Tërmetet nuk mund të parashikohen, por duhet të mësojmë si të mbrohemi prej tyre.

Loading Events
 • This event has passed.
Description

Tërmetet nuk mund të parashikohen, por duhet të mësojmë si të mbrohemi prej tyre.

 

 • Gjeni strehim në vende të sigurta në shtëpi dhe qëndroni aty derisa të pushojë lëkundja, duke mbuluar fytyrën dhe kokën tuaj me duar.
 • Lëndimet më të mëdha ndodhin kur njerëzit përpiqen të dalin nga ndërtesa gjatë kohës së lëkundjes.
 • Pas ndalimit të lëkundjeve dilni jashtë dhe qëndroni në largësi të sigurt nga ndërtesa.
 • Largohuni nga xhamat, dritaret, muret e jashtme dhe dyert, dhe nga çdo gjë që mund të bjerë, siç janë llambadarët ose raftet.
 • Nëse jeni në shtrat, uluni pranë tij dhe mbroni kokën.
 • Shmangni shkallët dhe ashensorët për aq kohë sa zgjat tërmeti.
 • Mos përdorni ashensorin.
 • Mos dilni në tarracë ose në ballkon.
 • Nëse jeni afër ndërtesës së lartë ose brenda saj, largohuni nga xhamat dhe nga muret e jashtme.
 • Nëse jeni në objekte publike (shkollë, ndërmarrje, qendër tregtare, qendër për çlodhje etj) qëndroni të qetë dhe përpiquni mos t’ju kapë paniku. Rrini larg nga masa e njerëzve të cilët i ka kapur paniku dhe që janë nisur në drejtim të daljeve.
 • Duhet të jeni të vetëdijshëm se mund të ndërpritet rryma elektrike, dhe alarmet (kundër zjarrit dhe të tjera) mund të kyçen.
 • Gjithnjë duhet të keni të përgatitur llambën me bateri dhe tranzistorin me bateri rezervë.
 • Menjëherë kyçni të gjitha burimet e energjisë elektrike, gazit dhe ujit, derisa të qetësohet lëkundja.
 • Nëse shkaktohet zjarr, përpiquni ta fikni atë, si dhe njoftoni njësinë vendore të zjarrëfikëseve.
 • Nëse është e nevojshme dhe nëse keni mundësi bashkojuni ekipeve për shpëtim, merrni pjesë në kërkimin dhe dhënien e ndihmës për viktimat e ndodhura nën gërmadhat e objekteve të rrënuara.

 

 

 

 

 

 

 

Start Date - End Date

Sep 23, 2019 - Sep 23, 2019

Start Time - End Time

8:00 am - 5:00 pm

Share This