19 Qershor 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (19.06.2020) janë testuar 22806 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

1838raste konfirmuara
42pacientë kanë ndërruar jetë  
1114pacientë shëruar
682numri i rateve aktive

Shpërndarja e rasteve konfirmuara me COVID-19,  datë: 19. 06.2020

Qarku

Nr. i rasteve konfirmuara

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Berat

16

15

0

Dibër

10

10

0

Durrës

385

237

8

Elbasan

32

21

0

Fieri

87

55

5

Gjirokastër

1

0

0

Korça

28

18

0

Kukës

42

36

1

Lezhë

65

53

0

Shkodër

239

122

4

Tiranë

883

543

23

Vlorë

50

4

1

Total

1838

1114

42

 

 

Situata e COVID 19 Shqipëri, 24 orët e fundi

 

 

Gjatë 24 orëve fundit janë kryer 330 testime për dyshuar prekur me COVID-19 nga cilat janë konfirmuar 50 rastepositive, kryesisht raste reja si dhe kontakte rasteve konfirmuara herët pozitive.

Lajmi i mirë është se 24 orët e fundit janë shëruar 28 qytetarë, duke e çuar 1114 numrin e shëruarve nga fillimi i epidemisë.

Shpërndarja gjeografike e identifikuarve pozitivë 24 orët e fundit është si vijon: 17 raste Tiranë, 6 Krujë, 5 Lezhë, nga 4 raste Shkodër, Durrës, Fier, 3 Korçë, 2 raste Vlorë dhe Elbasan dhe nga 1 rast përkatësisht Kurbin, Mirditë dhe Sarandë,

Një pacient 69 vjeçar nga Kruja me leukozë akute, ka ndërruarjetë spitalin infektiv, i prekur nga COVID19. Pavarësishtmjekimit intensiv prej 10 ditësh dhe përpjekjeve stafitmjekësor, nuk arriti mbijetojë. 42 qytetarë nuk e kanë fituarbetejën me COVID-19 vendin tonë.

24 orët e fundit ka rritje shtruarve spitalin infektiv. Aktualisht po marrin shërbim 64 pacientë, 7 prej tyre janë terapi intensive ndërsa 1 është i intubuar.

vendin tonë janë aktualisht 682 persona aktivë me COVID19, kryesisht Tiranë, Shkodër, Krujë.

 

Inspektoriati Shtetëror Shëndetësor terren për siguruar zbatimin e protokolleve  

zbatim Urdhërave ministres Shëndetësisë dheMbrojtjes Sociale, për masat e veçanta për parandalimin e përhapjes koronavirusit COVID-19,  Inspektoriati ShtetërorShëndetësor po vijon terren kontrollet e gjithë subjektevepër monitoruar zbatimin e protokolleve sigurisë përfrenimin e përhapjes COVID-19.

Në 24 orët e fundit janë realizuar 1820 inspektime dhemonitorime gjitha qarqet e vendit. Janë marrë 6 masa administrative me gjobë markete, bar kafe, restorante, furrabuke, klinika dentare, parukeri etj,   subjektet cilat janëgjetur shkelje, duke mos marrë masat dhe moszbatuarprotokollet e sigurisë për mbrojtjen ndaj COVID19 miratuaranga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale.

Inspektorët shëndetësor po vijojnë punën terren me zero tolerancë ndaj ccdo subjekti  dhe gjatë kësaj periudhe epidemisë prej muajit Marsi, janë inspektuar dhe monitoruarmbi 76 mijë subjekte gjithë vendin dhe janë vendosur mbi300 masa administrative.

 

 

Forcohen kapacitetet spitalore

 

kuadër marrëveshjes me BE për ndihma me pajisjemjekësore për përballimin e pandemisë shkaktuar ngaCOVID-19, kanë mbërritur 100 shtretër reanimacioni, po ashtuedhe pajisje tjera do ndihmojnë sistemin shëndetësor, përfshirë këtu edhe 30 elektrokardiograma.  

Para disa ditësh mbërritën Shqipëri 5 autoambulanca fuqizojnë flotën e urgjencës kombëtare, 15 respiratorë transporti, si dhe një seri aparaturash jetëshpëtuese forcojnë kapacitetete reanimacioneve ne spitalet tona, pjesë e ndihmës prej 4 milioneuro Bashkimit Europian për Shqipërinë për përballimin e COVID19.

 

Gjithashtu pak ditë parë 30 respiratorë rinj ju shtuankapaciteteve spitalet publike, falë mbështetjes nga qeveritë e Zvicrës dhe Norvegjisë si dhe nga PNUD, zyra e Organizatës Kombeve Bashkuara Shqipëri, një mbështetje përfuqizimin e shërbimit terapisë intensive vendin tonë.

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju bën apelqytetarëve respektojnë rregullat:

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i drejtohet gjithëqytetarëve dhe bizneseve jenë kujdesshëm zbatimin e protokolleve sigurisë. Inspektoriati dhe Task-Forca terrenvijojnë kontrollet intensive subjekte, por nevojitetbashkëpunimi i bizneseve dhe qytetarëve për respektuarrregullat, për kufizuar përhapjen e COVID19.

Gjithashtu është shumë e rëndësishme jo vetëm personat e konfirmuar positive me shenja lehta ose asimptomatikë, poredhe ata qytetarë kanë dyshime se janë prekur ose janë pritje përgjigjes testit, duhet qëndrojnë izoluar shtëpi, pasi janë burim për përhapjen e infeksionit.

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apel gjithë qytetarëve dhe bizneseve: Ju lutemi respektoni rregullat. E vetmja mënyrë për ndaluar përhapjen e infeksionit është duke ruajtur distancën fizike prej 1.5 metër nga njëri tjetri, duke ruajtur higjienën personale dhe duke larë duart vazhdimisht, mbani maskat kudo ku ambienti është i mbyllur, bizneset dheinstitucionet respektojnë protokollet e përcaktuara.

Kujtojmë edhe një herë se çdo rast i identifikuar pozitiv, duhet vetëizolohet dhe se shkelja e rregullave nga kushdo do konsiderohet rrezik për jetën dhe shëndetin e tjerëve.
Ministria e Shëndetësisë po bashkëpunon ngushtësisht me Policinë e Shtetit për mos lejuar asnjë person pozitiv thyejë rregullin duke dalë nga karantina, deri shërimin e plotë.
Qytetarët duhet shmangin grumbullimet masive pasi janëburim infeksioni, evitojnë ceremonitë mortore dhe vizitat tek afërmit për çdo lloj arsye.

Familjarët e pacientëve spitale shmangin sa shumëvizitat, moshuarit kur është e mundur shmangin kontaktet qendrat shëndetësore, por kontaktojnë me mjekun e familjes për barnat me rimbursim.

Kontaktoni me mjekun e familjes ose telefononi UrgjencënKombëtare numrin 127 nëse dyshoni se ju apo një i afërmijuaj është i prekur nga COVID19.

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 8 457 305 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 453882
Azi:  1 748 847 raste konfimuara

45 087 vdekje

Afrikë275 621 raste konfirmuara

7 401 vdekje

Amerikë: 4 170 615 raste konfirmuara

215 737 vdekje 

Oqeania : 8 885 raste konfirmuara

 131 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 19qershor 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (19 qershor 2020)

Kontinenti i Azisë

1 748 847

India

380532

Iran

197647

Turqia

184031

Pakistan

165062

Arabia Saudite

145991

Bangladesh

102292

Kina

84494

Katar

84441

Emiratet e Bashkuara

43752

Indonesia

42762

Singapore

41473

Kuvait

38074

Filipine

27799

Afghanistan

27532

Oman

26818

Irak

25717

Bahrain

20430

Izrael

20036

Japonia

17740

Kazakhstan

16351

Korea e jugut​​

12306

Malajsia

8529

Nepal

7848

Uzbekistan

5855

Taxhikistan

5279

Thailand

3141

Kyrgyzstan

2789

Maldives

2137

Sri_Lanka

1947

Liban

1495

Jordania

1001

Jemen

906

Palestine

795

Taivan

446

Vietnam

342

Mianmar

286

Mongolia

204

Siria

187

Brunei_Darussalam

141

Kamboxha

129

Bhutan

67

Timor_Leste

24

Laos

19

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

4 170 615

USA

2191052

Brazil

978142

Peru

244388

Chile

225103

Mexico

165455

Canada

100209

Kolumbia

60217

Ekuador

49097

Argentina

35539

Republika Domenikane

24645

Panama

23351

Bolivia

21499

Guatemala

11868

Honduras

10739

Puerto_Rico

6111

Haiti

4916

El_Salvador

4200

Venezuela

3484

Kuba

2295

Nikaragua

2014

Kosta_Rika

1871

Paraguai

1330

Uruguai

850

Xhamaika

626

Suriname

277

Ishujt Kajman

193

Guyana

183

Bermuda

144

Trinidad dhe Tobago

123

Bahamas

104

Aruba

101

Barbados

97

Sint_Maarten

77

Ishujt Virgin

73

Saint_Vincent_&_Grenadines

29

Antigua_and_Barbuda

26

Curaçao

23

Grenada

23

Belize

22

Saint_Lucia

19

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

15

Ishujt Malvinas

13

Greenland

13

Ishujt Turks_and_Caicos

12

Montserrat

11

British_Virgin_Islands

8

Bonaire

7

Anguilla

3

Oqeania

8 885

Australia

7391

Zelanda e re

1157

Polinezia Franceze

60

Guam

200

Kaledonia e re

21

Fixhi

18

Ishujt Mariana

30

Papa new Guinea

8

Afrika

275 621

Afrika e jugut

83890

Egjypt

50437

Nigeria

18480

Gana

12929

Algeria

11385

Kameron

10638

Maroku

9074

Sudan

8020

Cote_dIvoire

6063

Senegal

5475

Republika e Kongos

5282

Guinea

4841

Xhibuti

4557

Gabon

4340

Kenia

4257

Etiopia

3954

Somalia

2719

Republika e Afrikes qendrore

2605

Mauritania

2223

Mali

1906

Sudani jugor

1813

Guinea_Bissau

1512

Zambia

1416

Madagaskar

1403

Guinea Ekuadoriale

1306

Sierra_Leone

1272

Tunizia

1132

Niger

1020

Burkina_Faso

899

Kongo

883

Chad

854

Cape_Verde

823

Uganda

741

Sao_Tome_and_Principe

688

Mozambique

662

Ruanda

646

Benin

597

Malawi

592

Eswatini

586

Togo

547

Liberia

542

Republika e Tanzanise

509

Libia

500

Zimbabwe

463

Mauritius

337

Komorros

210

Angola

155

Eritrea

142

Burundi

104

Botswana

79

Namibia

39

Gambia

36

Saharaja perendimore

23

Seychelles

11

Lezoto

4

Total

6 204 664

 

Grafiku 1. Shpërndarja e rasteve laboratorike të konfirmuara për COVID – 19 sipas

kontinenteve (përveç Kinës), 19. 06. 2020

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 252 641 raste konfirmuara
185 503 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 19 qershor 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (19 qershor 2020)

Europa

2 235 109

Russia

561091

United_Kingdom

300469

Spanja

245268

Itali

238159

Gjermani

188534

France

158641

Belgjika

60348

Bjellorusia

56657

Suedia

56043

Hollanda

49319

Portugalia

38089

Ukraine

34063

Zvicra

31117

Polonia

31015

Irlanda

25355

Rumania

23080

Armenia

18698

Austria

17155

Moldavia

13106

Serbia

12616

Danimarka

12344

Azerbaijan

11329

Çekia

10230

Norvegjia

8692

Finland

7117

Macedonia e veriut

4664

Luxembourg

4091

Hungaria

4081

Bullgaria

3674

Greqia

3227

Bosnia_dhe_Herzegovina

3174

Kroacia

2269

Estonia

1977

Shqiperia

1838

Islanda

1816

Lithuania

1784

Sllovakia

1562

Sllovenia

1511

Kosova

1486

Letonia

1108

Qipro

985

Gjeorgjia

895

Andorra

855

San_ Marino

696

Malta

663

Mali I zi

337

Isle_of_Man

336

Jersey

318

Guernsey

252

Faroe_Islands

187

Gjibraltar

176

Monako

99

Liechtenstein

83

Vatikani

12

 

Grafiku 2. Shpërndarja e rasteve të konfirmuara nëlaborator të COVID – 19 në vendet e   BE, EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar, 19 qershor 2020.

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në Europë

 

 

4. Situata e COVID-19 në Itali datë 19.06.2020 sipas rajoneve të saj bazuar në site e Ministrisë së Shëndetësisë Itali: http://www.salute.gov.it/portale/home.html

 

21 543rastet aktualisht të konfirmuara
34 561vdekje
181 907pacientë të shëruar
     161pacientë në terapi intensive
 18 750   qytetarë në izolim

 

 

Bazuar Rekomandimet e OBSH-, MSHMS këshillonqytetarët për shtimin e masave higjienës dhe ndjekjen e rregullave mëposhtme:

 

Shmangia e kontaktit ngushtë me njerëzit vuajnë ngainfeksione akute rrugëve frymëmarrjes.
Larja e shpeshtë e duarve, veçanërisht pas kontaktit drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose mjedisin e tyre.
Shmangia e kontaktit pambrojtur me kafshët (qofshin atoshtëpiake apo egra).
Personat me simptoma infeksioneve akute rrugëve frymëmarrjes duhet praktikojnë higjienën respiratore lidhur me kollën (ruajtja e distancës, mbulimi me shami / letër ose rroba kur teshtijnë apo kolliten, larjen e duarve).
Brenda mjediseve kujdesit shëndetësor, forconi praktikatstandard parandalimit infeksionit dhe kontrollit spitale, veçanërisht shërbimet e urgjencës.