikes qendrore

4618

Malawi

4347

Zimbabwe

4221

Libia

4063

Kongo

3546

Somalia

3220

Eswatini

2856

Cape _Verde

2631

Mali

2543

Namibia

2470

Sudani jugor

2437

Ruanda

2099

Guinea_Bissau

2032

Mozambique

2029

Benin

1914

Sierra_Leone

1855

Tunizia

1584

Liberia

1216

Uganda

1203

Angola

1164

Burkina_Faso

1156

Niger

1152

Togo

988

Chad

938

Sao_Tome _and_Principe

875

Botswana

804

Saharaja perendimore

766

Lezoto

726

Gambia

671

Republika e Tanzanise

509

Burundi

395

Komorros

388

Mauritius

344

Eritrea

282

Seychelles

126

Total

15 540 177

 

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

 

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 979 402 raste konfirmuara
205 681 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 5 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (5 gusht 2020)

Europa

2 979 402

Russia

861423

United_Kingdom

306293

Spanja

302814

Itali

248419

Gjermani

212022

France

192334

Suedia

81181

Ukraine

74219

Belgjika

70555

Bjellorusia

68250

Hollanda

55955

Rumania

55241

Portugalia

51681

Polonia

48149

Armenia

39298

Zvicra

35657

Azerbaijan

32910

Serbia

26738

Irlanda

26253

Moldavia

25814

Austria

21472

Çekia

17286

Danimarka

14073

Bosnia_dhe_Herzegovina

12858

Bullgaria

12159

Macedonia e veriut

11140

Norvegjia

9333

Kosova

9274

Finlanda

7483

Luxembourg

6917

Shqiperia

5889

Kroacia

5318

Greqia

4855

Hungaria

4553

Mali I zi

3361

Sllovakia

2368

Sllovenia​​

2190

Lithuania

2137

Estonia

2091

Islanda

1918

Letonia

1249

Gjeorgjia

1197

Qipro

1180

Andorra

939

Malta

825

San_ Marino

699

Jersey

343

Isle_of_ Man

336

Guernsey

252

Faroe_Islands

227

Gjibraltar

189

Monako

123

Liechtenstein

89

Vatikani

12