1 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusinCOVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (1.08.2020) janë testuar 41 709 raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5396raste konfirmuara
161pacientë kanë ndërruar jetë  
2961pacientë shëruar
2274numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 1.08.2020

 

Qarqet

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

Nr. i rasteve te vdekur

Tirana

1251

1356

83

Shkodër

211

311

24

Durrësi

277

520

21

Fieri

85

151

9

Korça

68

75

4

Elbasani

55

70

6

Kukës

66

114

4

Lezhë

84

154

3

Vlora

95

109

4

Gjirokastër

31

25

0

Diber

24

28

2

Berat

27

48

1

TOTAL

2274

2961

161

 

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon rrethsituatës COVID19 Shqipëri 24 orët e fundit.

I drejtohemi gjithë qytetarëve tregojnë kujdes me ruajtjen e higjienës personale, me mbajtjen e distancës fizike, vendosjen e detyrueshme maskës ambientet e mbyllura dhe kudo kunuk është e mundur ruhet distanca fizike.

Fatkeqësisht, nuk e kanë fituar dot betejën me sëmundjen dyspitalet Covid, një 58 vjeçare nga Kurbini dhe një dhe një 71 vjeçare nga Lushnja me disa sëmundje bashkëshoqëruese, një 61 vjeçar nga Durrësi dhe një 67 vjeçar nga Fieri.

Aktualisht spitalin Infektiv dhe spitalinShefqet Ndroqipotrajtohen 119 pacientë, 18 janë terapi intensive, 6 prej cilëve pacientë intubuar.

24 orët e fundit, janë kryer 510 testime për dyshuar prekur me COVID19, nga cilat janë konfirmuar 120 rastepozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 57 raste Tiranë, 15 Durrës, 8 Kavajë, 7 Krujë, 6 Elbasan, 5 Korçë, nga 4 raste Kurbin, Pogradec, nga 3 raste Lushnje, Tropojë, nga 2 raste Shkodër, Tepelenë, nga 1 rast Vlorë, Divjakë, Belsh, Prrenjas.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 9 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 2961, nga fillimi i epidemisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. Nuk duhet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. Nëpërmjet vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë nuk do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas Ekspertëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Nëse e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. Nëpërmjet ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 duhet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Nëse dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes duhet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla duhet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi duhet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese duhet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtduhet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve duhet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Nëse keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa duhet ndiqni nëse udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni nëse jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

 

 

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:
nivel global, janë raportuar total 17 579 197 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 679505
Azi:  4 226 508 raste konfimuara

95 490 vdekje

Afrikë926 917 raste konfirmuara

19 645 vdekje

Amerikë: 9 501 405 raste konfirmuara

359 738 vdekje 

Oqeania : 18 701 raste konfirmuara

 228 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 1 gusht2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (1 gusht 2020)

Kontinenti i Azisë

4 226 508

India

1695988

Iran

304204

Pakistan

278305

Arabia Saudite

275905

Bangladesh

237661

Turqia

230873

Irak

124609

Katar

110695

Indonesia

108376

Filipine

93354

Kazakhstan

90367

Kina

87655

Oman

79159

Izrael

70970

Kuvait

66957

Emiratet e Bashkuara

60506

Singapore

52205

Bahrain

40982

Afghanistan

36710

Kyrgyzstan

36299

Japonia

34372

Uzbekistan

24304

Nepal

19771

Palestine

15232

Korea e jugut

14336

Malajsia

8976

Taxhikistan

7409

Liban

4555

Maldives

3793

Thailand

3312

Sri_Lanka

2815

Jemen

1728

Jordania

1193

Siria

738

Vietnam

558

Taivan

467

Mianmar

353

Mongolia

291

Kamboxha

239

Brunei_Darussalam

141

Bhutan

101

Timor_Leste

24

Laos

20

Raste tjera

696

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

696

Amerika

9 501 405

USA

4562037

Brazil

2662485

Mexico

424637

Peru

414735

Chile

355667

Kolumbia

295508

Argentina

185360

Canada

116298

Ekuador

85355

Bolivia

76789

Republika Domenikane

69649

Panama

65256

Guatemala

49789

Honduras

42402

Venezuela

18574

Kosta_Rika

17820

Puerto_Rico

16781

El_Salvador

16632

Haiti

7424

Paraguai

5338

Nikaragua

3672

Kuba

2608

Suriname

1706

Uruguai

1264

Xhamaika

864

Bahamas

574

Guyana​​

413

Ishujt Virgin

406

Ishujt Kajman

203

Trinidad dhe Tobago

169

Bermuda

156

Sint_Maarten

128

Aruba

121

Barbados

110

Ishujt Turks_and_Caicos

107

Antigua_and_Barbuda

91

Saint_Vincent_&_Grenadines

54

Belize

48

Curaçao

29

Saint_Lucia

25

Grenada

24

Dominica

18

Saint_Kits dhe Nevis

17

Greenland

14

Ishujt Malvinas

13

Montserrat

13

Bonaire

11

British_Virgin_Islands

8

Anguilla

3

Oqeania

18 701

Australia

16 905

Zelanda e re

1212

Polinezia Franceze

62

Guam

359

Kaledonia e re

22

Fixhi

27

Ishujt Mariana

42

Papa new Guinea

72

Afrika

926 917

Afrika e jugut

493183

Egjypt

94078

Nigeria

43151

Gana

35501

Algeria

30394

Maroku

24322

Kenia

20636

Etiopia

17530

Kameron

17255

Cote_dIvoire

16047

Sudan

11644

Madagaskar

10868

Senegal

10232

Republika e Kongos​​

9070

Gabon

7352

Guinea

7308

Mauritania

6295

Zambia

5963

Xhibuti

5081

Republika e Afrikes qendrore

4608

Malawi

4078

Kongo

3376

Libia

3222

Somalia

3212

Zimbabwe

3169

Guinea Ekuadoriale

3071

Eswatini

2648

Mali

2535

Cape _Verde

2451

Sudani jugor

2322

Namibia

2129

Ruanda

2022

Guinea_Bissau

1981

Mozambique

1864

Sierra_Leone

1818

Benin

1805

Tunizia

1535

Liberia

1186

Uganda

1154

Burkina_Faso

1143

Niger

1134

Angola

1109

Togo

941

Chad

936

Sao_Tome _and_Principe

871

Botswana

804

Saharaja perendimore

766

Lezoto

604

Republika e Tanzanise

509

Gambia

498

Burundi

387

Komorros

382

Mauritius

344

Eritrea

279

Seychelles

114

Total

14 674 227

 

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:
Europë: 2 904 970 raste konfirmuara
203 934 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 1 gusht2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Shteti

Nr i rasteve konfirmuara (1 gusht 2020)

Europa

2 904 970

Russia

839981

United_Kingdom

303181

Spanja

288522

Itali

247537

Gjermani

209653

France

187919

Suedia

80422

Ukraine

69884

Belgjika

68658

Bjellorusia

67808

Hollanda

54301

Portugalia

51072

Rumania

50886

Polonia

45688

Armenia

38841

Zvicra

35070

Azerbaijan

31878

Irlanda

26065

Serbia

25552

Moldavia

24733

Austria

21098

Çekia

16574

Danimarka

13789

Bullgaria

11690

Bosnia_dhe_Herzegovina

11444

Macedonia e veriut

10762

Norvegjia

9208

Kosova

8104

Finlanda

7432

Luxembourg

6695

Shqiperia

5396

Kroacia

5138

Hungaria

4505

Greqia

4477

Mali I zi

3112

Sllovakia

2292

Sllovenia​​

2165

Lithuania

2075

Estonia

2064

Islanda

1885

Letonia

1231

Gjeorgjia

1168

Qipro

1114

Andorra

925

Malta

824

San_ Marino

716

Isle_of_ Man

336

Jersey

335

Guernsey

252

Faroe_Islands

225

Gjibraltar

187

Monako

120

Liechtenstein

89

Vatikani

12