11 Tetori Dita Botërore e Obezitetit

Loading Events
Find Events

Past Events

September 2019

Dita botërore e ndihmës së parë, 14 shtator 2019

Dita botërore e ndihmës së parë, 14 shtator 2019.   Njëqind e pesëdhjetë vjet më parë, një betejë në Italinë e veriut ndezi një ide që ka ndryshuar që atëherë. Më 24 qershor 1859 biznesmeni i ri i Gjenevës Henry Dunant, u bë dëshmitar i vuajtjeve dhe agonisë së tmerrshme pas betejës së Solferino. Ai mobilizoi popullsinë civile, kryesisht gra dhe vajza, që ata të kujdeseshin për të plagosurit pa marrë parasysh rolin e tyre në konflikt. Siguroi materialet dhe furnizimet e nevojshme dhe ndihmoi në krijimin e spitaleve të përkohshme. Libri i tij "Një kujtim i Solferino" frymëzoi themelimin…

Read More

15 shtator – Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Limfomat

15 shtator – Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Limfomat “Gjërat e vogla rrisin vetëbesimin” ky është slogani i Ditës Botërore të Ndërgjegjësimit për Limfomën, i cili ka si qëllim përhapjen dhe njohjen e fakteve në lidhje me limfomat, si dhe në fuqizimin e njerëzve me kancer të sistemit limfatik. Hulumtimet kanë treguar se tek pacienti vetëbesimi rritet kur ai ka infomacionin, mbështetjen e duhur dhe eksperiencën pozitive në shërbimet e kujdesit shëndetësor, të cilat luajnë një rol pozitiv në rezultatet shëndetësore të tij. Në këtë ditë njerëzit në të gjithë botën janë të ftuar të bëjnë gjëra të vogla për…

Read More

Tërmetet nuk mund të parashikohen, por duhet të mësojmë si të mbrohemi prej tyre.

Tërmetet nuk mund të parashikohen, por duhet të mësojmë si të mbrohemi prej tyre.   Gjeni strehim në vende të sigurta në shtëpi dhe qëndroni aty derisa të pushojë lëkundja, duke mbuluar fytyrën dhe kokën tuaj me duar. Lëndimet më të mëdha ndodhin kur njerëzit përpiqen të dalin nga ndërtesa gjatë kohës së lëkundjes. Pas ndalimit të lëkundjeve dilni jashtë dhe qëndroni në largësi të sigurt nga ndërtesa. Largohuni nga xhamat, dritaret, muret e jashtme dhe dyert, dhe nga çdo gjë që mund të bjerë, siç janë llambadarët ose raftet. Nëse jeni në shtrat, uluni pranë tij dhe mbroni kokën.…

Read More

Parandalimi i dëmtimeve dhe aksidenteve në situata përmbytje.

Parandalimi i dëmtimeve dhe aksidenteve në situata përmbytje.   Në situata me reshje të mëdha shiu, dalje të lumejve nga shtrati, prishje të urave e rrugëve, përmbytje të zonave të banuara, rrëshqitje dherash, dëmtime të godinave, kërkohen masa specifike për të shmangur në maksimum dëmtimet dhe aksidentet që mund të na kushtojnë edhe jetën. Për të shmangur dëmtimet nga rryma elektrike është e domosdoshme: Të bëjmë stakimin e automateve qëndrore. Të qëndrojmë në vende të sigurta pa lagështirë. Mos ndizini pajisjet elektrike që janë lagur ose qëndrojnë nën ujë. Mbani fëmijët sa më larg rreziqeve nga linjat elektrike, pajisjet elektrike…

Read More

26 SHTATOR 2019 Dita Botërore e Kontracepsionit

  26 SHTATOR 2019 DITA BOTËRORE E KONTRACEPSIONIT   Dita Botërore e Kontracepsionit është një fushatë globale që organizohet çdo vit më 26 shtator, që prej vitit 2007. Qëllimi i kësaj fushate vjetore është të rrisë ndërgjegjësimin mbi kontracepsionin, si dhe të mundësojë që çdokush të bëjë zgjedhje të informuara për shëndetin e tij seksual dhe riprodhues.   Motoja e Ditës Botërore të Kontracepsionit- “Është jeta juaj, është përgjegjësia juaj” , inkurajon përdorimin e kontracepsionit për parandalimin e shtatzënive të paplanifikuara dhe infeksioneve seksualisht të transmetueshme.   Disa fakte kryesore mbi Planifikimin familjar/Kontracepsionin   Më 30 shtator 2016, numri i…

Read More

Dita botërore e zemrës 29 shtator 2019

Sëmundjet kardiovaskulare vazhdojnë të jenë shkaku kryesor i vdekjeve dhe i paaftësisë në mbarë botën   Termi “Sëmundje Kardiovaskulare” (SKV) i referohet çdo sëmundjeje të zemrës, çdo sëmundjeje vaskulare të trurit ose sëmundjeje të enëve të gjakut. Në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, pjesa më e madhe e njerëzve vdesin nga SKV-të (mbi 17.9 milionë çdo vit). Nga këto vdekje, 80% ndodhin për shkak të sëmundjeve koronare të zemrës (p.sh. atak në zemër) dhe sëmundjeve cerebrovaskulare (p.sh. goditje në tru), dhe prekin kryesisht vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. A e dini se zemra juaj…

Read More
October 2019

1 Tetori Dita Botërore e të Moshuarve

  1 Tetori Dita Botërore e të Moshuarve   Çdo vit tematika e Ditës Botërore të të Moshuarve është e ndryshme. Këtë vit në fokus është mesazhi: “Të drejta të barabarta pavarësisht moshës” Për të moshuarit diskriminimi lidhur me moshën është një sfidë më vete. Kufizimet nga shërbimet sociale, apo etiketimet në media paragjykojnë dhe përjashtojnë të moshuarit në komunitetet e tyre pikërisht në atë moment të jetës, kur vlerësimi duhej të ishte maksimal.   Dita Botërore e të Moshuarve kërkon të demonstrojë, se përfshirja e të gjitha moshave është vendimtare për të pasur qëndrueshmëri, barazi, mirëqenie dhe zhvillim për…

Read More

2 Tetor 2019 Dita Botërore Kundër Dhunës

2 Tetor 2019 Dita Botërore Kundër Dhunës Dita Botërore Kundër Dhunës është caktuar data 2 tetor, e cila përkon me ditëlindjen e MahatmaGandhit, udhëheqës i lëvizjes për pavarësi në Indi dhe mbështetës i filozofisë dhe strategjisë kundër dhunës. Kombet e Bashkuara njohin lidhjen filozofike midis parimeve të të drejtave të njeriut (në kuptimin universal)dhe atyre të përdorura nga MahatmaGandhi. Angazhimi i Gandhit për pavarësinë e Indisë dhe metodat e tij kanë qenë gurëthemeli i nismave të të drejtave civile dhe të drejtave të njeriut në të gjithë botën. Gandhi përdorte metoda civile dhe paqësore për t’i mbijetuar pushtimit britanik. Ai…

Read More

Dita Botërore e Shëndetit Mendor 10 tetor 2019

    Dita Botërore e Shëndetit Mendor 2019 “Të punojmë së bashku për parandalimin e vetëvrasjes”   Dita Botërore e Shëndetit Mendor, çdo 10 tetor që prej vitit 1992, ka në fokus ndërgjegjësimin, sensibilizimin, sjelljen, në nivel global lidhur me shëndetin mendor. Synimi kryesor i kësaj dite është sigurimi i  një komuniteti i cili kupton, pranon, por edhe luan rol aktiv në krijimin e një shoqërie që gëzon shëndet mendor. Stigma është ende prezente, e për fat të keq në nivel të konsiderueshëm shumë individë që vuajnë probleme të shëndetit mendor, për ta shmangur atë dhe diskriminimin që e shoqëron,…

Read More

11 Tetori Dita Botërore e Obezitetit

  “11 Tetori Dita Botërore e Obezitetit”             Dita Botërore e Obezitetit u vendos për herë të parë në vitin 2015.   Objektivi kryesor është ai i gjetjes së një zgjidhjeje për krizën e obezitetit, rritja e vëmendjes, përmirësimi i politikave adresuar gjetjes së zgjidhjeve për trajtimin e obezitetit dhe parandalimin e tij.   Obeziteti përcaktohet nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) si "akumulim jonormal ose i tepërt i yndyrës e cila rrezikon shëndetin". Kostoja ekonomike dhe sociale që i atribuohet obezitetit  çdo vit është e konsiderueshme. Fakte: Të paktën 2.8 milion njerëz vdesin çdo vit si rezultat i…

Read More
+ Export Events