30 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (30.07.2020) janë testuar 40 699raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5197raste konfirmuara
154pacientë kanë ndërruar jetë  
2883pacientë shëruar
2160numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 30.07.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1164

1322

81

Shkodër

205

309

24

Durrësi

259

511

20

Fieri

79

148

7

Korça

63

71

4

Elbasani

51

66

5

Kukës

66

111

4

Lezhë

84

151

2

Vlora

104

98

4

Gjirokastër

29

25

0

Diber

24

28

2  

Berat

32

43

1

TOTAL

2160

2883

154

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Virusi i rrezikshëm nuk ka kursyer as një ri 31 vjeçar ngaTirana i prekur nga COVID19, vuante nga diabeti, i cili kandërruar jetë spitalinShefqet Ndroqi”. Nuk e kanë fituar dot betejën edhe 3 qytetarë tjerë: Një 69 vjeçar nga Shkodra, një76 vjeçare nga Fieri dhe një 85 vjeçar nga Korça dy spitaletCOVID. Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i shprehngushëllimet familjarëve.  

Aktualisht spitalin Infektiv dhe spitalinShefqet Ndroqipotrajtohen 124 pacientë, 18 janë terapi intensive, 7 prej cilëve pacientë intubuar.

24 orët e fundit, janë kryer 507 testime për dyshuar prekur me COVID19, nga cilat janë konfirmuar 92 rastepozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 49 raste Tiranë, 11 Kukës, 5 Durrës, 4 Fier, nga 3 raste Shkodër, Lezhë, nga 2 raste Elbasan, Berat, Roskovec, Bulqizë, nga 1 rast Kurbin, Kavajë, Vlorë, Mirditë, Mallakastër, Mat, Delvinë, Malësi e Madhe, Shijak.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 53 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 2883, nga fillimi i epidemisë.

 

Kontrolle për zbatimin e masave nga Task-ForcaantiCOVID 24 orët e fundit

nspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan 1382 inspektime dhe monitorim 24 orët e fundit. Nga inspektimet janë vendosur 8 masa administrative përsubjekte dhe individë gjetur shkelje protokolleve dhemasave për mbrojtjen nga COVID-19: 1 masë administrative me gjobë klinikë dentare, 4 masa me gjobë ndaj individëve përmosmbajtje maskës ambiente publike mbyllura dhe 3 vendime ndërmjetëm për pezullim aktivitetit subjekteve.

Masat administrative janë vendosur nga degët rajonale Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor qarqet Dibër, Elbasan, Shkodër, Tiranë.

Task Forca anti-COVID total ka kryer 131.400  mijekontrolle dhe monitorimet terren gjatë epidemisë dhe janëvendosur 516 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

Ministria e Shëndetësië u kërkon bizneseve zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë dhe vendimin e ri, i cilindalon hapjen e klubeve natës, diskove, etj, si dhe ndalimin e muzikës për gjitha aktivitetet pas orës 20:00. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohet sipas ligjeve fuqi.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 17 005 983 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 666857
Azi:  4 062 743 raste konfimuara

92 853 vdekje

Afrikë892 116 raste konfirmuara

18 857 vdekje

Amerikë: 9 169 607 raste konfirmuara

351 391 vdekje 

Oqeania : 17 362 raste konfirmuara

 207 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 30 korrik2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (30 korrik 2020)

Kontinenti i Azisë

4 062 743

India

1583792

Iran

298909

Pakistan

277402

Arabia Saudite

272590

Bangladesh

232194

Turqia

228924

Irak

118300

Katar

110153

Indonesia

104432

Kazakhstan

87664

Kina

87213

Filipine

85486

Oman

78569

Izrael

68556

Kuvait

65903

Emiratet e Bashkuara

59921

Singapore

51531

Bahrain

40311

Afghanistan

36471

Kyrgyzstan

35223

Japonia

32459

Uzbekistan

22872

Nepal

19273

Palestine

14458

Korea e jugut

14269

Malajsia

8956

Taxhikistan

7320

Liban

4205

Maldives

3567

Thailand

3304

Sri_Lanka

2811

Jemen

1711

Jordania

1187

Siria

717

Taivan

467

Vietnam

459

Mianmar

353

Mongolia

291

Kamboxha

234

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

101

Timor_Leste

24

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

9 169 607

USA

4426982

Brazil

2552265

Mexico

408449

Peru

400683

Chile

351575

Kolumbia

276055

Argentina

173342

Canada

115456

Ekuador

83193

Bolivia

73534

Republika Domenikane

66182

Panama

63269

Guatemala

47605

Honduras

40944

Kosta_Rika

16800

Venezuela

16571

Puerto_Rico

16061

El_Salvador

15841

Haiti

7378

Paraguai

4866

Nikaragua

3672

Kuba

2588

Suriname

1607

Uruguai

1237

Xhamaika

856

Bahamas

484

Guyana​​

398

Ishujt Virgin

385

Ishujt Kajman

203

Bermuda

156

Trinidad dhe Tobago

156

Sint_Maarten

121

Aruba

119

Barbados

110

Ishujt Turks_and_Caicos

99

Antigua_and_Barbuda

91

Saint_Vincent_&_Grenadines

52

Belize

48

Curaçao

29

Grenada

24

Saint_Lucia

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

Bonaire

11

British_Virgin_Islands

8

Anguilla

3

Oqeania

17 362

Australia

15 582

Zelanda e re

1210

Polinezia Franceze

62

Guam

354

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

42

Papa new Guinea

63

Afrika

892 116

Afrika e jugut

471123

Egjypt

93356

Nigeria

42208

Gana

35142

Algeria

29229

Maroku

22213

Kenia

19125

Kameron

17255

Cote_dIvoire

15813

Etiopia

15810

Sudan

11496

Madagaskar

10317

Senegal

9961

Republika e Kongos​​

8931

Gabon

7352

Guinea

7183

Mauritania

6249

Zambia

5249

Xhibuti

5081

Republika e Afrikes qendrore

4605

Malawi

3858

Somalia

3212

Kongo

3200

Guinea Ekuadoriale

3071

Libia

3017

Zimbabwe

2879

Eswatini

2551

Mali

2521

Cape _Verde

2373

Sudani jugor

2322

Namibia

1986

Guinea_Bissau

1954

Ruanda

1936

Sierra_Leone

1803

Benin

1770

Mozambique

1748

Tunizia

1488

Liberia

1179

Uganda

1140

Niger

1134

Burkina_Faso

1117

Angola

1000

Chad

926

Togo

896

Sao_Tome _and_Principe

868

Botswana

804

Saharaja perendimore

766

Lezoto

576

Republika e Tanzanise

509

Burundi

387

Komorros

378

Mauritius

344

Gambia

326

Eritrea

265

Seychelles

114

Total

14 142 524

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 863 459 raste konfirmuara
203 542 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 30 korrik2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (30 korrik 2020)

Europa

2 863 459

Russia

828990

United_Kingdom

301455

Spanja

282641

Itali

246776

Gjermani

206926

France

185196

Suedia

79782

Ukraine

67597

Bjellorusia

67518

Belgjika

67242

Hollanda

53621

Portugalia

50613

Rumania

48235

Polonia

44416

Armenia

38196

Zvicra

34714

Azerbaijan

31221

Irlanda

25942

Serbia

24892

Moldavia

23947

Austria

20846

Çekia

16093

Danimarka

13634

Bullgaria

11155

Bosnia_dhe_Herzegovina

10766

Macedonia e veriut

10504

Norvegjia

9150

Kosova

7846

Finlanda

7414

Luxembourg

6533

Shqiperia

5197

Kroacia

4923

Hungaria

4484

Greqia

4336

Mali I zi

3016

Sllovakia

2245

Sllovenia​​

2115

Lithuania

2043

Estonia

2042

Islanda

1861

Letonia

1224

Gjeorgjia

1155

Qipro

1080

Andorra

918

Malta

786

San_ Marino

716

Isle_of_ Man

336

Jersey

335

Guernsey

252

Faroe_Islands

220

Gjibraltar

186

Monako

120

Liechtenstein

88

Vatikani

12