KORONAVIRUSI DHE KAFSHËT

 

A mund të infektohen njerëzit me Koronavirusin e ri, nga kafshët?

Hetimet e hollësishme kanë zbuluar se, në Kinë në 2002, SARS-CoV u transmetua nga macet te njerëzit dhe, në vitin 2012 në Arabinë Saudite, MERS-CoV nga gamilet te njerëzit. Njihen shumë koronaviruse që qarkullojnë në kafshë, por që ende nuk kanë infektuar njerëzit. Ndërsa sistemi i survejancës përmirësohet në të gjithë botën, ka të ngjarë të identifikohen më shumë koronaviruse. Burimi i kafshëve të Koronavirusit të ri nuk është identifikuar ende. Supozohet se rastet e para njerëzore në Kinë rrjedhin nga një burim shtazor.

 

A mund të infektohem nga kafshët që unë kam?

JO, për momentin nuk ka asnjë provë shkencore që kafshët shtëpiake, si qen dhe mace, bartin virusin ose mund ta përhapin atë. Por, rekomandohet të lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose duke përdorur solucion me bazë alkooli pas kontaktit me kafshët.

 

A është e mundur importi i kafshëve ose produkteve shtazore nga Kina?

Për shkak të pranisë së disa sëmundjeve ngjitëse të kafshëve në Kinë, vetëm disa kafshë të gjalla dhe produkte të kafshëve të papërpunuara janë të autorizuar për tu importuar në Bashkimin Evropian nga Kina.

Nuk ka asnjë provë që ndonjë prej kafshëve, ose produktet me origjinë shtazore, të autorizuar për të hyrë në Bashkimin Evropian paraqesin një rrezik shëndetësor për qytetarët e BE-së për shkak të pranisë së SARS-CoV-2 në Kinë.

 

A është e mundur të importojmë produkte ushqimore nga Kina?

Ashtu si me importet e kafshëve dhe produkteve shtazore, për shkak të situatës së shëndetit të kafshëve në Kinë, vetëm disa produkte ushqimore me origjinë shtazore janë të autorizuara për import në BE nga Kina, me kusht që ato të plotësojnë kërkesat e rrepta shëndetësore dhe të jenë të kontrolluar.

Për të njëjtat arsye, udhëtarët që hyjnë në territorin doganor të BE-së nuk u lejohet të mbajnë në bagazhin e tyre mish, produkte mishi, qumësht ose produkte të qumështit.