28 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19

 

 1. Situata në vendin tonë sipas MSHMS

Në vendin tonë deri më sot (28.07.2020) janë testuar 39 690  raste të dyshuara për COVID-19 të cilat kanë rezultuar:

 • 4997 raste të konfirmuara
 • 148 pacientë kanë ndërruar jetë  
 • 2789 pacientë të shëruar
 • 2060 numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve të rasteve të konfirmuara me COVID-19,  datë: 28.07.2020

 

Qarqet Raste aktive sipas qarqeve Nr. i rasteve të shëruara Nr. i rasteve te vdekur
Tirana 1111 1271 79
Shkodër 202 309 23
Durrësi 245 508 19
Fieri 76 139 6
Korça 71 62 3
Elbasani 48 64 5
Kukës 52 102 4
Lezhë 81 143 2
Vlora 102 95 4
Gjirokastër 22 25 0
Diber 21 28 2
Berat 29 43 1
TOTAL 2060 2789 148

 

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 në 24 orët e fund

Nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen në spitalin Covid2 “Shefqet Ndroqi” 4 qytetarë: Një 84 vjeçare nga Shkodra, një 75 vjeçar nga Tirana pa sëmundje të tjera. Si dhe 2 qytetarë nga Tirana: një 78 vjeçar dhe një 82 vjeçar, me sëmundje bashkëshoqëruese.

Aktualisht në spitalin Infektiv dhe spitalin “Shefqet Ndroqi” po trajtohen 123 pacientë, 22 janë në terapi intensive dhe 7 pacientë janë të intubuar

Ju informojme per situaten epidemiologjike në 24 orët e fundit: Janë kryer 507 testime për të dyshuar të prekur me COVID19, nga të cilat janë konfirmuar 117 raste pozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 58 raste në Tiranë, 12 në Durrës, 8 në Kukës, nga 7 raste në Krujë, Korçë, 5 në Shkodër, nga 3 raste në Vlorë, Divjakë, nga 2 raste në Fier, Has, Klos, dhe nga 1 rast në Kurbin, Lezhë, Kavajë, Lushnje, Mat, Gjirokastër, Malësi e Madhe, Bulqizë.

Gjatë 24 orëve të fundit janë shëruar 44 qytetarë, duke e çuar numrin e të shëruarve në 2789, që nga fillimi i epidemisë.

 

Kontrolle për zbatimin e masave nga Task-Forca antiCOVID në 24 orët e fundit

Task- Forca anti-COVID ka vijuar punën në terren me masa të shtuara  për kontrollin dhe monitorimin e zbatimit të protokolleve të sigurisë për frenimin e përhapjes së infeksionit COVID-19.

Në 24 orët e fundit Inspektorati Shtetëror Shëndetësor në bashkëpunim me grupet e tjera të Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 1400 inspektime dhe monitorime në të gjitha qarqet e vendit. Nga kontrollet janë marrë 3 masa administrative për pezullim aktiviteti në institucionet publike.

Në total gjatë kësaj periudhe (të epidemisë) janë kryer 128.585 inspektime dhe monitorime dhe janë marrë 504 masa administrative me gjobë dhe pezullime aktiviteti për subjekte të gjetura në shkelje të protokolleve dhe rregullave për parandalimin e SARS COV2. Në ditët e fundit rreth 30 individë janë gjobitur për mosmbajtje të maskës në ambiente publike të mbyllura.

 

Miratohen protokollet për testimet serologjike

Bazuar në strategjinë e kontrollit të epidemisë në vend, e cila parashikon përfshirjen edhe të institucioneve jopublike, në funksion të rritjes së kapaciteteve për përballimin e situatës, Komiteti Teknik i Ekspertëve, ka miratuar Protokollin për fillimin testimeve serologjike edhe në strukturat jopublike. Testet duhet të jenë të validuara paraprakisht nga IShP.

Vetëm testet serologjike të aprovuara nga Agjensia Kombetare e Barnave dhe Paisijeve Mjekësore do të lejohen të përdoren në laboratorë të liçensuar jo publikë dhe të njohur nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, si laboratorë që plotësojnë standardet për kryerjen e testit serologjik, për praninë e antitrupave të krijuar nga Sars-Cov2.

https://new.shendetesia.gov.al/ministria-e-shendetesise-miratohen-protokollet-per-testimet-serologjike/

 

Miratohet vendimin për lejimin e testimeve molekulare në laboratorët jopublik

Komiteti Teknik i Ekspertëve ka miratuar sot vendimin per lejimin e kryerjes së testimeve molekulare RT-PCR për SARS-COV-2 në laboratorët jopublik për arsye administrative.

Komiteti ka vendosur procedurën për plotësimin e standardeve që duhet të plotësojnë laboratorët jopublikë për kryerjen e testit molekular për Sars-Cov-2 me Real Time PCR. Në këtë kategori do të lejohet testimi vetëm për ata individë, që kanë kërkesë për dokument, që provon se nuk janë të prekur nga SARS- COV2, për të udhëtuar jashtë vendit për pushime apo kur kërkohet nga një shtet tjetër, por nuk kanë indikacion klinik të prekjes nga virusi.

Njohja e laboratorëve jopublik për këto testime, do të kryhet nga MSHMS, sipas procedurës së miratuar, kushteve dhe standardeve që garantojnë sigurinë dhe cilësinë e laboratorit, testeve dhe metodës së përdorur. Sipas vendimit, testet do të rregjistrohen pranë Agjensisë Kombëtare të Barnave dhe Pajisjeve Mjekësore, sipas legjislacionit në fuqi për pajisjet mjekësore dhe do të validohen nga Instituti i Shëndetit Publik.

https://new.shendetesia.gov.al/komiteti-teknik-i-eksperteve-miraton-vendimin-per-lejimin-e-testimeve-molekulare-ne-laboratoret-jopublik-per-arsye-administrative/

 

Parandalimi i COVID-19, masa të reja kufizuese

Qeveria Shqiptare ka vendosur masa  për të frenuar pandeminë, me qëllim uljen e numrit të infeksioneve, mbrojtjen e shëndetin e qytetarëve dhe jetën e më të dobtëve mes nesh.

Me vendimin e Qeverisë, nga hyn në fuqi Akti Normativ i cili: – Ndalon hapjen e klubeve të natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi të kësaj natyre në mjedis të mbyllur apo të hapur, përveç restoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim të aktivitetit për një periudhë një vjeçare.

– Ndalon muzikën pas orës 20.00 në të gjithë mjediset e shërbimeve të çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe në rast përsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtë mujore. Nuk duhet të harrojmë për asnjë moment, se e gjithë bota është në një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme në ambiente të mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierën mbrojtëse prej tekstili si të

detyrueshme në çdo ambient të mbyllur. Nëpërmjet vendimit të qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrierave mbrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit të COVID 19 do të jetë detyrim për çdo individ në të gjitha ambjentet e mbyllura; në administratën publike dhe jo publike; në transportin publik; në zyra, shkallë pallati, ashensorë, në qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. Të gjithë ata individë që nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipas udhëzimeve të Ministrisë së Shëndetësisë, do të penalizohen. Është shumë efikase, pasi redukton transmetueshmërinë. Nëse e vendosim të gjithë, ajo përkthehet në një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apel bizneseve, të zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë në punë: të dezinfektojnë ambientet, të kryejnë ajrosjen rregullisht, të përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse në çdo subjekt shërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do të konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do të ndëshkohet sipas ligjeve në fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve në aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet që ushtrojnë veprimtari turistike në stacionet e plazhit, që i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt në përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekë dhe në rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar të mbrohet shëndeti i turistëve në zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve për mbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon për vetëndërgjegjësim nga qytetarët që të jenë të kujdesshëm në zbatimin e masave të vendosura: Kur dilni, qëndroni në distancë fizike prej të paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maska mbrojtëse në ambiente të mbyllura. Kur mbani maskë mos prekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet që prekni dhe ajrosni ambientet në të cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet të vetëizolohen dhe të shmangin kontaktet e ngushta me të tjerët. Nëse dyshoni se jeni i prekur ose keni shenja të sëmundjes duhet të qëndroni të izoluar dhe telefononi në numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministria e Shëndetësisë ka vënë në dispozicion të qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdo informacion për Covid19.

 

Rregulla që duhet të zbatohen për një sezon turistik të sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet të zbatohen me rigorozitet në bare, restorante, shezlone dhe në çdo ambient. Në strukturat akomoduese duhet të ruhet distancimi fizik jo më pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit në kontakt me pushuesit apo vizitorët duhet të mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave të pushuesve duhet jo më pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdo lloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim në ambiente të hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me të tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa që duhet të ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se të udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje.

 

 

 1. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-së është si më poshtë:
 • Në nivel global, janë raportuar në total 16 465 707 raste të konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje në total janë 653 862
 • Azi:          3 908 711 raste të konfimuara

90 035 vdekje

 • Afrikë 860 452 raste të konfirmuara

18 167 vdekje

 • Amerikë: 8 849 484 raste të konfirmuara

 342 800 vdekje

 • Oqeania : 16 704 raste të konfirmuara

  190 vdekje

 • Të tjera:   696 raste të konfirmuara

   7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 28 korrik 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (28 korrik 2020)
Kontinenti i Azisë 3 908 711
India 1483156
Iran 293606
Pakistan 275225
Arabia Saudite 268934
Turqia 227019
Bangladesh 226225
Irak 112585
Katar 109597
Indonesia 100303
Kina 86783
Kazakhstan 84648
Filipine 82040
Oman 77058
Izrael 64458
Kuvait 64379
Emiratet e Bashkuara 59177
Singapore 50838
Bahrain 39482
Afghanistan 36368
Kyrgyzstan 33844
Japonia 29989
Uzbekistan 21506
Nepal 18752
Korea e jugut 14203
Palestine 13457
Malajsia 8904
Taxhikistan 7235
Liban 3882
Maldives      3369
Thailand 3297
Sri_Lanka 2805
Jemen 1691
Jordania 1176
Siria 674
Taivan                        467
Vietnam 431
Mianmar             350
Mongolia 289
Kamboxha 225
Brunei_Darussalam 141
Bhutan 99
Timor_Leste 24
Laos 20
Raste të tjera 696
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 696
Amerika 8 849 484
USA 4290263
Brazil 2442375
Mexico 395489
Peru 389717
Chile 347923
Kolumbia 257101
Argentina 162513
Canada 114597
Ekuador 81161
Bolivia 71811
Republika Domenikane 64156
Panama 61442
Guatemala 45053
Honduras 39741
Venezuela 15988
Kosta_Rika 15841
Puerto_Rico 15441
El_Salvador 15035
Haiti 7340
Paraguai 4548
Nikaragua 3439
Kuba 2532
Suriname 1483
Uruguai 1202
Xhamaika        853
Guyana               389
Bahamas                  382
Ishujt Virgin 364
Ishujt Kajman 203
Bermuda 154
Trinidad dhe Tobago 148
Aruba 119
Sint_Maarten 114
Barbados 110
Ishujt Turks_and_Caicos 99
Antigua_and_Barbuda 86
Saint_Vincent_&_Grenadines 52
Belize 48
Curaçao 29
Saint_Lucia 24
Grenada 23
Dominica 18
Saint_Kits dhe Nevis 17
Ishujt Malvinas 13
Greenland 13
Montserrat 13
Bonaire 11
British_Virgin_Islands 8
Anguilla 3
Oqeania 16 704
Australia 14 935
Zelanda e re 1207
Polinezia Franceze 62
Guam 349
Kaledonia e re 22
Fixhi 27
Ishujt Mariana 40
Papa new Guinea 62
Afrika 860 452
Afrika e jugut 452529
Egjypt 92482
Nigeria 41180
Gana 33624
Algeria 27973
Maroku               20887
Kenia 17975
Kameron 16708
Cote_dIvoire 15655
Etiopia 14547
Sudan 11424
Senegal 9764
Madagaskar     9295
Republika e Kongos                8844
Gabon 7189
Guinea 7055
Mauritania 6171
Xhibuti 5059
Republika e Afrikes qendrore 4599
Zambia 4552
Malawi 3709
Kongo 3200
Somalia 3178
Guinea Ekuadoriale 3071
Libia 2827
Zimbabwe 2704
Mali 2513
Cape _Verde 2328
Eswatini 2316
Sudani jugor 2305
Guinea_Bissau 1954
Ruanda 1879
Namibia 1843
Sierra_Leone 1783
Benin 1770
Mozambique 1701
Tunizia 1455
Liberia 1167
Niger 1132
Uganda 1128
Burkina_Faso 1100
Angola 930
Chad 922
Togo 874
Sao_Tome _and_Principe 865
Saharaja perendimore 766
Botswana 739
Republika e Tanzanise 509
Lezoto 505
Burundi              378
Mauritius 344
Komorros 340
Gambia 326
Eritrea 265
Seychelles 114
Total 13 636 047

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në botë

 

 1. Situata në  Europë dhe sipas ECDC–së është si më poshtë:
 • Europë: 2 829 660 raste të konfirmuara
  • 202 663 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 28 korrik 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (28 korrik 2020)
Europa 2 829 660
Russia 818120
United_Kingdom 300111
Spanja 278782
Itali 246286
Gjermani 206242
France 183079
Suedia 79395
Bjellorusia 67251
Belgjika 66335
Ukraine 65656
Hollanda 53151
Portugalia 50299
Rumania 45902
Polonia      43402
Armenia 37629
Zvicra 34390
Azerbaijan 30446
Irlanda 25892
Serbia 24141
Moldavia 23154
Austria           20550
Çekia   15516
Danimarka 13547
Bullgaria 10621
Bosnia_dhe_Herzegovina 10498
Macedonia e veriut 10214
Norvegjia 9117
Kosova 7413
Finlanda 7398
Luxembourg 6321
Shqiperia 4998
Kroacia 4881
Hungaria 4456
Greqia 4227
Mali I zi 2893
Sllovakia                              2181
Sllovenia                  2087
Estonia 2038
Lithuania 2019
Islanda 1854
Letonia 1220
Gjeorgjia 1145
Qipro 1060
Andorra 907
San_ Marino 716
Malta 701
Isle_of_Man 336
Jersey 334
Guernsey 252
Faroe_Islands 214
Gjibraltar 185
Monako 117
Liechtenstein 87
Vatikani 12