Informacion për koronavirusin e ri  

26 janar 2020

 

Situata aktuale ndërkombëtare

Koronavirusi i ri, i sapo zbuluar 2019-n (CoV), është shoqëruar me një shpërthim gjerë pneumonive qytetin Wuhan, provinca Hubei – Kinë, si epiqendra fillestare.

 

Situata ndërkombëtare sipas OBSH- dhe institucioneve tjera ndërkombëtare e datës 26 janar 2020-të është si poshtë:  

Janë raportuar 1 129 raste të reja dhe 30 vdekje me 2019 nCoV
Rastet e reja janë raportuar në Kinë (1 106), Taiwan (5), Australi (4), Malejzi (4), Francë (3), Kanada (1), Japoni (1), Republika e Koresë (1), Nepal (1), Singapor (1), Tajlandë(1) dhe SHBA (2).
Në Wuhan është evidentuar transmetim nga njeriu tek njeriu, dhe po kështu janë raportuar raste edhe Guandong, Pekin dhe Shangai me një “R0” paraprak është vlerësuar  jetë 1.4 deri 2.5;
Të gjitha rastet, përveç një rasti në Vietnam, kishin histori udhëtimi në Kinë përpara fillimit të sëmundjes. Rasti i Vitenamit është rasti i parë me transmetim nga njeriu tek njeriu jashtë Kinës.
30 vdekjet e para kanë ndodhur gjitha Kinë. Nga këto 28 raste kanë ndodhur provincën Hubei dhe vetëm dy jashtë kësaj province, respektivisht  Henan dhe Shangai. 

 

Vlerësimi i riskut për Shqipërinë

Bazuar informacionin e deritanishëm mbi situatën ndërkombëtare, si dhe mungesën e linjave ajrore direkte me Kinën, udhëtimin e shtetasve tanë atje dhe anasjelltas, rreziku për depërtimin e virusit Shqipëri mbetet i ulëtteksa vendet e BE- e kanë moderuar.  Gjithsesi, ky rrezik duhet rishikohet brenda 10 ditëve.
Bazuar vlerësimin e kapaciteteve ky rrezik është i moderuar lidhje me përhapjen e tij (nëse virusi do të futet vend) dhe kjo lidhet kryesisht me kontrollin e infeksioneve spitalore, dhe përdorimin e mjeteve të mbrojtjes personale. Edhe ky vlerësim duhet rishikohet pas 10 ditëve.