3 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusinCOVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (3.08.2020) janë testuar 42 657 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5620raste konfirmuara
172pacientë kanë ndërruar jetë  
3031pacientë shëruar
2417numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 3.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1342

1393

87

Shkodër

218

312

29

Durrësi

302

522

22

Fieri

96

152

9

Korça

78

80

4

Elbasani

54

74

6

Kukës

69

115

4

Lezhë

84

162

4

Vlora

93

113

4

Gjirokastër

24

32

0

Diber

28

28

2

Berat

29

48

1

TOTAL

2417

3031

172

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon rrethsituatës COVID19 Shqipëri.

Situata epidemiologjike javën lamë pas rezultoi me rritje numrit prekurve nga Covid 19 dhe me shtrime reja spitalin Infektiv dheShefqet Ndroqi”.

Java sapo lamë, paraqiti nje shtim me 5.9% numrit rasteve pozitive krahasuar me rastet e konfirmuara javën e 30.

Incidenca 7 ditore rezultoi 24.66 raste pozitive për 100 mijëbanore. Incidencën lartë e ka qarku i Tiranës, ndjekur ngaqarku i Durrësit dhe i Shkodrës.

Sa i përket grupmoshave prekura % e madhe e infektuarve është grupmoshat 55-64 vjeç, përbëjnë rreth20% e totalit prekurve.

Ndërkohë ju informojmë për situatën epidemiologjike gjatë 24 orëve fundit. Janë kryer 474 testime për dyshuar prekurnga Covid 19, ku 101 persona janë konfirmuar prekur ngavirusi Covid 19.

total gjithë vendin prej fillimit epidemisë janë kryer42657 testime molekulare dhe serologjike, ndërkohë vijongjurmimi dhe hetimi epidemiologjik nga strukturat e epidemiologjisë gjithë territorin.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 13 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 3031, nga fillimi i epidemisë.

2417 raste aktive rezultojnë gjithë vendin dhe po ndiqennga mjekët e familjes.

Aktualisht ne spitalet Infektiv dheShefqet Ndroqi”po trajtohen122 pacientë te konfirmuar pozitiv ku 14 paciente janë terapiintensive, 4 prej cilëve pacientë intubuar.

Ndërkohë pergjatë javëve fundit e vijim kemi një shtim pacientëve dyshuar me Covid19, cilët po marrin trajtim dy spitalet Covid.

Nuk e ka fituar dot betejën me sëmundjen, mjeku pneumolog 53 vjeçar me origjinë nga Tropoja, banues Tiranë, si pasojë e insuficencës rëndë respitarore, pavarësisht përpjekjeve mjekëve spitalitShefqet Ndroqi”. Fatkeqësisht një i ri 28 vjeç nga Shkodra, i shtruar prej disa ditësh spital, me gjithëpërpjekjet e mjekëve, nuk ka mundur mbijetojë.

Ka humbur jetën edhe pas përpjekjeve ekipit mjekësor një 68 vjeçare nga Tirana, një 71 vjeçar nga Kurbini, një 79 vjeçar ngaDurrësi, me disa sëmundje bashkëshoqëruese, dhe një 77 vjeçarnga Shkodra.

Shpërndarja gjeografike e rasteve pozitive ditore është si vijon: 66 raste Tiranë, 9 Krujë, 7 Lezhë, 5 Shkodër, 3 Durrës, nga 2 raste Korçë, Elbasan, Kavajë, nga 1 rast Lushnje, Tropojë, Kamëz, Pogradec, Selenicë.

 

Task Forca antiCOVIDKontrollet dhe monitorimet terren 24 orët e fundit

Task- Forca anti-COVID ka vijuar punën terren me masa shtuara edhe fundjavë, për kontrollin dhe monitorimin e zbatimit protokolleve sigurisë për frenimin e përhapjes infeksionit COVID-19.

Gjatë kësaj fundjave Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 1300 inspektimedhe monitorime gjitha qarqet e vendit, janë vendosur 3 masa administrative me gjobë dhe pezullim aktiviteti, subjekte cilat janë gjetur shkelje, duke mos zbatuarprotokollet e miratuara: 1 masë administrative me gjobë restorant dhe 2 vendime për pezullim aktivitetit institucione publike.

total gjatë kësaj periudhe ( epidemisë) janë kryer mbi 133 mijë inspektime dhe monitorime dhe janë vendosur 522  masa administrative me gjobë dhe pezullime aktiviteti për subjekte gjetura shkelje protokolleve dhe rregullave përparandalimin e SARS COV2. prej vendosjes maskës me detyrim ambientet e mbyllura, 35 individë janë gjobitur përmosmbajtje maskës ambiente publike mbyllura.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 18 056 310 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 689219
Azi:  4 382 550 raste konfimuara

98 072 vdekje

Afrikë957 830 raste konfirmuara

20 271 vdekje

Amerikë: 9 762 672 raste konfirmuara

365 688 vdekje 

Oqeania : 19 775 raste konfirmuara

 240 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 3 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (3 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 382 550

India

1803695

Iran

309437

Pakistan

280029

Arabia Saudite

278835

Bangladesh

240746

Turqia

232856

Irak

129151

Indonesia

111455

Katar

111107

Filipine

103185

Kazakhstan

92662

Kina

87985

Oman

79159

Izrael

73025

Kuvait

67911

Emiratet e Bashkuara

60999

Singapore

52825

Bahrain

41536

Japonia

38072

Kyrgyzstan

37129

Afghanistan

36710

Uzbekistan

25828

Nepal

20332

Palestine

15780

Korea e jugut

14389

Malajsia

8999

Taxhikistan

7495

Liban

4885

Maldives

4164

Thailand

3320

Sri_Lanka

2823

Jemen

1734

Jordania

1213

Siria

809

Vietnam

621

Taivan

475

Mianmar

353

Mongolia

293

Kamboxha

240

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

103

Timor_Leste

24

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

9 762 672

USA

4667955

Brazil

2733677

Mexico

439046

Peru

428850

Chile

359731

Kolumbia

317651

Argentina

196530

Canada

116870

Ekuador

86524

Bolivia

80153

Republika Domenikane

72243

Panama

67453

Guatemala

51306

Honduras

43197

Venezuela

20206

Kosta_Rika

18975

Puerto_Rico

18411

El_Salvador

17448

Haiti

7476

Paraguai

5644

Nikaragua

3672

Kuba

2646

Suriname

1849

Uruguai

1286

Xhamaika

894

Bahamas

648

Guyana​​

474

Ishujt Virgin

421

Ishujt Kajman

203

Trinidad dhe Tobago

182

Bermuda

156

Sint_Maarten

146

Barbados

132

Aruba

122

Ishujt Turks_and_Caicos

116

Antigua_and_Barbuda

91

Belize

57

Saint_Vincent_&_Grenadines

55

Curaçao

29

Saint_Lucia

25

Grenada

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

Bonaire

11

British_Virgin_Islands

9

Anguilla

3

Oqeania

19 775

Australia

17 923

Zelanda e re

1217

Polinezia Franceze

62

Guam

368

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

46

Papa new Guinea

110

Afrika

957 830

Afrika e jugut

511485

Egjypt

94483

Nigeria

43841

Gana

37014

Algeria

31465

Maroku

25537

Kenia

22053

Etiopia

17999

Kameron

17255

Cote_dIvoire

16182

Sudan

11738

Madagaskar

11528

Senegal

10344

Republika e Kongos​​

9114

Gabon

7531

Guinea

7364

Zambia

6347

Mauritania

6310

Xhibuti

5161

Guinea Ekuadoriale

4821

Republika e Afrikes qendrore

4614

Malawi

4231

Zimbabwe

3921

Libia

3691

Kongo

3387

Somalia

3212

Eswatini

2775

Cape _Verde

2547

Mali

2541

Sudani jugor

2429

Namibia

2294

Ruanda

2062

Guinea_Bissau

1981

Mozambique

1946

Sierra_Leone

1843

Benin

1805

Tunizia

1561

Liberia

1207

Uganda

1182

Burkina_Faso

1150

Angola

1148

Niger

1147

Togo

961

Chad

936

Sao_Tome _and_Principe

874

Botswana

804

Saharaja perendimore

766

Lezoto

718

Republika e Tanzanise

509

Gambia

498

Burundi

395

Komorros

386

Mauritius

344

Eritrea

279

Seychelles

114

Total

15 123 523

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 932 787 raste konfirmuara
204 941 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 3 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (3 gusht 2020)

Europa

2 932 787

Russia

850870

United_Kingdom

304695

Spanja

288522

Itali

248070

Gjermani

210402

France

187919

Suedia

80422

Ukraine

72168

Belgjika

69756

Bjellorusia

68067

Hollanda

55043

Rumania

53186

Portugalia

51463

Polonia

46894

Armenia

39102

Zvicra

35461

Azerbaijan

32443

Serbia

26193

Irlanda

26162

Moldavia

25362

Austria

21309

Çekia

16800

Danimarka

13789

Bosnia_dhe_Herzegovina

12108

Bullgaria

11955

Macedonia e veriut

11054

Norvegjia

9208

Kosova

8799

Finlanda

7453

Luxembourg

6695

Shqiperia

5620

Kroacia

5260

Greqia

4662

Hungaria

4535

Mali I zi

3258

Sllovakia

2344

Sllovenia​​

2180

Lithuania

2110

Estonia

2079

Islanda

1907

Letonia

1243

Gjeorgjia

1177

Qipro

1150

Andorra

925

Malta

795

San_ Marino

716

Isle_of_ Man

336

Jersey

335

Guernsey

252

Faroe_Islands

225

Gjibraltar

188

Monako

120

Liechtenstein

89

Vatikani

12