Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Limfomat

15 Shtator

“Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Limfomën”

Dita Botërore e Ndërgjegjësimit për Limfomën (WLAD) mbahet më 15 shtator çdo vit dhe është një ditë kushtuar ndërgjegjësimit për limfomën, një formë gjithnjë e më e zakonshme e kancerit. Është një nismë globale e organizuar nga Koalicioni i Lymphomave. WLAD u inicua në vitin 2004 për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për të gjitha nëntipet e limfomës në drejtim të njohjes së simptomave, diagnozës së hershme dhe trajtimit.

Çfarë është Limfoma?
Limfoma është kanceri më i zakonshëm i gjakut dhe kanceri i tretë më i zakonshëm i fëmijërisë. Një milion njerëz në mbarë botën jetojnë me limfomë sot, por shumë prej tyre ende nuk janë të vetëdijshëm për limfomën e cila është një formë kanceri kërcënuese për jetën.

Limfoma
Limfoma është kanceri i limfociteve të cilat janë qelizat e bardha të gjakut që ndihmojnë në luftimin e infeksionit. Limfocitet gjenden në një lëng të quajtur limfë i cili udhëton në të gjithë trupin tonë në sistemin limfatik. Sistemi limfatik është një seri tubash, nyjesh dhe organesh si; shpretka dhe timusi, që janë pjesë e sistemit tonë imunitar. Limfocitet shpesh mblidhen në nyjet limfatike – më së shpeshti në qetull, qafë ose ijë – për të luftuar infeksionin, por gjithashtu mund të gjenden në pothuajse çdo pjesë të trupit.
Limfoma ndodh, kur limfocitet anormale rriten jashtë kontrollit dhe mblidhen në nyjet limfatike ose pjesë të tjera të trupit.

Llojet e limfociteve
Ekzistojnë dy lloje kryesore të limfociteve që mund të zhvillohen në limfoma: limfocitet B (qelizat B) dhe limfocitet T (qelizat T):
• Qelizat B janë përgjegjëse për krijimin e antitrupave ose imunoglobulinave që luftojnë infeksionet,
• Qelizat T shkatërrojnë qelizat kancerogjene dhe qelizat e tjera të infektuara virale ose bakteriale duke vepruar në vetë qelizat, ose duke koordinuar një përgjigje imune.
Limfomat e qelizave B janë shumë më të zakonshme, se limfomat e qelizave T dhe përbëjnë mbi 90% të të gjitha limfomave.

Për më tepër, limfomat janë:

• ose nota e ulët (e referuar edhe si indolente ose kronike), sepse qelizat anormale janë në rritje të ngadaltë;
• ose nota e lartë (e njohur edhe si agresive ose akute).

Llojet e Limfomës
Limfomat përgjithësisht janë kategorizuar ose në limfomë Hodgkin, ose limfomë jo-Hodgkin. Ky kategorizim bazohet në emrin e mjekut Dr. Thomas Hodgkin, i cili përshkroi për herë të parë atë që më pas etiketohej sëmundja e Hodgkin-it në fillim të shekullit të nëntëmbëdhjetë.                                                                                                        Limfoma Koalicioni dekurajon përdorimin e termit limfomajo-Hodgkin 39;, pasi kategoria nuk i jep pacientit ndonjë informacion të rëndësishëm për kancerin e tij.                                                                                                                        Duke pasur parasysh shumëllojshmërinë dhe kompleksitetin e nënllojeve të ndryshme, është e rëndësishme, që njerëzit e diagnostikuar me limfomë të njohin dhe kuptojnë nëntipin e tyre specifik, duke përfshirë nëse është notë e ulët, apo e lartë.
Njohja e nëntipit specifik i ndihmon njerëzit të kuptojnë më mirë sëmundjen e tyre (përfshirë diagnozën, prognozën dhe planin e trajtimit të saj) dhe të kenë akses në informacion dhe mbështetje të përshtatur.

Nëntipet
Ekzistojnë mbi 80 nëntipe limfomash, me vlerësime të ndryshme diagnostikuese, protokolle të ndryshme trajtimi dhe rezultate të ndryshme. Është shumë e rëndësishme, që një specialist i limfomës (hematolog) të diagnostikojë nëntipin e saktë të limfomës. Kjo siguron, që pacientët të marrin trajtimin e duhur, në kohën e duhur për nëntipin e duhur.
MËSO MË SHUMË RRETH RËNDËSISË TË NJOHJES SË NËNTIPIT TUAJ
MËSO MË SHUMË PËR NËNTIPET E LIMFOMAVE
MËSO MË SHUMË PËR MARKERËT GJENETIKË NË LIMFOMË
Të dhënat e incidencës dhe vdekshmërisë
Në nivel global, kishte afërsisht 589 580 raste të reja të limfomës në vitin 2018 (duke përjashtuar CLL).

Kjo përfshinte:
• 79 990 raste të limfomës Hodgkin
• 509 590 raste të reja të limfomave të tjera të qelizave B dhe T-qelizave (përjashtuar CLL)
Vlerësohet se 274 891 njerëz vdiqën në mbarë botën nga limfoma e tyre (pa përfshirë CLL) në vitin 2018.

Kjo përfshinte:

• 26 167 vdekje nga limfoma Hodgkin,
• 248 724 vdekje nga limfomat e tjera të qelizave B dhe T-qelizave.
CLL ka një incidencë mbarë botërore që parashikohet të jetë midis < 1 dhe 5,5 për 100 000 njerëz, me norma më të larta të incidencës, që shihen në botën perëndimore. Të dhënat e besueshme të incidencës për CLL globalisht nuk janë të disponueshme.