20 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19

 

 1. Situata në vendin tonë sipas MSHMS

Në vendin tonë deri më sot (20.07.2020) janë testuar 35 705  raste të dyshuara për COVID-19 të cilat kanë rezultuar:

 • 4171 raste të konfirmuara
 • 113 pacientë kanë ndërruar jetë  
 • 2352 pacientë të shëruar
 • 1706 numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve të rasteve të konfirmuara me COVID-19,  datë: 20.07.2020

 

Qarqet Raste aktive sipas qarqeve Nr. i rasteve të shëruara Nr. i rasteve te vdekur
Tirana 824 1082 58
Shkodër 199 281 19
Durrësi 210 443 17
Fieri 42 127 5
Korça 62 49 1
Elbasani 48 45 5
Kukës 50 75 2
Lezhë 87 113 1
Vlora 101 84 3
Gjirokastër 19 14 0
Diber 26 15 1
Berat 38 24 1
TOTAL 1706 2352 113

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 në 24 orët e fundi

Sitauta epidemiologjike vijon të paraqitet serioze. Gjatë javës që lamë pas, kishim një trend në rritje të rasteve të konfirmuara pozitive me Covid19, me një mesatare javore rreth 90 raste.  Një trend në rritje janë edhe rastet që janë shtruar në spital apo që kanë kërkuar trajtim në terapi intensive.

Të gjithë këta indikatorë tregojnë që virusi do të vijojë transmetimin e tij nëse qytetarët nuk ndërgjegjësohen për të respektuar rregullat e vendosura, për të mbajtur maskën detyrimisht në ambientet e mbyllura, për të ruajtur distancimin social, dhe bizneset duke zbatuar protokollet e miratuara.

Në 24 orët e fundit, nuk e ka fituar dot betejën me sëmundjen në spitalin Covid2 “Shefqet Ndroqi”, një 80 vjeçar nga Tirana, i cili vuante nga shumë sëmundje.

Aktualisht në dy spitalet COVID, në spitalin Infektiv dhe spitalin “Shefqet Ndroqi” po trajtohen 123 pacientë, 18 në terapi intensive dhe 3 pacientë janë të intubuar.

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 267 testime për të dyshuar të prekur me COVID19, nga të cilat janë konfirmuar 81 raste pozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 50 raste në Tiranë, nga 4 raste në Shkodër, Korçë, Kavajë, nga 3 raste në Durrës, Fier, Elbasan, Mirditë, Tropojë, Kamëz, 1 rast në Kurbin.

Gjatë 24 orëve të fundit janë shëruar 41 qytetarë duke e çuar numrin e të shëruarve në 2352 që nga fillimi i epidemisë.

 

https://www.youtube.com/watch?v=iuu39gMaCLg&feature=youtu.be

 

Kontrolle për zbatimin e masave nga Task-Forca antiCOVID

Task-Forca antiCOVID ka vijuar kontrollet edhe në fundjavë. Inspektorati Shtetëror Shëndetësor në bashkëpunim me grupet e tjera të Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan mbi 700 inspektime dhe monitorim në 24 orët e fundit. Nga inspektimet janë marrë 4 masa administrative në bar, kafe, restorante, subjekte të gjetura në shkelje të protokolleve dhe masave për mbrojtjen nga COVID-19. 4 masat administrative janë vendosur nga dega rajonale të Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor në Korçë.

Gjatë kësaj periudhe janë realizuar në total 118.243 inspektime dhe monitorime dhe janë marrë 461 masa administrative.

Miratohen protokollet për testimet serologjike

Bazuar në strategjinë e kontrollit të epidemisë në vend, e cila parashikon edhe përfshirjen e institucioneve jo-publike për rritjen e kapaciteteve për përballimin e situatës, Komiteti Teknik i Ekspertëve ka miratuar protokollet për fillimin e testimeve serologjike edhe në strukturat jo-publike, me kushtin që të jenë të validuara.

Vetem testet serologjike të aprovuara nga Agjensia Kombëtare e Barnave dhe Paisjeve Mjekësore do të lejohen të përdoren dhe të vlerësohen përsa i takon validimit dhe performancës nga Instituti i Shëndetit Publik.

Ndërkohë do te vijojë kryerja e testeve serologjike për personelin shëndetësor, dhe një kampionim i popullatës do të kryhet nga Instituti i Shëndetit Publik.

https://new.shendetesia.gov.al/ministria-e-shendetesise-miratohen-protokollet-per-testimet-serologjike/

Parandalimi i COVID-19, masa të reja kufizuese

Qeveria Shqiptare ka vendosur që nga sot, t’i thotë stop kësaj sfide që u bëhet rregullave të vendosura për të frenuar pandeminë, me qëllim uljen e numrit të infeksioneve, mbrojtur shëndetin e qytetarëve dhe jetën e më të dobtëve mes nesh.

Me vendimin e Qeverisë, nga sot hyn në fuqi Akti Normativ i cili:

–           Ndalon hapjen e klubeve të natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi të kësaj natyre në mjedis të mbyllur apo të hapur, përveç restoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim të aktivitetit për një periudhë një vjeçare.

–           Ndalon muzikën pas orës 20.00 në të gjithë mjediset e shërbimeve të çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe në rast përsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtë mujore.

Nuk duhet të harrojmë për asnjë moment, se e gjithë bota është në një moment pandemie.

Maska e detyrueshme në ambiente të mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierën mbrojtëse prej tekstili si të detyrueshme në çdo ambient të mbyllur.

Nëpërmjet vendimit të qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrierave mbrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit të COVID 19 do të jetë detyrim për çdo individ në të gjitha ambjentet e mbyllura; në administratën publike dhe jo publike; në transportin publik; në zyra, shkallë pallati, ashensorë, në qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit.

Të gjithë ata individë që nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipas udhëzimeve të Ministrisë së Shëndetësisë, do të penalizohen.

Është shumë efikase, pasi redukton transmetueshmërinë. Nëse e vendosim të gjithë, ajo përkthehet në një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

https://www.youtube.com/watch?v=tWeWGft-pck&feature=youtu.be

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apel bizneseve, të zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë në punë: të dezinfektojnë ambientet, të kryejnë ajrosjen rregullisht, të përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse në çdo subjekt shërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore.

Çdo shkelje do të konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do të ndëshkohet sipas ligjeve në fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve në aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet që ushtrojnë veprimtari turistike në stacionet e plazhit, që i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt në përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekë dhe në rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar të mbrohet shëndeti i turistëve në zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve për mbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon për vetëndërgjegjësim nga qytetarët që të jenë të kujdesshëm në zbatimin e masave të vendosura: Kur dilni, qëndroni në distancë fizike prej të paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maska mbrojtëse në ambiente të mbyllura. Kur mbani maskë mos prekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet që prekni dhe ajrosni ambientet në të cilat qëndroni.

Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet të vetëizolohen dhe të shmangin kontaktet e ngushta me të tjerët.

Nëse dyshoni se jeni i prekur ose keni shenja të sëmundjes duhet të qëndroni të izoluar dhe telefononi në numrin e Urgjencës Kombëtare 127.

Ministria e Shëndetësisë ka vënë në dispozicion të qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdo informacion për Covid19.

 

Rregulla që duhet të zbatohen për një sezon turistik të sigurt


Pastrimi dhe dezinfektimi duhet të zbatohen me rigorozitet në bare, restorante, shezlone dhe në çdo ambient.

Në strukturat akomoduese duhet të ruhet distancimi fizik jo më pak se 1.5 meter.

Stafi i shërbimit në kontakt me pushuesit apo vizitorët duhet të mbajmë domosdoshmërisht maskë.

Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen.

Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave të pushuesve duhet jo më pak se 3.5 metër distancë.

Shmangni grumbullimet e çdo lloji.

Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim në ambiente të hapura.

Mos këmbeni aksesorët e plazhit me të tjerët.

Ruani higjenën vetjake.

Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa që duhet të ndiqni nëse udhëtoni:

 Lani duart para se të udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

 Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhe vështirësi në frymëmarrje.

 

 

 1. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-së është si më poshtë:
 • Në nivel global, janë raportuar në total 14 476 729 raste të konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje në total janë 605 979
 • Azi:          3 338 853 raste të konfimuara

78 929 vdekje

 • Afrikë 721 879 raste të konfirmuara

15 148 vdekje

 • Amerikë: 7 711 095 raste të konfirmuara

 311 668 vdekje

 • Oqeania : 13 489 raste të konfirmuara

  151 vdekje

 • Të tjera:   696 raste të konfirmuara

   7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 20 korrik 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (20 korrik 2020)
Kontinenti i Azisë 3 338 853
India 1118043
Iran 273788
Pakistan 265083
Arabia Saudite 250920
Turqia 219641
Bangladesh 204525
Katar 106648
Irak 92530
Indonesia 86521
Kina 85613
Kazakhstan 71838
Filipine 67456
Oman 66661
Kuvait 59204
Emiratet e Bashkuara 56922
Izrael 50289
Singapore 47912
Bahrain 36422
Afghanistan 35475
Kyrgyzstan 27143
Japonia 25096
Nepal 17658
Uzbekistan 16966
Korea e jugut 13771
Palestine 10052
Malajsia 8779
Taxhikistan 6878
Thailand 3250
Maldives            2966
Liban 2859
Sri_Lanka 2724
Jemen 1606
Jordania 1218
Siria 496
Taivan                        455
Vietnam 373
Mianmar            341
Mongolia 287
Kamboxha 171
Brunei_Darussalam 141
Bhutan 89
Timor_Leste 24
Laos 19
Raste të tjera 696
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 696
Amerika 7 711 095
USA 3773260
Brazil 2098389
Peru 353590
Mexico 344224
Chile 330930
Kolumbia 197278
Argentina 122511
Canada 110338
Ekuador 74013
Bolivia 59582
Panama 53468
Republika Domenikane 52855
Guatemala 38677
Honduras 33835
Puerto_Rico 12063
Venezuela 11891
El_Salvador 11846
Kosta_Rika 11114
Haiti 7053
Paraguai 3721
Nikaragua 3147
Kuba 2446
Uruguai 1054
Suriname 1029
Xhamaika        790
Guyana 336
Ishujt Virgin            297
Ishujt Kajman 203
Bahamas 153
Bermuda 153
Trinidad dhe Tobago 137
Aruba 113
Barbados 105
Ishujt Turks_and_Caicos 81
Sint_Maarten 79
Antigua_and_Barbuda 76
Saint_Vincent_&_Grenadines 50
Belize 40
Curaçao 28
Grenada 23
Saint_Lucia 23
Dominica 18
Saint_Kits dhe Nevis 17
Ishujt Malvinas 13
Greenland 13
Montserrat 12
Bonaire 10
British_Virgin_Islands 8
Anguilla 3
Oqeania 13 489
Australia 11 802
Zelanda e re 1204
Polinezia Franceze 62
Guam 319
Kaledonia e re 22
Fixhi 26
Ishujt Mariana 37
Papa new Guinea 17
Afrika 721 879
Afrika e jugut 364328
Egjypt 87775
Nigeria 36663
Gana 27667
Algeria 23084
Maroku              17236
Kameron 16157
Cote_dIvoire 14119
Kenia 13353
Sudan 10762
Etiopia 9503
Senegal 8810
Republika e Kongos 8402
Madagaskar                 7049
Guinea 6544
Gabon 6315
Mauritania 5873
Xhibuti 5011
Republika e Afrikes qendrore 4485
Somalia 3119
Guinea Ekuadoriale 3071
Malawi 2992
Zambia 2980
Kongo 2633
Mali 2475
Sudani jugor 2200
Cape _Verde 2043
Guinea_Bissau 1927
Libia 1866
Eswatini 1793
Sierra_Leone 1711
Zimbabwe 1611
Benin 1602
Ruanda 1582
Mozambique 1491
Tunizia 1374
Namibia 1247
Niger 1104
Liberia 1091
Burkina_Faso 1065
Uganda 1065
Chad 889
Togo 774
Saharaja perendimore 766
Sao_Tome _and_Principe 746
Angola 705
Botswana 522
Republika e Tanzanise 509
Lezoto 359
Mauritius            343
Komorros 334
Burundi 310
Eritrea 251
Seychelles 100
Gambia 93
Total 11 786 012

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në botë

 

 

 

 1. Situata në  Europë dhe sipas ECDC–së është si më poshtë:
 • Europë: 2 690 717 raste të konfirmuara
  • 199 876 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 20 korrik 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (20 korrik 2020)
Europa 2 690 717
Russia 771546
United_Kingdom 294792
Spanja 260255
Itali 244434
Gjermani 201823
France 174674
Suedia 77281
Bjellorusia 66095
Belgjika 63893
Ukraine 58842
Hollanda 51670
Portugalia 48636
Polonia 40104
Rumania        37458
Armenia 34877
Zvicra 33504
Azerbaijan 27521
Irlanda 25760
Moldavia 20980
Serbia 20894
Austria 19571
Çekia   13945
Danimarka 13173
Macedonia e veriut 9132
Norvegjia 9015
Bullgaria 8733
Bosnia_dhe_Herzegovina 8164
Finlanda 7338
Kosova                                 5735
Luxembourg 5483
Kroacia 4354
Hungaria 4333
Shqiperia 4090
Greqia 4007
Estonia 2021
Sllovakia                              1979
Sllovenia                  1946
Lithuania 1932
Islanda 1930
Mali I zi 1771
Letonia 1192
Qipro 1038
Gjeorgjia 1028
Andorra 880
San_ Marino 714
Malta 676
Isle_of_Man 336
Jersey 331
Guernsey 252
Faroe_Islands 191
Gjibraltar 180
Monako 109
Liechtenstein 87
Vatikani 12