4 MAJ 2020 DITA BOTËRORE E MELANOMËS

Loading Events
  • This event has passed.
Description

4 MAJ 2020

DITA BOTËRORE E MELANOMËS

 

Qëllimi i Ditёs Botёrore Melanomës është rritja e ndërgjegjësimit ndaj kancerit lёkurёs.

Melanoma është një nga llojet rrezikshme kancerit lëkurës. Ajo zhvillohet qelizat ku prodhohet melanina, pigmenti përcakton ngjyrën e lëkurës sonë.

Njohja e simptomave para këtij lloj kanceri mundësonzbulimin dhe trajtimin e tij, përpara se sëmundja përhapet.Melanoma mund trajtohet suksesshëm nëse zbulohet kohë.

Shkaku i melanomës nuk është i qartë, por ekspozimi ndajrrezeve ultravjollcë (UV) diellit apo solarëve rrit shumërrezikun e zhvillimit këtij lloj kanceri.

Melanoma mund zhvillohet gjithë trupin, por shpeshajo zhvillohet zonat kanë një përqindje lartë ekspozimi diell, si shpina, këmbët, krahët dhe fytyra.

Kush është i rrezikuar?

Personat rrezikuar janë ata kanë:

Lëkurë bardhë

kesh pak pigment melanine lëkurë do thotë kesh pak mbrojtje ndaj rrezeve UV. Nëse keni flokë biondë apo kuq, quka apo digjeni shpejt nën rrezet e diellit, ju keni tepërmundësi zhvilloni melanoma.

Djegie nga dielli

Një apo shumë episode djegies lëkurës nga rrezet e diellit fëmijërinë tuaj mund rrisin rrezikun e melanomës moshën adulte.

Ekspozim tepruar ndaj rrezeve ultravjollcë diellit, i cili rritrrezikun e zhvillimit kancerit lëkurës.

Nishane shumta apo nishane pazakonta pjesë ndryshme trupit

paturit shumë se 50 nishane zakonshme trup tregonnjë rrezik lartë për zhvilluar melanomë. Gjithashtu, edheekzistenca e nishaneve pazakonta tregon për një tendencë ndajmundësisë zhvillimeve malinje lëkurë.

Histori familjare melanomës

Nëse një i afërm, prind, fëmijë apo vëlla ka patur melanomë, individi ka një mundësi madhe për ta zhvilluar atë.

Sistem imunitar dobësuar

këtë kategori futen gjithë pacientët me HIV/AIDS dhe ata i janë nënshtruar një transplanti.

Parandalimi dhe zbulimi i hershëm

Masa e rëndësishme për parandalimin e kancerit lëkurësështë një mbrojtje efektive nga rrezet ultravjollcë:

shmanget me çdo kusht djegia nga dielli.

qëndrohet hije orën 11 – 15, atëherë kur ngarkesame rreze UV është e madhe.

mbahen kapelë, syze dielli dhe rroba përshtatshme.

përdoret krem me faktor lartë mbrojtës.

mos ekspozohen kurrë drejtpërdrejt diell, foshnjatderi moshën njëvjeçare.

Veçanërisht fëmijët ёshtё mirë mbrohen nga dielli.

Fakte rreth kancerit lëkurës

Shkaktari parësor i kancerit lëkurës është ekspozimindaj rrezeve ultravjollcë diell.

Ekspozimi i paktë ndaj rrezeve ultravjollcë është idobishëm për njerëzit, dhe luan një rol domosdoshëm prodhimin e vitaminës D.

Çdo vit diagnostikohen rreth 130 000 melanoma malinje gjithë rruzullin.

Ekspozimi i shpeshtë dhe djegiet e shpeshta lëkurës ngadielli fëmijëri mund shkaktojnë dëmtime pakthyeshme, cilat pas mund bëhen shkak për shfaqjen e kancerit lëkurës.

Njerëzit me lëkurë errët kanë mundësi pakta përshfaqjen e kancerit lëkurës, por ata përsëri preken ngadëmtimet e shkaktuara nga ekspozimi diell, kryesisht te sytëdhe sistemi imunitar.

 

 

Start Date - End Date

May 04, 2020 - May 04, 2020

Start Time - End Time

12:00 am - 11:59 pm

Share This