Dita botërore e ndihmës së parë, 14 shtator 2019

Loading Events
  • This event has passed.
Description

Dita botërore e ndihmës së parë, 14 shtator 2019.

 

Njëqind e pesëdhjetë vjet më parë, një betejë në Italinë e veriut ndezi një ide që ka ndryshuar që atëherë.

Më 24 qershor 1859 biznesmeni i ri i Gjenevës Henry Dunant, u bë dëshmitar i vuajtjeve dhe agonisë së tmerrshme pas betejës së Solferino. Ai mobilizoi popullsinë civile, kryesisht gra dhe vajza, që ata të kujdeseshin për të plagosurit pa marrë parasysh rolin e tyre në konflikt.

Siguroi materialet dhe furnizimet e nevojshme dhe ndihmoi në krijimin e spitaleve të përkohshme.

Libri i tij “Një kujtim i Solferino” frymëzoi themelimin e Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq në 1863.

Miliona njerëz lëndohen ose vriten çdo vit për shkak të mungesës së ndihmës në kohën e duhur. Dhënia e ndihmës së parë dhe aplikimi i teknikave të përshtatshme, ndërsa jeni duke pritur ndihmë profesionale, mund të ulë ndjeshëm vdekjet e dëmtimet, si dhe ndikimin e katastrofave dhe emergjencave të përditshme. Ndihma e parë nuk e zëvendëson shërbimin e urgjencës. Por është një hap fillestar thelbësor për sigurimin e një veprimi efektiv dhe të shpejtë, që ndihmon për të zvogëluar dëmtimet serioze dhe për të përmirësuar shanset e mbijetesës.Nevoja për veprim humanitar është ende aq e rëndësishme sot sa ishte në vitin 1859. Dita Botërore e Ndihmës së Parë, e cila u prezantua nga Lëvizja Ndërkombëtare e Gjysmëhënës së Kuqe Ndërkombëtare në 2000, është një mundësi ose një akt për të rritur ndërgjegjësimin për shpëtimin e jetës. Tema për vitin 2019 në Ditën Botërore të Ndihmës së Parë është: “Ndihma e parë dhe siguria në rrugë”.Çdokush duhet të dijë si të shpëtojë një jetë. Mosha nuk është pengesë. Ndihma e parë dhe moshimi krijojnë një imazh pozitiv të moshimit duke i konsideruar ata si një burim shumë të rëndësishëm.Sa më shumë të moshuar të trajnuar për ndihmën e parë do të thotë se ata mund të ndërmarrin veprime të shpejta dhe efektive për uljen e plagosjeve serioze.

 

 

 

 

 

Start Date - End Date

Sep 14, 2019 - Sep 14, 2019

Start Time - End Time

12:00 am - 11:59 pm

Share This