31 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (31.07.2020) janë testuar 41 199raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5276raste konfirmuara
157pacientë kanë ndërruar jetë  
2952pacientë shëruar
2167numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 31.07.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1191

1351

83

Shkodër

209

311

24

Durrësi

256

520

20

Fieri

83

151

7

Korça

60

74

4

Elbasani

47

70

6

Kukës

65

112

4

Lezhë

82

153

2

Vlora

94

102

4

Gjirokastër

29

25

0

Diber

24

28

2

Berat

27

48

1

TOTAL

2167

2952

157

 

 

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon rrethsituatës COVID 19 Shqipëri, 24 orët e fundit.

Kanë vijuar testimet për dyshuar prekur me COVID19 dhevazhdon puna intensive e epidemiologëve terren përgjurmimin aktiv rasteve.

Fatkeqësisht, nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen dyspitalet COVID, një 56 vjeçar dhe një 76 vjeçar nga Tirana me disa sëmundje bashkëshoqëruese dhe një 90 vjeçar nga Elbasani.

Aktualisht spitalin Infektiv dhe spitalinShefqet Ndroqipotrajtohen 115 pacientë, 16 janë terapi intensive, 5 prej cilëve pacientë intubuar.

24 orët e fundit, janë kryer 500 testime për dyshuar prekur me COVID19, nga cilat janë konfirmuar 79 rastepozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 56 raste Tiranë, nga 6 raste Shkodër, Krujë, nga 3 raste Fier, Lushnje, nga 1 rast Elbasan, Kavajë, Vlorë, Kamëz, Divjakë.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 69 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 2952, nga fillimi i epidemisë.

 

Kontrolle për zbatimin e masave nga Task-ForcaantiCOVID 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan 1413 inspektime dhe monitorim 24 orët e fundit. Nga inspektimet janë vendosur 4 masa administrative me gjobë ndaj individëve për mosmbajtje maskës ambientepublike mbyllura.

Masat administrative janë vendosur nga degët rajonale Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor qarku Shkodër.

Task Forca anti-COVID total ka kryer 132.813 kontrolle dhemonitorimet terren gjatë epidemisë dhe janë vendosur 520 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 17 296 303 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 673290
Azi:  4 145 531 raste konfimuara

94 230 vdekje

Afrikë909 735 raste konfirmuara

19 317 vdekje

Amerikë: 9 338 314 raste konfirmuara

355 582 vdekje 

Oqeania : 18 094 raste konfirmuara

 220 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 31 korrik2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (31 korrik 2020)

Kontinenti i Azisë

4 145 531

India

1638870

Iran

301530

Pakistan

278305

Arabia Saudite

274219

Bangladesh

234889

Turqia

229891

Irak

121263

Katar

110460

Indonesia

106336

Filipine

89374

Kazakhstan

89078

Kina

87489

Oman

79159

Izrael

70379

Kuvait

66529

Emiratet e Bashkuara

60525

Singapore

51809

Bahrain

40755

Afghanistan

36542

Kyrgyzstan

35805

Japonia

33774

Uzbekistan

23558

Nepal

19547

Palestine

14838

Korea e jugut

14305

Malajsia

8964

Taxhikistan

7366

Liban

4334

Maldives

3719

Thailand

3310

Sri_Lanka

2814

Jemen

1726

Jordania

1191

Siria

738

Vietnam

509

Taivan

467

Mianmar

353

Mongolia

291

Kamboxha

234

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

101

Timor_Leste

24

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

9 338 314

USA

4495014

Brazil

2610102

Mexico

416179

Peru

407492

Chile

353536

Kolumbia

286020

Argentina

178983

Canada

115785

Ekuador

84370

Bolivia

75234

Republika Domenikane

67915

Panama

64191

Guatemala

48826

Honduras

41426

Venezuela

17859

Kosta_Rika

17290

Puerto_Rico

16572

El_Salvador

16230

Haiti

7412

Paraguai

5207

Nikaragua

3672

Kuba

2597

Suriname

1650

Uruguai

1243

Xhamaika

864

Bahamas

508

Guyana​​

401

Ishujt Virgin

385

Ishujt Kajman

203

Trinidad dhe Tobago

164

Bermuda

156

Sint_Maarten

128

Aruba

120

Barbados

110

Ishujt Turks_and_Caicos

104

Antigua_and_Barbuda

91

Saint_Vincent_&_Grenadines

52

Belize

48

Curaçao

29

Saint_Lucia

25

Grenada

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

Bonaire

11

British_Virgin_Islands

8

Anguilla

3

Oqeania

18 094

Australia

16 303

Zelanda e re

1210

Polinezia Franceze

62

Guam

354

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

42

Papa new Guinea

72

Afrika

909 735

Afrika e jugut

482169

Egjypt

93757

Nigeria

42689

Gana

35142

Algeria

29831

Maroku

23259

Kenia

19913

Kameron

17255

Etiopia

16615

Cote_dIvoire

15978

Sudan

11496

Madagaskar

10748

Senegal

10106

Republika e Kongos​​

9010

Gabon

7352

Guinea

7242

Mauritania

6270

Zambia

5555

Xhibuti

5081

Republika e Afrikes qendrore

4605

Malawi

3981

Kongo

3376

Libia

3222

Somalia

3212

Zimbabwe

3092

Guinea Ekuadoriale

3071

Eswatini

2577

Mali

2522

Cape _Verde

2373

Sudani jugor

2322

Namibia

2052

Ruanda

1994

Guinea_Bissau

1981

Sierra_Leone

1818

Mozambique

1808

Benin

1770

Tunizia

1514

Liberia

1181

Uganda

1147

Niger

1134

Burkina_Faso

1117

Angola

1078

Chad

935

Togo

927

Sao_Tome _and_Principe

870

Botswana

804

Saharaja perendimore

766

Lezoto

604

Republika e Tanzanise

509

Gambia

403

Burundi

387

Komorros

378

Mauritius

344

Eritrea

279

Seychelles

114

Total

14 411 674

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

 

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 883 933 raste konfirmuara
203 934 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 31 korrik2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (31 korrik 2020)

Europa

2 883 459

Russia

834499

United_Kingdom

302301

Spanja

285430

Itali

247158

Gjermani

207828

France

186573

Suedia

80100

Ukraine

68794

Belgjika

67913

Bjellorusia

67665

Hollanda

53963

Portugalia

50868

Rumania

49591

Polonia

45031

Armenia

38550

Zvicra

34933

Azerbaijan

31560

Irlanda

26027

Serbia

25213

Moldavia

23947

Austria

21009

Çekia

16342

Danimarka

13725

Bosnia_dhe_Herzegovina

11444

Bullgaria

11420

Macedonia e veriut

10623

Norvegjia

9172

Kosova

8104

Finlanda

7423

Luxembourg

6616

Shqiperia

5276

Kroacia

5071

Hungaria

4505

Greqia

4401

Mali I zi

3073

Sllovakia

2265

Sllovenia​​

2139

Lithuania

2062

Estonia

2051

Islanda

1872

Letonia

1228

Gjeorgjia

1160

Qipro

1084

Andorra

922

Malta

814

San_ Marino

716

Isle_of_ Man

336

Jersey

335

Guernsey

252

Faroe_Islands

220

Gjibraltar

187

Monako

120

Liechtenstein

89

Vatikani

12