12 prill 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19

 

Situata në vendin tonë sipas MSHMS

Në vendin tonë deri më sot (12.04.2020) janë testuar 3877 raste të dyshuara për COVID-19 të cilat kanë rezultuar:

 • 446 raste të konfirmuara
 • 23 pacientë kanë ndërruar jetë  
 • 217 pacientë të shëruar

 

Shpërndarja sipas rretheve të rasteve të konfirmuara me COVID-19,  datë: 12.04.2020

 

Qyteti Nr. i rasteve të konfirmuara Nr. i rasteve te vdekur
Tirana 215 13
Fieri 32 1
Durrësi 41 3
Korça 17  
Vlora 5 1
Elbasani 15  
Lushnja 6 1
Kavaja 8 2
Shkodër 57 1
Lezhë 14  
Kruja 6  
Puka 5  
Tropojë 4  
Has 12 1
Rrogozhina 4  
Berat 2  
Mirdita 3  
TOTAL 446 23

Në 24 orët e fundit janë testuar 233 persona të dyshuar, prej të cilëve janë konfirmuar 13 raste të reja me COVID-19.

Betejën me këtë sëmundje e kanë humbur deri tani 23 qytetarë, megjithë përpjekjet e jashtëzakonshme të personelit shëndetësor.

Gjatë 24 orëve të fundit, 20 pacientë të tjerë i janë shtuar listës së të shëruarve, duke e çuar numrin e të shëruarve nga COVID-19 në 217,  kemi raste të shëruara në të gjitha grupmoshat.

Në shërbimin infektiv aktualisht janë 41 të shtruar. 6 pacientë janë në terapi intensive, ndërsa 2 prej tyre janë të intubuar. Në spitalin COVID 2 “Shefqet Ndroqi”, janë 8 pacientë të shtruar.6 pacientë janë në terapi intensive, ndërsa 5 prej tyre pacientë janë të intubuar.

Në dy spitalet COVID aktualisht po marrin shërbim 49 pacientë.

Harta e të prekurve nga COVID-19 zgjerohet në Tiranë me 6 raste, Shkodër 5 raste dhe Durrës me 2 raste. Pjesa më e madhe e rasteve të identifikuara në 24 orët e fundit janë kontakte të rasteve të mëparshme të prekura me COVID-19, ndërkohë që vazhdon procesi hetimit epidemiologjik.

Masat për shtimin e kapaciteteve dhe stokut të mjeteve mbrojtëse

 

Në vijim të forcimit të kapaciteteve për trajtimin e COVID-19  kanë mberritur 5 respiratorêt e parë, pjesë e 54 respiratorëve rë financuar nga qeveria shqiptare, ndërsa do të zgjerohen kapacitetet edhe me 30 respiratorë të tjerë, me mbështetjen e Ambasadës Zviceriane, Ambasadës Norvegjeze dhe  UNDP.

Nga stoku i shtuar për mjetet të mbrojtjes personale për stafet mjekësore, janë pajisur të gjithë spitalet, duke mundësuar rritjen e sigurisë për personelin shëndetësor. Deri tani kanë mbërritur 15 ton me materiale të tilla si: maska, veshjet speciale, syze, helmetat mbrojtëse dhe elemente të tjerë të cilat kanë të bëjnë me rritjen e sigurisë të mjekëve dhe infermierëve në përballje me COVID-19.

Do të përshtatet si spital karantinë një strukturë në aksin Tiranë Durrës. E vendosur në dispozicion Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale deri në përfundim të gjendjes së epidemisë së shkaktuar nga COVID-19 më qëllim që të funksionojë si strukturë spitalore karantinë. (VKM Nr. 244 datë 26.03.2020).

 

Masat e reja për parandalimin e COVID-19

 

Në vijim të masave të marra për parandalimin e COVID-19, nëpërmjet mjekut të familjes të moshuarve të cilët janë edhe më të rrezikuarit nga kjo epidemi, barnat me rimbursim do t’ju dërgohen në shtëpi. Mjekët e familjes gjithashtu do të ndjekin të gjithë pacientët e konfirmuar me COVID19 që janë në kushte shtëpie me simptoma të lehta apo të moderuara. Luftës kundër COVID-19 do t’i bashkohen edhe 1600 mjekët e familjes në të gjithë vendin të cilët janë fokusuar jo vetëm përsa i përket konsultave online dhe trajtimeve të pacientëve me sëmundje kronike, por gjithashtu dhe asistencës që do t’i japin pacientëve me COVID19 të cilët kanë simptoma të lehta apo të moderuara dhe trajtohen në kushte shtëpie. Ky është një rol që mjeku i familjes ka filluar ta marrë dhe do ta ketë dhe në vijim. Në të gjithë vendin mjekët e familjes kanë kryer më shumë se 40 mijë konsulta online.

Akti Normativ “Për marrjen e masave të veçanta adminsitrative gjatë kohëzgjatjes së periudhës së infeksionit të shkaktuar nga COVID – 19”

Akti Normativ “Për marrjen e masave të veçanta administrative gjatë kohëzgjatjes së periudhës së infeksionit të shkaktuar nga COVID 19”

Vendimi i Këshillit të Ministrave “Për shpalljen e gjendjes së fatkeqësisë natyrore”

Masat e reja për të parandaluar përhapjen e COVID-19

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju bën apel qytetarëve:

 

Mos shkoni menjëherë në spital!

Ministria ka vënë në dispozicion një linjë të gjelbër falas 0800 40 40 për çdo qytetar që kërkon informacon apo këshilla në lidhje me COVID-19. Kjo linjë do të shërbejë edhe për pacientët kronikë që të marrin informacion se si të lidhen me mjekun e familjes, se si mund të përfitojnë barnat me rimbursim dhe për çdo shqetësim tjetër që ata kanë.

Por është e rëndësishme të sqarohet se: Nëse qytetarët kanë shenja të sëmundjes dhe për rastet e urgjencave duhet të telefonohet numri unik i urgjencës kombëtare 127!

Qëndroni në shtëpi.

Respektoni rregullat e distancimit social.

Respektoni rregullat e higjenës.

 

 

Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-së është si më poshtë:

 • Në nivel global, janë raportuar në total 734. 913 raste të konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje në total janë 108 192
 • Azi: 284 479 raste të konfimuara- 10 541 vdekje
 • Afrikë : 13 666 raste të konfirmuara- 743 vdekje
 • Amerikë: 614 674 raste të konfirmuara- 23 826 vdekje
 • Oqeania : 7569 raste të konfirmuara- 68 vdekje
 • Të tjera696 raste të konfirmuara-   7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 12 prill 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (12 prill 2020)
Kontinenti i Azisë 284 479
Kina 83097
Iran 70029
Turqia 52167
Izrael 10743
Korea e jugut 10512
India 8356
Japonia 6748
Pakistan 5038
Malajsia 4530
Filipine 4428
Arabia Saudite 4033
Indonesia 3842
Emiratet e Bashkuara 3736
Katar 2728
Thailand 2551
Singapore 2299
Irak 1318
Kuvait 1154
Bahrain 1040
Kazakhstan 880
Uzbekistan 796
Liban 619
Afghanistan 555
Oman 546
Bangladesh 482
Taivan                385
Jordania 381
Kyrgyzstan 377
Palestine 268
Vietnam 258
Sri_Lanka 199
Brunei_Darussalam 136
Kamboxha 122
Mianmar 31
Syria 25
Maldives 19
Laos 18
Mongolia 16
Nepal 9
Bhutan 5
Timor_Leste 2
Jemen 1
Raste të tjera 696
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 696
Amerika 614 674
USA 529951
Canada 23301
Brazil 20727
Ekuador 7257
Chile 6927
Peru 6848
Mexico 4219
Panama 3234
Republika Domenikane 2759
Kolumbia 2709
Argentina 2137
Puerto_Rico 788
Kuba 620
Kosta_Rika 577
Uruguai 501
Honduras 393
Bolivia 300
Venezuela 175
Guatemala 153
Paraguai 134
El_Salvador 118
Trinidad dhe Tobago 112
Aruba 92
Jamaika 69
Barbados 68
Ishujt Kajman 53
Ishujt Virgin 51
Bermuda 50
Sint_Maarten 50
Bahamas 46
Guyana 45
Haiti 33
Antigua_and_Barbuda 21
Dominica 16
Saint_Lucia 15
Curaçao 14
Grenada 14
Belize 13
Saint_Kits dhe Nevis 12
Saint_Vincent_&_Grenadines 12
Greenland 11
Suriname 10
Montserrat 9
Ishujt Turks_and_Caicos 9
Nicaragua 8
Ishujt Malvinas 5
Anguilla 3
British_Virgin_Islands 3
Bonaire 2
Oqeania 7569
Australia 6289
Zelanda e re 1049
Polinezia Franceze 51
Guam 133
Kaledonia e re 18
Fixhi 16
Ishujt Mariana 11
Papa new Guinea 2
Afrika 13 666
Afrika e jugut 2028
Egjypt 1939
Algeria 1825
Maroku 1545
Kameron 820
Tunizia 685
Cote_dIvoire 533
Niger 491
Burkina_Faso 484
Gana 408
Mauritius 319
Nigeria 318
Senegal 278
Guinea 250
Republika e Kongos 234
Kenia 191
Xhibouti 187
Ruanda 120
Mali 105
Madagaskar 102
Togo 76
Etiopia 69
Kongo 60
Uganda 53
Gabon 49
Liberia 48
Zambia 40
Guinea_Bissau 38
Benin 35
Eritrea 34
Republika e Tanzanise 32
Libia 25
Somalia 21
Mozambique 20
Angola 19
Sudan 19
Guinea Ekuadoriale 18
Namibia 16
Eswatini 14
Zimbabwe 14
Botswana 13
Malawi 12
Republika e Afrikes qendrore 11
Chad 11
Seychelles 10
Sierra_Leone 10
Gambia 9
Cape_Verde 8
Mauritania 7
Burundi 5
Sao Tome dhe Principe 4
Sudani jugor 4
Total 921 084

 

 

Grafiku 1. Shpërndarja e rasteve laboratorike të konfirmuara për COVID19 sipas

kontinenteve (përveç Kinës), 12. 04. 2020

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në botë

 

Situata në  Europë dhe sipas ECDC–së është si më poshtë:

 • Europë: 813 829 raste të konfirmuara
  • 73 007 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 12 prill 2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

 

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (12 prill 2020)
Europa 813 829
Spanja 161852
Itali 152271
Gjermani 120479
France 93790
United_Kingdom 78991
Belgjika 28018
Zvicra 24820
Hollanda 24413
Portugalia 15987
Austria 13807
Russia 13584
Suedia 10151
Irlanda 8928
Polonia 6356
Norvegjia 6320
Denimarka 5996
Rumania 5990
Çekia 5902
Serbia 3380
Luxembourg 3270
Finland 2905
Ukraine 2511
Bjellorusia 2226
Greqia 2081
Islanda 1689
Moldavia 1560
Kroacia 1534
Hungaria 1410
Estonia 1304
Sllovenia 1188
Azerbaijan 1058
Lithuania 1053
Armenia 967
Bosnia_and_Herzegovina 948
Macedonia e veriut 760
Sllovakia 728
Bullgaria 661
Letonia 630
Andorra 622
Qipro 616
Shqiperia 446
Malta 370
San_Marino 356
Kosova 283
Mali I zi 263
Gjeorgjia 242
Isle_of_Man 226
Guernsey 209
Jersey 198
Faroe_Islands 184
Gjibraltar 129
Monako 92
Liechtenstein 80
Vatikani 8

 

 

Grafiku 2. Shpërndarja e rasteve të konfirmuara në laborator të COVID19 në vendet e    BE, EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar, 12 prill 2020.

Harta e shpërndarjes gjeografike të COVID-19 në Europë

 

 

 

Situata e COVID-19 në Itali datë 12.04.2020 sipas rajoneve të saj bazuar në site e Ministrisë së Shëndetësisë Itali: http://www.salute.gov.it/portale/home.html

 

 • 253 rastet aktualisht të konfirmuara  
 • 899 vdekje
 • 211 pacientë të shëruar
 • 343 pacientë në terapi intensive
 • 063  qytetarë në izolim

 

Shpërndarja sipas rajoneve rasteve të cilat janë aktualisht pozitive ndaj COVID-19:

 

Rajonet Rastet aktuale

të konfirmuara

Lombardia 31265
Emilia Romanja 13672
Veneto 10729
Piemonte 12505
Marche 3114
Toskana 6162
Liguria 3333
Lazio 3817
Campania 3057
Trento 2082
Puglia 2452
Siçili 2030
Fruli 1326
Abruzzo 1742
Bolzano 1515
Umbria 687
Valle d’Aosta 588
Sardenja 903
Kalabria 795
Bazilikata 277
Molise 202

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike sipas rajoneve të COVID-19 në Itali:

 

 

Bazuar në Rekomandimet e OBSH-së, MSHMS këshillon qytetarët për shtimin e masave të higjienës dhe ndjekjen e rregullave të mëposhtme:

 

 • Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të rrugëve të frymëmarrjes.
 • Larja e shpeshtë e duarve, veçanërisht pas kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose mjedisin e tyre.
 • Shmangia e kontaktit të pambrojtur me kafshët (qofshin ato shtëpiake apo të egra).
 • Personat me simptoma të infeksioneve akute të rrugëve të frymëmarrjes duhet të praktikojnë higjienën respiratore të lidhur me kollën (ruajtja e distancës, mbulimi me shami / letër ose rroba kur teshtijnë apo kolliten, larjen e duarve).
 • Brenda mjediseve të kujdesit shëndetësor, forconi praktikat standard të parandalimit të infeksionit dhe kontrollit në spitale, veçanërisht në shërbimet e urgjencës.