4 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusinCOVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (4.08.2020) janë testuar 43 203 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5750raste konfirmuara
176pacientë kanë ndërruar jetë  
3054pacientë shëruar
2520numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 4.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1404

1403

89

Shkodër

231

312

30

Durrësi

302

525

22

Fieri

103

156

9

Korça

82

80

4

Elbasani

54

76

6

Kukës

74

116

4

Lezhë

87

163

5

Vlora

94

115

4

Gjirokastër

25

32

0

Diber

31

28

2

Berat

33

48

1

TOTAL

2520

3054

176

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon përsituatën epidemiologjike Covid19 gjatë 24 orëve fundit vendin tonë.

Situata paraqitet serioze ku vijon ketë raste reja idenfikuara nga gjurmimi dhe hetimi epidemiologjik, si dheqytetarë kanë nevojë për trajtim mjekësor dy spitaletCovid.

Ndaj u kërkojmë qytetarëve respektojnë masat e vendosura, për mbajtur maskën detyrimisht ambientet e mbyllura, për ruajtur distancimin fizik dhe higjienën personale. këtënormalitet ri, bashkëpunimi juaj është shumë i rëndësishëmpër parandaluar përhapjen e infeksionit, për mbrojtur vetendhe afërmit tuaj.

Gjatë 24 orëve fundit janë kryer 546 testime për dyshuar prekur nga Covid 19, ku 130 persona janë konfirmuar prekurnga virusi Covid 19.

Shpërndarja gjeografike e rasteve pozitive ditore është si vijon: 72 raste Tiranë, 13 Shkodër, 6 Fier, nga 5 raste Kukës, Lezhë, 4 Korçë, nga 3 raste Mat, Roskovec, nga 2 raste Krujë, Kavajë, Lushnje, Berat, Sarandë, nga 1 rast Durrës, Elbasan, Has, Vlorë, Gjirokastër, Malësi e Madhe, Gramsh, Kuçovë, Skrapar.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 23 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 3054, nga fillimi i epidemisë.

Aktualisht ne spitalin Infektiv dheShefqet Ndroqipo trajtohen116 pacientë te konfirmuar pozitiv ku 23 paciente janë terapiintensive, 7 prej cilëve pacientë intubuar.

Fatkeqësisht nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen spitalin infektiv, me gjithë përpjekjet e stafit mjekësor, dyqytetarë nga Tirana, dy 85 vjeç. Nuk kanë mundur mbijetojnë spitalin Covid2 “Shefqet Ndroqi edhe 2 qytetare: Një 79 vjeçare nga Mirdita dhe një 81 vjeçare nga Shkodra, me sëmundjë bashkëshoqëruese.

 

Task Forca antiCOVIDKontrollet dhe monitorimet terren 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan 1526 inspektime dhe monitorim 24 orët e fundit. Nga inspektimet janë vendosur 8 masa administrative përsubjekte dhe individë gjetur shkelje protokolleve dhemasave për mbrojtjen nga COVID-19: 5 masa administrative me gjobë: 4 masa subjektet cilat janë gjetur shkelje, duke mos zbatuar protokollet e miratuara, 1 masë administrative ndajindividit për mosmbajtje maskës ambiente publike mbyllura. Gjithashtu 24 orët e fundit janë vendosur 3 masa për pezullim aktiviteti institucione publike.

Masat administrative janë vendosur nga degët rajonale Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor qarqet Berat, Dibër, Shkodër, Tiranë, Vlorë.

Task Forca anti-COVID total ka kryer 135.733 kontrolle dhemonitorimet terren gjatë epidemisë dhe janë vendosur 531 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dheçdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 18 263 542 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 693726
Azi:  4 457 331 raste konfimuara

99 691 vdekje

Afrikë969 196 raste konfirmuara

20 620 vdekje

Amerikë: 9 857 801 raste konfirmuara

367 958 vdekje 

Oqeania : 20 178 raste konfirmuara

 253 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 4 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (4 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 457 331

India

1855745

Iran

312035

Pakistan

280461

Arabia Saudite

280093

Bangladesh

242102

Turqia

233851

Irak

131886

Indonesia

113134

Katar

111322

Filipine

106330

Kazakhstan

93820

Kina

88099

Oman

79159

Izrael

74903

Kuvait

68299

Emiratet e Bashkuara

61163

Singapore

53051

Bahrain

41835

Japonia

39858

Kyrgyzstan

37541

Afghanistan

36747

Uzbekistan

26550

Nepal

20750

Palestine

16024

Korea e jugut

14423

Malajsia

9001

Taxhikistan

7538

Liban

5062

Maldives

4293

Thailand

3321

Sri_Lanka

2828

Jemen

1738

Jordania

1218

Siria

847

Vietnam

652

Taivan

476

Mianmar

355

Mongolia

293

Kamboxha

240

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

103

Timor_Leste

24

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

9 857 801

USA

4713562

Brazil

2750318

Mexico

443813

Peru

433100

Chile

361493

Kolumbia

327850

Argentina

201906

Canada

117017

Ekuador

87041

Bolivia

81846

Republika Domenikane

73117

Panama

68456

Guatemala

51542

Honduras

43794

Venezuela

20206

Kosta_Rika

19402

Puerto_Rico

18791

El_Salvador

17843

Haiti

7511

Paraguai

5724

Nikaragua

3672

Kuba

2670

Suriname

1893

Uruguai

1291

Xhamaika

905

Bahamas

679

Guyana​​

474

Ishujt Virgin

439

Ishujt Kajman

203

Trinidad dhe Tobago

182

Bermuda

157

Sint_Maarten

150

Barbados

132

Aruba

124

Ishujt Turks_and_Caicos

116

Antigua_and_Barbuda

92

Belize

57

Saint_Vincent_&_Grenadines

55

Curaçao

29

Saint_Lucia

25

Grenada

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Bonaire

13

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

British_Virgin_Islands

9

Anguilla

3

Oqeania

20 178

Australia

18 318

Zelanda e re

1217

Polinezia Franceze

62

Guam

375

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

46

Papa new Guinea

111

Afrika

969 196

Afrika e jugut

516862

Egjypt

94640

Nigeria

44129

Gana

37812

Algeria

31972

Maroku

26196

Kenia

22597

Etiopia

19289

Kameron

17255

Cote_dIvoire

16220

Sudan

11738

Madagaskar

11660

Senegal

10386

Republika e Kongos​​

9132

Gabon

7646

Guinea

7364

Zambia

6580

Mauritania

6323

Xhibuti

5240

Guinea Ekuadoriale

4821

Republika e Afrikes qendrore

4614

Malawi

4273

Zimbabwe

4075

Libia

4063

Kongo

3546

Somalia

3220

Eswatini

2838

Cape _Verde

2583

Mali

2543

Sudani jugor

2429

Namibia

2406

Ruanda

2092

Guinea_Bissau

1981

Mozambique

1973

Sierra_Leone

1848

Benin

1805

Tunizia

1565

Liberia

1214

Uganda

1195

Angola

1164

Burkina_Faso

1153

Niger

1152

Togo

976

Chad

936

Sao_Tome _and_Principe

874

Botswana

804

Saharaja perendimore

766

Lezoto

718

Republika e Tanzanise

509

Gambia

498

Burundi

395

Komorros

386

Mauritius

344

Eritrea

282

Seychelles

114

Total

15 305 202

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

 

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 958 340 raste konfirmuara
205 197 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 4 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (4 gusht 2020)

Europa

2 958 340

Russia

850870

United_Kingdom

304695

Spanja

288522

Itali

248070

Gjermani

210402

France

187919

Suedia

80422

Ukraine

72168

Belgjika

69756

Bjellorusia

68067

Hollanda

55043

Rumania

53186

Portugalia

51463

Polonia

46894

Armenia

39102

Zvicra

35461

Azerbaijan

32443

Serbia

26193

Irlanda

26162

Moldavia

25362

Austria

21309

Çekia

16800

Danimarka

13789

Bosnia_dhe_Herzegovina

12108

Bullgaria

11955

Macedonia e veriut

11054

Norvegjia

9208

Kosova

8799

Finlanda

7453

Luxembourg

6695

Shqiperia

5750

Kroacia

5260

Greqia

4662

Hungaria

4535

Mali I zi

3258

Sllovakia

2344

Sllovenia​​

2180

Lithuania

2110

Estonia

2079

Islanda

1907

Letonia

1243

Gjeorgjia

1177

Qipro

1150

Andorra

925

Malta

795

San_ Marino

716

Jersey

336

Isle_of_ Man

335

Guernsey

252

Faroe_Islands

225

Gjibraltar

188

Monako

120

Liechtenstein

89

Vatikani

12