Depresioni dhe shkaqet e tij

Depresioni – Simptomet, Shkaqet dhe mundësitë e trajtimit

Depresioni është një kompleks të simptomeve psikologjike dhe fizike. Niveli i ulët humor apo trishtim shpesh është simptomë më të shquar. Pasurisë së përbashkët nga këto simptoma është një nivel të zvogëluar aktivitetin në pjesë të trurit.

Simptomat e depresionit

Depresioni mund të japë një ose më shumë nga këto simptoma:

-Niveli i ulët humor apo trishtim.

-Mungesa e gëzimit apo interes në aktivitetet që u gëzuar më parë.

-Pesimizmi.

-Feel e fajit për diçka pa ndonjë arsye të konsiderueshme për të ndjehen të tillë.

-Inferioritetit mendimet.

-Nervozizëm.

-Ngadalësim në procesin e mendimit.

-Ngadalësia në interpretimin stimujve sensorial.

-Ngadalësia e tretjes apo proceset tjera të brendshme fizike, dhe simptomat e shkaktuara nga ky slowness, për shembull fryrë, kapsllëk stomaku ose vështirësi nga urinim.

-Slow reagime fizike.

Depresioni mund të jetë një sëmundje e lehtë që vetëm disa shkakton bezdi në jetën e përditshme, por mund të merrni edhe shumë serioze dhe të bëjë një person krejtësisht të paaftë për punë dhe nuk mund të marrin pjesë në jetën shoqërore. Nga depresioni e disa ashpërsia, ekziston edhe një rrezik më të madh të vetëvrasjeve.

Depresioni mund të ndodhë në të gjitha klasat e moshës. Në të rinj mungesën e interesit në punën e shkollës, tërheqjen nga jeta shoqërore dhe humor të vështira mund të jenë shenja të depresionit.

Ndryshimeve psikologjike që prodhojnë Simptomet

Nga depresioni nuk është një sasi të zvogëluar të neurotransmitters në pjesë të sistemit nervor qendror, kryesisht mungesa e serotonin, por edhe deri në një masë të noradrenalin, acetilkolinės dopamine, ose gama-amino-acid butyric (GABA), ose qelizat nervore nuk reagojnë siç duhet nga stimulim nga neurotransmitters. Një neurotransmitter është një substancë sinjal që transmeton sinjal nervore me anë të kryqëzimet midis dy qelizave nervore.

Serotonin dhe qelizat nervore noradrenalin shkak të dërgojnë impulset së bashku me qelizat tjera nervore, dhe në këtë mënyrë rritjen e aktivitetit në tru. Mungesa e këtyre substancave shkakton slowness në pjesë të trurit, dhe se prapë shkakton simptome depresive.

Roli i GABA është i kundërt, dmth të ngadalësojë disa impulse nervore, kryesisht ato që shkaktojnë ankth dhe panik përgjigje. Mungesa e GABA shkakton ankth të lartë dhe përgjigje më të lehtë panik. Megjithatë, mungesa e këtij transmetuesi gjithashtu duket të shkaktojë simptoma depresive. Kjo është për shkak se një aktivitet shumë i lartë në disa proceset e trurit mund të ngadalësojnë proceset e tjera.

Ka shumë shkaqe të depresionit dhe subtypes me mekanizma të ndryshëm fiziologjik të përfshira.

LLOJET E Depresioni

Depresioni është i ndarë shpesh në subtypes sipas shfaqur simptoma.

1. Mono-polare depresionit dhe çrregullim dysthymic

Nga mono-polare depresioni ka simptoma depresive të pastër. Rastet e lehta të mono-polare çrregullim që nuk ndikojnë në aftësinë e personave për të punuar dhe për të marrë pjesë në aktivitete sociale janë shpesh quhet çrregullim dysthymic.

2. Bipolar disorder (maniak-depresive sëmundje) dhe çrregullim cyclothymic

Në këtë gjendje ka periudha me simptomet e depresionit – faza depresive, të alternuara me periudha të nivelit humor ngritur me aktivitetin rritjen mendore dhe fizike – faza e maniak. Në fazën e maniak, personi i prekur edhe fle dobët dhe ka vështirësi të përqendrimit. Një formë e butë e kësaj sëmundje quhet çrregullim cyclothymic.

3. Maniak çrregullim

Ky kusht është i karakterizuar nga parregull humor ngritur, me optimizëm real, nga mungesa e gjumit dhe me sjellje hyperactive. Psikiatërve Shumë mendojnë se ky çrregullim është thjesht sëmundje njëjtë si çrregullim bipolar ku përballen me depresive nuk ka ndodhur ende.

4. Depresioni me simptoma kryesisht fizike

Ndonjëherë simptome fizike të depresionit janë të vetëm ose dominues, si për shembull: problemet e tretjes, kapsllëk, vështirësitë me të, përgjigja urinim të ngadaltë të stimujve sensorial apo reagimet e ngadalshëm fizike.

Shkaqet e depresionit

Dy ose më shumë faktorë mund të kenë një efekt të njëjtën kohë për të shkaktojnë depresionin. Depresioni mund të jetë një sëmundje të pavarur, ose një pjesë e sëmundje të tjera. Depresioni është ndarë gjithashtu në subtypes të ndryshme sipas të shkaktojë.

1. Depresioni reaktive

Kjo sëmundje është thjesht një rezultat nga stresi psikologjik, luftë fizike ose mendore lodhje pa pushim duhur ose fle gjatë një periudhe kohe të gjatë. Lodhje thjesht do sosem sistemin nervor ose zbrazë organizmit nga lëndë ushqyese të domosdoshme për sistemin nervor për të punuar si duhet.

2. Depresioni endogjen

Kur nuk ka pasur asnjë periudhë stresi, lodhje apo mungesën e pjesës tjetër që mund të shpjegojnë kusht, kusht është quajtur shpesh depresioni endogjen. Trashëgimia është menduar të jetë një pjesë e shkakut.

3. Depresioni nga sëmundja fizike

Depresioni ose depresive simptome mund të jetë një shenjë e sëmundjeve fizike. Kjo është ndoshta shkaku më i zakonshëm të depresionit. Në përgjithësi janë tri kategori të sëmundjeve që japin depresion:

Sëmundjet lidhur shpesh me depresion janë: sëmundjet e zemrës, sëmundja Parkinson, pash, hipertensionit apo sindromi Cushing.

Mononucleosis apo gripit mund të shkaktojë depresionin që vazhdon pas infeksioni është zhdukur.

Nga mungesa e hormoneve tiroide, hypothyroidism, metabolizmin në trup është ngadalësuar tërë, duke përfshirë edhe prodhimin e neurotransmitters në tru. Prandaj depresioni është një simptomë e rëndësishme e hypothyroidism.

4. Simptomat depresive si pasojë e jetesës jo të shëndoshë

Një mënyrë jetese i përgjithshëm i sëmurë me ushtrim shumë pak, shumë e stimuluesve si kafe, alkool ose çaj, shumë më pak lëndë ushqyese të rëndësishme dhe shumë e sheqerit dhe yndyrës mund të japë simptoma depresive, si dhe probleme fizike.

5. Depresioni post-natal

Gratë shpesh do të ketë një periudhë të depresionit pas shtatzënisë dhe shtrat të shtatzënisë foshnja dhe shtrat është fizikisht dhe mentalisht rraskapitëse, dhe mund të thahet trupit për lëndë ushqyese. Kjo nga ana tjetër mund të shkaktojë simptoma depresive

.

6. Çrregullim sezonal emocional

Depresioni mund të ndodhë në periudha të ftohtë dhe të errët të vitit dhe do të largohem në periudha të ngrohta dhe dritë. Dritën e stimulon aktivitetin e trurit, dhe mungesa e dritës është një faktor dëshirore.

Trajtimin e depresionit

Depresioni të rëndë ose të zgjatur shpesh është trajtuar me ilaçe anti-depresive. Ilaçe të përdorura kundër depresionit në përgjithësi rritet niveli i neurotransmitters si serotonin në sistemin qendror nervor, ose ata imitator neurotransmitters.

Medikamente përdorur kryesisht sot rritjen e përqëndrimit serotonin duke ulur heqjen e serotonin nga hapësira rreth qelizave nervore. Shembuj të këtij lloji ilaçe janë: fluoxetine (Prozac), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (paxil), escitalopram (Lexapro, Celexa), sentraline (Zoloft).

Nga çrregullim bipolar në fytyrë maniak, tranquilizers rëndë (neuroleptica) janë përdorur për të ndaluar simptomet maniak. Nga çrregullimi bipolar, kripëra litium janë përdorur nganjëherë për të stabilizuar gjendjen, dhe për të parandaluar shpërthim të ri të depresive ose të përballet me maniak.

Psikoterapia është përdorur ndonjëherë nga depresioni, zakonisht në kombinim me ilaçe.

Ndonjëherë depresioni të rëndë trajtohet duke aplikuar goditje elektrike nëpër kokë, terapi electroconvulsive. Shoku shkakton shpërthim epileptik e sinjaleve nervore përmes trurit dhe kjo i jep dhimbje në të gjithë trupin. Dhimbje janë të lehtësohet apo të ndalur duke aplikuar anestezi para elektroshokut. Kjo formë e trajtimit është e diskutueshme, pasi ajo mund të shkaktojë humbjen e kujtesës dhe është i dyshuar për shkaktimin e dëmtimit të trurit. Mundësinë e dëmtimit të trurit është mohuar megjithatë nga psikiatërve më të madhe.

Nga depresioni sezonale, ndoshta terapi të lehta të dobishme.

Rregullimi i jetesës duhet të jetë gjithmonë konsiderohet nga depresioni apo simptoma depresive. Masat e jetesës nganjëherë mund të jetë e mjaftueshme për të kuruar simptomat depresive para një depresion të rëndë të zhvilluar. Rregullime Lifestyle mund të jenë:

- Për të ngadalësuar një jetë të vështirë me shumë punë ose aktivitetet.

- Mjaft pushim dhe fle.

- Një dietë e mirë me të mjaftueshme të lëndëve ushqyese të nevojshme.

- Disa ushtrim fizik.

- Meditim.

- Supplement të pasura me vitamina, minerale, antioksidantë, lecithin, aminoacidet dhe acidet yndyrore esenciale.

- Stimulantët si kafe ose çaj mund të ndihmojë kundër ndjenjave depresive në sasi të moderuar. Megjithatë, në qoftë se jeni një përdorues të rëndë të këtyre stimuluesve, ju duhet të shkurtuar në konsumin tuaj.

Ekzistojnë produkte ushqyese në të shënuar për të ndihmuar kundër simptomave depresive. Këto përmbajnë përbërësit që truri përdor si blloqe ndërtimi për neurotransmitters, për shembull aminoacidet dhe lecithin. Ata gjithashtu shpesh përmbajnë vitamina dhe minerale që truri përdor, si mjete për të prodhuar neurotransmitters, sidomos vitamina B6.

Supplements mund të mëtejshëm të përmbajnë ekstrakte bimore që shkaktojnë aktivitet më të lartë të trurit shumë si anti-depresive medikamente, por mund të ketë më pak efekte anësore.


Notice: Undefined variable: utility_text in /home/ishpgov/public_html/wp-content/themes/instituti/content-single.php on line 43