Dita Botërore e Veshkave – Veshka të shëndetshme për të gjithë.

Loading Events
Find Events

Past Events

May 2021

Java e 6-të Botërore e Kombeve të Bashkuara për Sigurinë Rrugore, 17-23 Maj 2021

Bashkëpunimi për  Sigurinë Rrugore në Kombet e Bashkuara organizon fushatën botërore për: Javën e Gjashtë të Sigurisë Rrugore, 17-23 maj 2021. Kjo Javë do të ketë si temë: Menaxhimin e Shpejtësisë, me fokus sigurinë e rrugëve të qytetit dhe futjen e 30 km/orë - Kufiri i Shpejtësisë në Qytete. Kjo do të jetë një mundësi e shkëlqyer për të mobilizuar popullatën botërore (autoritetet, palët e interesuara, qytetarët), për të filluar planin për Dekadën e Dytë të Veprimit të sapo shpallur për Sigurinë Rrugore, 2021-2030. Në gusht të vitit 2020, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi rezolutën 74/299, "Përmirësimi…

Read More
June 2021

Dita Botërore e Mjedisit, 5 Qershor 2021

Dita Botërore e Mjedisit, 5 Qershor 2021 Dita Botërore e Mjedisit do të festohet më 5 qershor 2021 në të gjithë botën. Kjo datë mbetet më e shquara për veprim mjedisor. Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin organizon ngjarje të përvitshme për të inkurajuar ndërgjegjësimin dhe veprimin në mbarë botën për mbrojtjen e mjedisit. Tema e Ditës Botërore të Mjedisit për 2021 është: Restaurimi i Ekosistemit. Rivendosja e ekosistemit mund të relizohet: duke mbjellë në mënyrë aktive pemë ose duke ndalur dëmtimet në të, duke mbrojtur mjedisin dhe zvogëluar nivelin në rritje të ndotjes; duke u angazhuar në riparimin…

Read More
September 2021

10 Shtator 2021 Dita Botërore e Parandalimit të Vetëvrasjes

Dita Botërore e Parandalimit të Vetëvrasjes, e shënuar më 10 shtator të çdo viti, ka si qëllim rritjen e ndërgjegjësimit dhe promovimin e masave parandaluese për zvogëlimin e numrit të vetëvrasjeve dhe përpjekjeve për vetëvrasje në nivel global. Vetëvrasja është një problem serioz në shëndetin publik; në shumicën dërrmuese të rasteve janë të parandalueshme, mund të mblidhen të dhëna për to, si dhe mund të hartohen programe parandalimi dhe ndërhyrjeje. Që ndërhyrjet të jenë sa më efektive, është e domosdoshme të ketë një bashkëpunim multisektorial në hartimin e strategjive. Kjo ditë na sjell në vëmendje se është detyrë e secilit…

Read More
October 2021

2 Tetor 2021 Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës

2 Tetor 2021 Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës   Dita Ndërkombëtare Kundër Dhunës, është përcaktuar në 2 Tetor të çdo viti, pasi ajo datë është ditëlindja e Mahatma Gandhi, udhëheqës i lëvizjes për pavarësi në Indi dhe pionier i filozofisë dhe strategjisë së “Jo-dhunës!”. Gandi përdorte metoda civile, paqësore, për t’i mbijetuar pushtimit britanik. Pavarësisht se ka qenë në burg disa herë, asgjë nuk e nxiti atë të heqë dorë nga format paqësore, të cilat rezultuan në pavarësinë e Indisë. Gjithashtu, Gandi ka nxitur krijimin e marrëdhënieve të shëndetshme ndërmjet njerëzve të feve dhe etnive të ndryshme, duke respektuar të drejtat…

Read More

10 Tetor 2021 Dita Botërore e Shëndetit Mendor

10 Tetor 2021 Dita Botërore e Shëndetit Mendor Dita Botërore e Shëndetit Mendor ( çdo 10 tetor që prej vitit 1992) ka në fokus ndërgjegjësimin, sensibilizimin, sjelljen në nivel global, si edhe sigurimin e një komuniteti i cili kupton, pranon, por edhe luan rol aktiv në krijimin e një shoqërie që gëzon shëndet mendor. Pandemia e COVID-19 ka pasur një ndikim të madh në shëndetin mendor të njerëzve. Disa grupe, përfshirë punonjësit e shëndetit dhe të vijës së parë, studentët, njerëzit që jetojnë vetëm dhe ata me problematika të mëparshme të shëndetit mendor, janë prekur veçanërisht. Gjithashtu, shërbimet për çrregullimet…

Read More
November 2021

19 Nëntor 2021 Dita Botërore e Parandalimit të Abuzimit ndaj Fëmijëve

19 Nëntor 2021 Dita Botërore e Parandalimit të Abuzimit ndaj Fëmijëve   Në vitin 2000, u shpall 19 nëntori si Dita Botërore për Parandalimin e Abuzimit të Fëmijëve. Dhuna ndaj fëmijëve përfshin të gjitha format e dhunës kundër personave nën moshën 18 vjeç, të kryera nga prindërit ose kujdestarët, kolegët, partneri intim ose të huajt.   Çfarë është abuzimi i fëmijëve? Është veprimi ose dështimi (neglizhencë) i një të rrituri për të ndërmarrë qëndrimet e duhura, duke rezultuar në abuzim fizik, seksual, emocional.   Abuzimi emocional është një nga format më të zakonshme dhe të dëmshme të keqtrajtimit të fëmijëve me pasoja afatgjata - duke ndikuar…

Read More

Dita Botërore në Kujtim të Viktimave nga Trafiku Rrugor. 21 Nëntor 2021

Dita Botërore në Kujtim të Viktimave nga Trafiku Rrugor. 21 Nëntor 2021  Dita Botërore në Kujtim të Viktimave nga Trafiku Rrugor, organizohet çdo vit të dielën e tretë të nëntorit. Ajo vjen si: ·         Kujtesë për miliona të vrarë dhe të plagosur në rrugët e botës, së bashku me familjet e tyre, miqtë dhe shumë të tjerë që janë gjithashtu të prekur; ·         Shenjë falenderimi për shërbimet e urgjencës; ·         Nxitje për reflektim mbi barrën dhe koston e madhe të kësaj fatkeqësie të vazhdueshme për familjet, komunitetet, vendet, si dhe mënyrat për ta ndaluar atë. Vdekjet dhe lëndimet në rrugë janë ngjarje të…

Read More
December 2021

3 Dhjetor 2021, Dita Ndërkombëtare e Personave me Aftësi të Kufizuar

  3 Dhjetor 2021   Dita Ndërkombëtare e Personave me Aftësi të Kufizuar   Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se një bilion njerëz në të gjithë botën jetojnë me aftësi të kufizuar. Këta persona, përgjithësisht, kanë më shumë probleme shëndetësore, mundësi më të pakta ekonomike, edukim dhe arritje akademike më të ulëta. Kjo ndodh më së shumti për shkak të barrierave me të cilat ata përballen në jetën e tyre të përditshme, se sa si rrjedhojë ekskluzive e aftësisë së kufizuar.   Dita Ndërkombëtare e Personave me Aftësi të Kufizuar (3 dhjetor), u vendos me Rezolutën 47/3 në…

Read More
January 2022

Fushta e Komunikimit për Vaksinimin ndaj COVID-19  – “Zgjidh jetën, VAKSINOHU

Fushta e Komunikimit për Vaksinimin ndaj COVID-19  - “Zgjidh jetën, VAKSINOHU”   Filluan aktivitetet me studentët e univeristeteve në të gjithë Shqipërinë në kuadër të fushatës së komunikimit “Zgjidh jetën, VAKSINOHU “. Duke shkëmbyer informacion, eksperienca synojmë që të kemi të rinjtë aleatët me të mirë në fushatën e vaksinimit ndaj COVID-19. Instituti i Shëndetit Publik mbështetur nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, UNICEF Albania dhe USAID/Albania ftojnë studentët të bëhen pjesë e sesioneve tona informuese që të rrisim ndërgjegjësimin se vaksina është një nga mjetet më të mira për të mundur COVID-19. Zgjidh Jetën VAKSINOHU ndaj COVID-19!  …

Read More
March 2022

Dita Botërore e Veshkave – Veshka të shëndetshme për të gjithë.

Përmirëso njohuritë për një kujdes më të mirë për veshkat Sëmundja kronike e veshkave (SKV) është një sëmundje e zakonshme dhe e dëmshme, - në mbarë botën 1 në 10 të rritur vuajnë prej saj dhe nëse nuk trajtohet mund të jetë vdekjeprurëse. Por zbulimi i hershëm ndihmon në kujdesin, menaxhimin dhe parandalimin e sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë, në përmirësimin e efektivitetit të kostos dhe të qëndrueshmërisë. Vdekshmëria e lidhur me sëmundjen e veshkave vazhdon të rritet çdo vit dhe parashikohet të jetë shkaku i 5-të kryesor i vdekjeve deri në vitin 2040. Ekziston një hendek i vazhdueshëm dhe i qëndrueshëm…

Read More
+ Export Events