25 Shkurt 2020- Informacion i përditësuar për Koronavirusin COVID_2019

 

Masat e marra në vendin tonë

 

Në Shqipëri nuk ka asnjë rast të konfirmuar me COVID-19. Deri tani në Laboratorin e Virologjisë në Institutin e Shëndetit Publik janë testuar 8 raste të dyshuara dhe pas testimit kanë rezultuar negative. Diagnoza e plotë e COVID-19 kryhet pranë Laboratorit të Virologjisë në ISHP, i vetmi në vend i ccertifikuar nga OBSH.

 

Me konfirmimin e COVID-19 në Itali në pikat tona kufitare janë shtuar masat e kontrollit dhe monitorimit dhe vetëm në 24 orë janë monitoruar 4700 persona që vinin nga harta gjeografike e vendeve me shpërthime komunitare, përfshirë dhe Italinë.

 

Strukturat e shëndetit publik do të minitorojnë zbatimin e urdhrit të ministres Manastirliu për masa të shtuara higjieno-sanitare në institucionet arsimore, si një masë shumë e rëndësishme në këtë situatë. Po ashtu ekspertët e Task Forcës apelojnë që qytetarët të jenë të vëmendshëm ndaj higjenës vetjake me qëllim shmangien e rrezikut të COVID-19. Është shumë e rëndësishme që të qytetarët të marrin masa të shtuara higjieno-sanitare:Që nga larja e shpeshtë e duarve, përdorimi i një shamie letre ose grushtit të brrylit kur teshtin dhe jo duart, minimizimi i prekjes me dorë të hundës, gojës dhe syve si dhe përdorimi i maskave vetëm në rastet kur jeni të sëmurë apo ndihmoni njerëz që janë të sëmurë. Nuk rekomandohet përdorimi i maskave për pjesën tjetër të qytetarëve, të gjitha këto rregulla ndihmojnë në ruajtjen ndaj infektimit me koronavirus.

 

Task Forca raporton se po vijohet me forcimin e masave për kontrollin dhe parandalimin e koronavirusit COVID-19 me dyfishim të personelit në Njësitë Shëndetësore në pikat kufitare, aeroport, porte dhe pika kufitare tokësore dhe monitorimin e pasagjerëve nga ekipi shëndetësor nëpërmjet matjes së temperatures.

  

Po vijohet me rritjen e sasisë së mjeteve të mbrojtjes personale për të gjitha hallkat e shërbimit, nga pikat kufitare, në strukturat shëndetësore spitalore e deri në nivel të diagnozës laboratorike.

 

Task Forca raporton se masat e paracaktuara për vetëkarantinim të personave që vijnë nga vende me shpërthime komunitare të virusit duhet të vijojë.

 

Gjithashtu siç është bërë me dije, tashmë është përcaktuar vendi i karantinës në rast se do të jetë e nevojshme, që është një strukturë spitalore, e vlerësuar edhe nga komiteti teknik, që plotëson të gjitha standardet e përcaktuara nga OBSH.

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale dhe Task Forca për parandalimin e depërtimit dhe përhapjes së koronavirusit të ri rekomandon të gjithë qytetarët që kanë udhëtuar nga vendet e prekura, të telefonojnë në numrin e Urgjencës Kombëtare 127 në rast të shfaqjes së cdo shqetësimi apo shenje klinike, pa u drejtuar menjëherë në spital.

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale në frymën e transparencës do të ketë komunikim të përditshëm me publikun, duke ftuar dhe qytetarët t’i referohen informacioneve zytare.

 

 

 

Situata ndërkombëtare sipas ECDC-së është si më poshtë:

 

Në nivel global, janë raportuar në total 80 134 raste të konfirmuara me COVID – 2019.

Azi: 79078  422 raste të konfimuara- 2688 vdekje

Afrikë: 1 rast i konfirmuar

Amerikë:  64 raste të konfirmuara

Australi: 22 raste të konfirmuara

Europë: 278 raste të konfirmuara- 8 vdekje

 

 

 

Tabela 1. Numri i rasteve të konfirmuara deri në datën 25 shkurt 2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

 

Shteti Nr i rasteve të konfirmuara (25 shkurt 2020)
Kontinenti i Azisë 79 078
Kina 77749
Japoni 144
Republika e Koresë 893
Vietnam 16
Singapor 90
Emiratet e Bashkuara Arabe 13
Malajzi 22
Kamboxhia 1
Tajland 37
Taivan 30
Nepal 1
Indi 3
Filipine 3
Iran 61
Liban 1
Kuvajt 5
Izrael 2
Bahrain 2
Sri Lanka 1
Omani 2
Afganistan 1
Irak 1
Raste të tjera 691
Rastet e tjera në një mjet transporti detar Japoni 691
Amerika 64
USA 53
Kanada 11
Europa 278
Italia 229
Gjermani 16
Franca 12
Anglia 13
Spanja 3
Rusia 2
Suedia 1
Belgjika 1
Finlanda 1
Oqeania 22
Australia 22
Afrika 1
Egjypt 1
Total 80 134

 

Grafiku 1. Shpërndarja e rasteve laboratorike të konfirmuara për COVID – 2019 sipas

 kontinenteve (përveç Kinës), 25. 02.2020

 

Situata në  Europë dhe në vendin tonë sipas ECDC–së është si më poshtë:      

 

Europë:           278 raste të konfirmuara

8 vdekje

Shqipëri:         Janë testuar 8 raste të dyshuara, të cilat kanë rezultuar negative

 

 

Grafiku 2. Shpërndarja e rasteve të konfirmuara në laborator të COVID – 2019 në vendet e    BE, EEA dhe Mbretërinë e Bashkuar, 25 Shkurt 2020

 

 

Rekomandime dhe këshilla të OBSH – së

 

Gjatë shpërthimeve të mëparshme nga koronaviruset e tjerë (Sindroma Respiratore e Lindjes së Mesme “MERS” dhe Sindroma Respiratore Akute e Rëndë “SARS”) transmetimi nga njeriu te njeriu ndodhi përmes spërklave të përshtymës, kontaktit të drejtpërdrejtë human (fizik), apo kontaktit indirekt (nëpërmjet sipërfaqeve / objekteve të kontaminuara). Këto fakte sugjerojnë ngjashmërinë e mënyrë së transmetimit të COVID-19, me koronaviruset e tjerë. Parimet themelore për të zvogëluar rrezikun e përgjithshëm të transmetimit të infeksioneve akute të frymëmarrjes përfshijnë masat e mëposhtme:

 

Shmangia e kontaktit të ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të rrugëve të frymëmarrjes.

Larja e shpeshtë e duarve, veçanërisht pas kontaktit të drejtpërdrejtë me njerëzit e sëmurë ose mjedisin e tyre.

Shmangia e kontaktit të pambrojtur me kafshët (qofshin ato shtëpiake apo të egra).

Personat me simptoma të infeksioneve akute të rrugëve të frymëmarrjes duhet të praktikojnë higjienën respiratore të lidhur me kollën (ruajtja e distancës, mbulimi me shami / letër ose rroba kur teshtijnë apo kolliten, larjen e duarve).

Brenda mjediseve të kujdesit shëndetësor, forconi praktikat standard të parandalimit të infeksionit dhe kontrollit në spitale, veçanërisht në shërbimet e urgjencës.

 

Në rast të simptomave të lidhura me infeksionet respiratore qoftë gjatë udhëtimit, ashtu edhe pas tij, udhëtarët inkurajohen të kërkojnë kujdes mjekësor dhe të ndajnë historinë e tyre të udhëtimit me personelin shëndetësor.