Tërbimi është i pranishëm në Shqipëri dhe burimi e agjenti kryesor shpërndarës është dhelpra e kuqe. Për të ndaluar përhapjen e dhe për ta zhdukur atë, e gjithë popullata e dhelprave në Shqipëri do të vaksinohet kundër tërbimit, dy herë në vit, në pranverë dhe në vjeshtë, për të paktën 5 vjet. Bashkimi Evropian po mbështet Shërbimit Veterinar Shtetëror për të zbatuar këtë program vaksinimi kundër tërbimit.

Në rast urgjence: Telefononi në numrin 127
Formoni numrin 127 (urgjence mjekesore) nga celulari apo cdo telefon fiks.

Si kryhet vaksinimi. Artikullin e plotë mund ta shkarkoni në formatin. pdf: këtu

Çfarë duhet të dini për Tërbim. Artikullin e plotë mund ta shkarkoni në formatin. pdf: këtu

Tërbimi dhe shëndeti i njeriut – të kuptuarit e transmetimit të
tij dhe masat për parandalimin e infektimit Popullatat e dhelprave të infektuara me tërbim veprojnë si një burim sëmundjeje, e cila paraqet një rrezik të përhershëm për kafshët shtëpiake dhe qeniet njerëzore. Rruga kryesore e transmetimit tek njerëzit është nëpërmjet qenve të pavaksinuar, e më rrallë drejtpërdrejtë përmes dhelprave, maceve ose kafshëve të tjera.Fushata e parë mbarëkombëtare për vaksinimin oral të dhelprave kundër tërbimit. Artikullin e plotë mund ta shkarkoni në formatin. pdf: këtu