Dita Botërore e Sklerozës Multiple

30 Maj

Dita Botërore e Sklerozës Multiple

Dita Botërore e Sklerozës Multiple, që është data 30 maj, na fton të bashkëbisedojmë mbi sëmundjen. Skleroza Multiple (MS) është një sëmundje kronike progresive ku dëmtohen mbulesat izoluese të sistemit nervor. MS njihet gjithashtu si encephalomyelitis disseminata dhe simptomat e tij përfshijnë dobësi të muskujve, shikim të dyfishtë, si dhe probleme mendore/fizike. Për shkak të mungesës së studimeve kërkimore mbi sëmundjen, shkaqet e sakta të saj janë përgjithësisht të panjohura. Shumë shkencëtarë besojnë se mund të ketë një lidhje midis fillimit të sëmundjes dhe gjeneve, dhe/ose mosfunksionimit të qelizave nervore. Për më tepër, ende nuk ka një kurë të përhershme. Simptomat mund të lehtësohen duke përdorur grupin e duhur të trajtimeve dhe mjekimeve.

Rreth 2.8 milionë njerëz vuajnë nga MS çdo vit. Kjo sëmundje lidhet me mbështjelljet e dëmtuara të mielinës që mbulojnë sistemin nervor në palcën kurrizore dhe trurin. Mbulesat e dëmtuara të mielinës mbulohen me lezione ose pllaka, dhe këtu mori emrin sëmundja – ‘Skleroza Multiple’- që do të thotë ‘vragë të shumta’. Shkaqet e sakta të MS mbeten të panjohura, por disa shkencëtarë ia atribuojnë gjenetikës, agjentëve infektues dhe mosfunksionimit të qelizave. Simptomat përfshijnë spazma muskulore, probleme me të folurin dhe gëlltitjen, probleme me koordinimin dhe ekuilibrin, depresionin, ndryshimet e humorit, e kështu me radhë. Nuk ka një kurë të përhershme për MS. Kërkimet në vazhdim lidhen me trajtimin e simptomave me ilaçe dhe strategji neurombrojtëse.