Author Archives: ishp

18 Jan
0

Algoritmi i depistimit në qendrat shëndetësore

        

Më shumë
18 Jan
0

Një përmbledhje e hapave të procesit të depistimit jepet në skemën e mëposhtme:

Ky program fillon në mënyrë të përshkallëzuar duke u organizuar së pari në qarkun e Tiranës, çka përbën edhe rreth një të tretën e popullatës target në të gjithë vendin, dhe duke u zgjeruar gradualisht brenda 3 viteve në të ...

Më shumë
18 Jan
0

Çfarë është kolposkopia?

Kolposkopia është një ekzaminim që kryhet për të parë se sa të përhapura dhe sa serioze janë qelizat me anomali në qafën e mitrës. Kolposkopia mund të kryhet në spitalet gjinekologjike. Një specialist do të ekzaminojë më nga afër qafën ...

Më shumë
18 Jan
0

Çfarë tregon rezultati i testit për depistimin e kancerit të qafës së mitrës?

Rezultatet e testimit do t’i merrni pranë qendrës suaj shëndetësore. Rezultati negativ: do të thotë se nuk jeni e infektuar me HPV dhe keni rrezikk shumë të ulët për të zhvilluar kancer të qafës së mitrës deri në kryerjen e ...

Më shumë
18 Jan
0

Çfarë testi depistues për kancerin e qafës së mitrës do të përdorim?

Testi depistues i programit është ai për identifikimin e infeksionit me tipet HPV me rrezik të lartë (hr-HPV). Kjo është një metodë që bazohet në teknologjinë molekulare Hybrid Capture 2 (HC2), e aprovuar nga FDA-ja, e cila identifikon praninë e ...

Më shumë
18 Jan
0

Si duhet të përdorni kitin për testimin HPV me vetëmarrje

Si duhet të përdorni kitin për testimin HPV me vetëmarrje Lexo deri në fund të GJITHA udhëzimet para se të përdorësh kitin e testimit për HPV. Mos u shqetëso, testi është SHUMë I LEHTë për t’u kryer. MOS e kryej ...

Më shumë
18 Jan
0

Programi Kombëtar i Depistimit të Kancerit të Qafës së Mitrës

Më shumë
18 Jan
0

Çfarë është Programi Kombëtar i Depistimit të Kancerit të Qafës së Mitrës?

Programi i Depistimit të Kancerit të Qafës së Mitrës në Shqipëri ofron depistimin e kancerit të qafës së mitrës nëpërmjet testit të HPV-së, tek të gjitha gratë e grupmoshës 40-49 vjec, një herë në 5 vite, me qëllim parandalimin e ...

Më shumë
03 Jan
0

Parandalimi i aksidenteve rrugore gjatë temperaturave të ulëta

Parandalimi i aksidenteve rrugore gjatë temperaturave të ulëta Gjatë ditëve të ftohta të dimrit, shanset për t’u përfshirë në një aksident rrugor janë më të mëdha, për shkak të kushteve të vështira atmosferike, të tilla si mjegulla, shiu, dëbora dhe ...

Më shumë
03 Jan
0

Kujdesi për foshnjat dhe fëmijët gjatë ditëve të ftohta të dimrit

Kujdesi për foshnjat dhe fëmijët gjatë ditëve të ftohta të dimrit Sa më të vegjël të jenë fëmijët, aq më shumë rrezikojnë nga uljet e temperaturës dhe sëmundjet, ndaj evitoni në maksimum daljet dhe siguroni një temperaturë konstante në shtëpi. ...

Më shumë